Спілкування – найближчий шлях до взаємопорозуміння. Готуючись до громадських слухань, керівники Хмельницької АЕС активно співпрацюють з депутатами міських та районних рад зони спостереження. Останній відрізок у п’ять днів ознаменувався сесіями Славутської міської та Ізяславської районної рад, на яких слово з розповіддю про стан справ на електростанції мали відповідно заступник генерального директора з капітального будівництва Олег Рахлінський та генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко.

За традиційною схемою обидва представили  присутнім розгорнуту панораму діяльності колективу ХАЕС в плані безпеки і досягнень на шляху виконання виробничих показників. На п’яте серп­ня станція видала у енергосистему України понад 167 мільярдів кіловат-годин електроенергії, що більше як у вісімдесят п’ять разів покриває річне енергетичне споживання Хмельниччини. П’ять років з оцінкою на п’ять відпрацював і енергоблок №2, виробивши понад 30 мільярдів кіловат-годин електроенергії. І славутчани, і ізяславці неодноразово відвідували підприємство, мали можливість пересвідчитись у високих стандартах виробництва електроенергії на ХАЕС, переконатись, що фаховий рівень працівників станції дозволяє експлуатувати високотехнологічне обладнання в оптимальному режимі.

В другій частині обох зустрічей, як правило,  фахівці відповідають на запитання, що хвилюють депутатський корпус, громаду. Славутчани переймаються можливістю використання наявних соціальних об’єктів в контексті добудови 3-го та 4-го енергоблоків АЕС, пропонуючи не вкладати кошти в мономісто Нетішин, а розвивати всю зону спостереження. Подібне прагнення є і у громади Ізяславщини. Генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко в розрізі цієї теми доповів, що новий закон про соціальні гарантії для мешканців зони спостереження (поки що не підписаний президентом) передбачає створення спеціального фонду, з якого акумульовані кошти можна буде направляти на потреби громади. Загальна вартість добудови двох енергоблоків обраховується в межах 20 мільярдів гривень. Передбачається, що до 10 відсотків коштів буде спрямовано на розвиток регіону.

Приємно було чути слова вдячності від сільського голови Сошного, яка розповіла про допомогу ХАЕС у проведенні газових комунікацій до населеного пункту на етапі добудови 2-го енергоблока. І слід сказати, що на місто Ізяслав та район надійшло в рамках цієї програми понад 10 мільйонів гривень, на Славутчину – понад 17. За ці кошти спорудже­ні школи і об’єкти соцкультпобуту, газогони і відремонтовано дороги тощо.

Депутатів обох рад цікавили тарифи на електропостачання, визначення яких є державною політикою і не залежить від волі керівників ХАЕС. Знову поставали питання абрисів зони спостереження, адже і депутати і представники ХАЕС вважають, що  окреслене в 30 кілометрів коло не надто сприяє розумінню сторін, бо подекуди мешканці однієї вулиці отримують різні пільги від сусідства з електростанцією. Депутати висловлювали сподівання, що сусідство з ХАЕС і надалі буде корисним для розвитку регіону і відповідатиме інтересам громад.

Віктор Гусаров

№31, 2009