Прислів’я про те, що у нас довго запрягають, але швидко їдуть, можна віднести до спорудження другого енергоблока. Скільки списів поламали, поки, як мовиться, «процес пішов».

Реально роботи по блоку № 2 були розпочаті у 1983 році, коли на місці майбутнього реакторного відділення викопали котловани і у повному обсязі здійснили  бетонну підготовку. 5 квітня наступного року вкладено перші тонни арматури у фундамент блока №2. Всього за рік  вкладено  тисячу кубометрів бетону. А вже у 1985-му здійснено  монтаж внутрішніх стін реакторного відділення відмітки від 0.00 до 6.6. Вкладено 90 відсотків фундаменту під обладнання. У машзалі того року проводили армування нижньої плити фундаменту. 1986-й рік. Всі сили були кинуті на завершення першого енергоблока, але певний обсяг робіт прийшовся і на блок №2. Наступним етапом був монтаж трьох ярусів оболонки гермозони, днища і стіни басейну  вивантаження та перевантаження до відмітки 22.7.  На 1987 рік припали роботи з вентиляції. Зведено монолітну залізобетонну стіну. Далі справи пішли «веселіше». У 1988 році  виконано монтаж контурних стін з відмітки 41.2 до 46.0. Зведено перекриття вентиляційного центру. Проводиться монтаж управляючої обчислювальної системи (УС). Змонтовано купол захисної оболонки (40%). Змонтовано і забетоновано шахту реактора. В машзалі здійснено електромонтажні роботи, зокрема монтаж кабеля металевих конструкцій, монтаж внутрішнього контуру заземлення. Проводяться опоряджувальні роботи, роботи з монтажу приладів теплотехнічного контролю,  автоматичної пожежної сигналізації. В грудні здійснено монтаж 330-тонного корпусу реактора.

У 1989 році приступили до роботи із здачі центрального залу під “чистий” монтаж внутріш­ньокорпусного пристрою. Ведуться роботи з монтажу освітлення. Виконано контур заземлення. Виконуються загальнобудівельні роботи по карнізу будівлі. Виконано всі будівельні роботи на блочній насосній станції №2.

На 1990 рік будівельні роботи по  2-му енергоблоку завершено на 85% і здійснюється підготовка до пуско-налагоджувальних робіт. Приміщення здано в оперативне і постійне обслуговування, встановлено 70 відсотків обладнання. У машзалі розпочато монтаж плит перекриття на відмітці 15.0.

Виконано викладення мозаїчних підлог, завершено електромонтажні роботи з освітлення, проведено прокладання кабеля на щит КВПіА, монтаж трансформаторів, струмопроводу контуру заземлення.

Змонтовано 25 відсотків зовнішніх мереж протипожежного водогону, вкладено фундамент між машинними залами 2,3,4. Прокладено з’єднувальний коридор між блоками №1 і №2.

Але ж 3 серпня 1990 року Верховна Рада України об‘явила мораторій на будівництво нових і збільшення потужності діючих АЕС.

Почались нелегкі будні за виживання. На ХАЕС робили чимало для того, аби не втратити блок назавжди. Написано листи в різні владні інстанції. 8 січня 1991 року IV сесія Хмельницької обласної Ради дала дозвіл на виконання робіт на ХАЕС, направлених на збереження змонтованого обладнання.

18 лютого відбулася нарада за  участю  заступника  міністра  Мінатоменергопрому СРСР Ю.А.Решетнікова і заступника міністра Міненерго СРСР А.В.Кочерги, на якій було розглянуто питання про початок робіт з консервації об‘єктів пускового комплексу енергоблока №2 Хмельницької АЕС.

21 жовтня1993 року  Верховна Рада України прийняла рішення про відміну мораторію на будівництво  АЕС в Україні. Дирекція ХАЕС направляє голові Верховної Ради України І.С.Плющу листа про необхідність добудови і пуску блока №2. Того ж року  виконано у повному обсязі монтаж генератора.

З 1994 року питання добудови і введення в дію енергоблока №2 неодноразово розглядалися в Кабінеті Міністрів України. Приймалися відповідні рішення, спрямовані на розгортання робіт з добудови енергоблока і забезпечення його фінансування. Але практичні результати з рішень КМУ та по лінії співробітництва з зарубіж­ними інвесторами незначні.

Нарешті у 1995 році видано наказ Державного комітету України з використання ядерної енергії за №446 від 28.12.95 “Про призначення Державної приймальної комісії для прийняття в експлуатацію 2-го енергоблока Хмельницької АЕС”.

17-18 січня наступного року відбулося засідання Державної приймальної комісії з  енергобло­ка №2, на якому  було дано оцінку стану недобудованого об‘єкта. Зібрано матеріали і передано в Євросоюз для прийняття рішення про виділення коштів на добудову блока №2.

У рік  20 роковин  від дня прибуття на будівництво ХАЕС перших будівельників в листопаді на нараді у Прем‘єр-міністра України В.П.Пустовойтенка взяли участь керівники ХАЕС та УБ ХАЕС. Мова  йшла про можливі шляхи фінансування добудови 2-го енергоблока.

До практичних кроків справа не дійшла і 1998 року. Загалом тоді був зроблений розрахунок втрат від введення мораторію. За розрахунками Київського державного науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту «Енерго­проект», збитки наступні: зменшення прибутку, який отримує  ХАЕС, як підприємство, що виробляє електроенергію, у 1991-1995 роках на 135 мі­ль­йонів доларів; економічні втрати бюджету України за рахунок невиплачених податків за цей же період складають 57,5 млн. доларів; зменшення можливих валютних надходжень при експорті всієї відпущеної електроенергії на 830 – 1100 мільйонів доларів; збільшення витрат органічного палива, яке необхідне для замі­щення на органічних ТЕС недовиробництва електроенергії енергоблоком №2 на 10 мільйонів тонн, що складає 402 мільйони доларів; збільшення вартості промбудівництва енергоблока №2 складає 496.187 мільйона доларів.

  Будівельний рух почався, коли до міленіуму залишався рік. На станції працює 11 органі­зацій. Здійснюються пуско-налагоджувальні роботи. У реакторному відділенні виконано ревізію спецканалізації, здано в експлуатацію систему подачі стисненого повітря на ремонтні потреби. У турбінному відділенні змонтовано все основне обладнання.

На зламі століть немов би всі прозріли і збагнули слова Вячеслава Чорновола, який у книзі почесних гостей записав свого часу: «Робити так, як це зроблено на Хмельницькій АЕС, де другий енергоблок знаходиться у 90 відсотковій готовності, можуть тільки погані господарі…».

2000 року відбулось робоче засідання приймальної комісії по завершенню будівництва другого енергоблока за участю міністра палива та енергетики України С.Тулуба. Cпоруджено один з кращих в Україні, оснащений сучасною технікою учбово-тренувальний центр Хмельницької АЕС. У травні загальними зборами акціонерів ВАТ “УБ ХАЕС” прийнято рішення про проведення реорганізації управління будівництва, в результаті якої утворилося 22 нові товариства ВАТ «УБ ХАЕС». 25 грудня завершено буді­вництво виробничо-протипожежного водогону енергоблока №2 ХАЕС. Будівельниками ВАТ “УБ ХАЕС” та субпідрядними організаціями здано в постійну експлуатацію два об’єкти пускового комплексу енергоблока №2: сховище відходів ядерного палива та приміщення для зберігання парогенераторів. У 2000 році введена в експлуа­тацію лінія електро­передач 330 кіловольт ХАЕС - Хмельницький.

У 2001 році  оприлюднено «Заяву про екологічні наслідки діяльності Хмельницької АЕС після введення в експлуатацію блока №2». Віце-прем’єр-міністр з питань промислової політики Олег Дубина відвідав атомну електростанцію з робочим візитом. На ХАЕС побували представники міністерства енергетики США.

У 2002 році вдалося замінити акумуляторні батареї, що необхідні для аварійного живлення енергоблока. А ще працівники елек­т­ро­цеху  успі­шно провели заміну високо­частотних загоро­джу­вачів на лініях електро­передач 330 кіловольт.

Розпорядженням  Кабінету Міністрів України від 17.03.03р. №146 р. затверджено техніко-економічні розрахунки (ТЕР) завершення добудови енергоблока №2 Хмельницької АЕС. Титул перехідної будови на 2003 рік затверджено Міністром палива та енергетики С.Ф.Єрміловим і погоджено Міністром економіки та з питань Європейської інтеграції  України. В склад ТЕР з добудови енергоблока  №2 входить 42 об’єкти промислового призначення. Усього з початку будівництва енергоблока №2 ХАЕС  освоєно ка­пі­таловкладень на суму 1 275,5 млн.грн. і введено основних фондів на суму 303,0 млн. грн.  За 8 місяців 2003 року по пусковому комплексу блока №2 освоєно капітальних вкладень на суму 148,2 млн. грн., з них будівельно-монтажних робіт – 75,9 млн. грн., змонтовано устаткування – 56,8 млн. грн. При цьому об’єм фінансування становив 120,9 млн. грн., в тому числі: погашено кредиторської заборгованості за 2002 рік на суму 24,7 млн. грн. (по БМР – 10,3 млн. грн., ПНР – 0,8 млн. грн., ПВР – 2,4 млн. грн., інших затратах – 11,2 млн. грн.), оплачено за виконані роботи і надані послуги поточного року на суму 63,7 млн. грн.,  оплачено  устаткування на суму 29,4 млн. грн., видано авансів на суму 3,1 млн. грн. (на БМР – 3,1 млн. грн.). За 8 місяців 2003 року надійшло на склад устаткування на суму 54,5 млн. грн., видано в монтаж – 61,3 млн. грн. Станом на 01.09.2003 року залишки устаткування на складі становлять 31,5 млн. грн., в передмонтажній зоні знаходиться устаткування на суму 9,8 млн. грн.

Для  блока №2  є позитивний висновок Державної екологічної експертизи, який дозволяє працювати над підготовкою Звіту з аналізу безпеки та його погодження з регулюючим органом з ядерної та радіаційної безпеки.

22 жовтня 2003 року на Хмельницькій АЕС відбулось перше робоче засідання оперативного штабу Мінпаливенерго України з добудови 2-го енергоблока ХАЕС. В засіданні оперативного штабу взяли участь заступник міністра палива та енергетики України М.О.Штейнберг, віце-президент НАЕК “Енергоатом” з питань капітального будівництва В.О.Коровкін, заступник Голови Державного комітету ядерного регулювання України А.І.Дем’яненко,  головний інженер проекту ХАЕС ВАТ КІ “Енергопроект” А.Л. Баранович, заступник голови Хмельницької обл­держ­адміністрації І.В. Гладуняк, Нетішинський місь­кий голова М.В. Панасюк, генеральний директор ВП ХАЕС О.Є. Смишляєв, представники основних цехів та підрозділів ХАЕС.  На нараді розглядалися питання загального стану пусконалаголжувальних робіт (ПНР) та їх фінансування, комплектації устаткування, дотримання гра­фіків введення в експлуатацію об’єктів енергоблока  №2, реєстрації устаткування, підготовки експлу­атаційної документації. Після завершення наради підбито підсумки, дані доручення відповідним службам, задіяним у добудові енергоблока та визначено плани на пері­од до чергового засідання оперативного штабу.

30 жовтня 2003 р. На ВП ХАЕС відбувся візит Президента України Л.Д.Кучми.

24 листопада  на другому енергоблоці ХАЕС завершено контрольне збирання реактора. Працівники комплексної дільниці з палива та реактора цеху централізованого ремонту провели складну операцію - завантажили імітатори тепловиділяючих збірок (ТВЗ) в реактор. За словами спеціалістів, скомпонована імітаційна зона дасть змогу провести ряд важливих робіт, зокрема,  перевірку в роботі циркуляційних насосів. 

11 грудня 2003 року на Хмельницькій АЕС відбулось перше засідання Державної комісії з прийняття в експлуатацію енергоблока  № 2 ХАЕС.

Станом на 22 січня 2004 року на енергоблоці №2 Хмельницької АЕС персоналом турбінного цеху виконані гідравлічні випробування сепараторів пароперегрівачів, проведена промивка системи охолодження збудників та статорів  генератора, в стадії завершення ревізія статора генератора для проведення високовольтних випробувань статора. Планується провести гідравлічні випробування підігрівачів №1, 2 низького тиску з метою перевірки на щільність для здійснення парового опресування турбіни.

10 березня 2004 року в гермозоні енергоблока №2 Хмельницької АЕС завершуються буді­вельно-монтажні роботи. Ведеться підготовка до проведення  повномасштабних випробувань систем безпеки. Виконуються роботи з технічного засвідчення систем безпеки, проведення гідровипробувань цих систем. Виконані гідровипробування систем аварійного та планового розхолоджування, теплообмінників аварійного розхолодження. Триває перевірка працездатності локалізуючої пневмоочисної та гідроочисної арматури. Підготовлені до випробувань дизель-генераторні станції, а відтак і відповідні служби цеху теплової автоматики та вимірювань і електричного цеху.

9 квітня на енергоблоці № 2 Хмельницької АЕС  успішно завершені  випробування гермооболонки на щільність та міцність. Випробування проходили з 4 квітня  шляхом поступового підвищення тиску до 4,6 кгс/см2. На період випробувань в реакторному відділенні  призупинені роботи налагоджувальних та будівельно-монтажних організацій. Завершена заміна устаткування автоматичної системи управління технологічним процесом (АСУ ТП) 3-х каналів систем безпеки та  змонтована система внутрішньореакторгого контролю. Тривають монтаж­но-налагоджувальні роботи на резервних-дизельних електростанціях (РДС) енергоблока № 2 та  загальноблочній резервній дизельній електростанції (ЗРДС). В кінці березня 2004 року успішно проведені випро­бування 1-го дизельгенератора РДС, який готовий до ввімкнення в режим чергування. На 2-му та 3-му дизельгенераторах РДС готуються системи пожежогасіння, триває підготовка до промивки дизелів та їх випробування в роботі на холостому ходу. Монтаж трьох дизельгенераторів ЗРДС  проходить згідно з графіком.

17 червня.  Пусконалагоджувальні роботи на 2-му енергоблоці Хмельницької АЕС знаходяться на етапі гарячої обкатки (ГО) ядерної пароутворюючої установки  (ЯПВУ). Для проведення цього етапу в реакторі встановлено додаткові імітатори тепловиділяючих збірок (ТВЗ), систему пусконалагоджувальних вимірювань, як в середині, так іззовні реактора, а також устаткування контролю трубопроводів, парогенераторів, головного циркуляційного тракту тощо. 

20 червня 2004 року на 2-му енергоблоці Хмельницької АЕС відповідно до програми успішно здійснено пробний пуск турбогенератора (ТГ) від стороннього джерела, а саме від пуско-резервної котельні. Прокрутка ТГ тривала з 18 год. 22 хв. до 19 год. 18 хв. на швидкості 1330 обертів на хвилину. Метою прокрутки турбогенератора була перевірка балансування та вібровипробування ротора. Випробування пройшли без зауважень і показали, що турбогенератор готовий до роботи в нормальному режимі експлуатації від ядерної паровиробляючої установки.

На початку липня надійшло ядерне паливо для завантаження в активну зону другого енерго­блока. Воно прийняте представником заводу-виробника і пройшло вхідний контроль.

13 липня відбулось засідання Державної приймальної комісії з прийняття в експлуатацію енергоблока № 2 ХАЕС.

Комісія розглянула надані експлуатуючою організацією ДП НАЕК “Енергоатом” та ВП “Хмельницька АЕС” документи  щодо готовності систем та обладнання, готовності персоналу Хмельницької АЕС до проведення фізичного пуску, зокрема: ліцензію ДКЯРУ на право проведення діяльності на етапі життєвого циклу “введення в експлуатацію ядерної установки енергоблока №2”; окремий дозвіл ДКЯРУ на проведення етапу фізпуску - завантаження ядерного палива в реактор; акт інспекційного обстеження  комісії ДКЯРУ за №004; Рішення групи керівництва пуском про закінчення робіт на етапі холодно-гарячої обкатки обладнання реакторної установки та можливості поведення фізпуску; Програму введення в експлуатацію блока №2  Хмельницької атомної електростанції.

До переліку названих документів увійшли також: акт робочої комісії про готовність блока до проведення етапу “Фізичний пуск реактора”; акти робочої комісії з готовності будівель, споруд пускового комплексу блока №2 до етапу “Фізичний пуск реактора”; акти робочих під­комісій щодо готовності систем і обладнання енергоблока до етапу фізпуску; акти робочих підкомісій про прийомку обладнання (систем) після комплексного  випробовування;  акти готовності приміщень блока №2  до  етапу  фізпуску;  довідку  укомплектованості   блока   атестованим  персоналом; довідку готовності екс­п­лу­ата­ційної документації; організаційно-розпорядчу документацію до фізпуску; програми та графіки пусконалагоджувальних робіт по системах та обладнанню на етапі фізпуску; перелік ядер­но-небезпечних робіт; програми з забезпечення якості на етапах фізпуску, енергетичного пуску та життєвого циклу “Експлуатація”; програму роботи з РАВ з урахуванням пуску блока №2; оцінку впливу на навколишнє середовище блока №2 та ХАЕС в цілому; звітні документи з граничних значень скидів і викидів радіоактивних речовин від блока №2; технологічний регламент радіаційного контролю на ХАЕС з урахуванням пуску блока 2; звіт з аналізу безпеки; програми фізичного та енергетичного пусків; перелік будівель та споруд пускового комплексу блока № 2; перелік проектної документації по бл.№2; звітні матеріали з реалі­зації заходів з підвищення безпеки і модернізації енергоблока №2 Хмельницької АЕС; звітні матері­али з реалізації заходів з підвищення пожежної безпеки; звітні матеріали заходів з фізичного захисту; протоколи, звіти з результатів випробування систем і обладнання на етапах пусконалагоджувальних робіт; звітні матері­али з зауважень та пропозицій членів ДПК з прийняття в експлуатацію блока №2.

Державна приймальна комісія ВИРІШИЛА: на підставі всебічного розгляду та оцінки фактичного стану об’єктів та систем енергоблока №2  Хмельницької АЕС вважати енергоблок готовим до проведення фізичного пуску,  що включає завантаження реактора ядерним паливом, досягнення критичного стану реактора і виконання необхідних фізичних експериментів; провести  фізичний пуск енергоблока №2 Хмельницької АЕС починаючи з 14липня.

Відповідно до технології виконання робіт на енергоблоці  №2 Хмельницької АЕС  проведено наступні операції: інди­відуально-функціональні випробування; випробування захисної оболонки; гідровипробування і циркуляційну промивку; першу ревізію обладнання; обкатку ядерної паровиробляючої установки (ЯППУ); випробування турбогенератора (ТГ); другу ре­візію обладнання.

 Належить далі здійснити наступні етапи робіт:  фізичний пуск (початок етапу 15.07.04 р., тривалість - 25 днів);  енергетичний пуск блока (початок етапу 14.08.04 р.,  тривалість - 128 днів). Укомплектовано 8 змін атестованим ліцензованим персоналом на енергоблоці № 2 ХАЕС відповідно до нормативних вимог. Підготовлено та атестовано 192 спеціалісти, що є достатнім для фізичного пуску й експлуатації енергоблока № 2 ХАЕС. Персонал Хмельницької АЕС пройшов необхідну професійну та спеціальну підготовку, перевірку знань і готовий до виконання фізичного пуску енергоблока № 2.

На енергоблоці №2 організований санітарно-пропускний режим. Впроваджено систему радіаційного моніторингу і захисту.

В експлуатації знаходяться наступні системи: система радіаційного контролю газів та аерозолей у приміщеннях і вентиляційних системах; система радіаційного контролю викидів у  венттрубу; система технологічного радіаційного контролю; система контролю потужності експозиці­йної дози в приміщеннях; система контролю за­бруднення персоналу; система індивідуального дозиметричного контролю. 

Змонтовано верхній рівень системи контролю радіаційної обстановки прилеглої території (АСКРО). До 15 липня будуть готові 6 з 10 постів контролю в зоні спостереження, 10 постів контролю потужності експози­ційної дози на проммайданчику та 2 пости комплексного контролю.  До 25 липня заплановано введення в дослідну експлуатацію в повному обсязі АСКРО, за винятком контролю   рідких скидів та стаціонарних метеокомплексів у зв’язку з поставкою обладнання у вересні 2004 року.

НАЕК “Енергоатом” 7 липня отримана ліцензія ДКЯР України на здійснення діяльності з введення в експлуатацію ядерної установки енергоблока  № 2 Хмельницької АЕС.

Хмельницькій АЕС Держкомі­тетом України з питань геології і використання надр видана ліцензія №1702 на використання надр (підземні прісні води). З метою здійснення контролю за гідроло­гічним режимом р. Горинь (поверхневі води) до 30 грудня поточного року планується ввести в експлуатацію два водомірні пости.

Хмельницьку АЕС відвідують прем’єр-міністр України В.Янукович, патріарх Київський і Всієї Руси-України Філарет. Сьомого серпня відбувся енергетичний пуск блока. «Знаменне дійство. Я тамую подих, у мене частий, але повний пульс. Сьогодні свято у мого народу – енергетичний пуск! Заметушаться атоми-іони, зігріється теплом енергоблок і запрацює ще один мільйонник, плекаючи достаток і добро». Це реакція автора статі на ту подію.

Восьмого серпня на ХАЕС прибув Президент України Леонід Кучма, аби бути присутнім на урочистостях з нагоди введення другого енергоблока ХАЕС в Об’єднану енергосистему України. Це був дуже урочистий момент. Учасник того дійства  старший начальник зміни електроцеху Володимир Кравченко пригадує.

«Кожен з нас добре знав свій маневр. Принаймні процес синхронізації, за яким належало відслідковувати і мені, на Дніпрогесі, де вісім енергоблоків, свого часу  ми проводили мало не щодня. Тому особливих хвилювань не було. В другий енергоблок за останні три роки було вкладено стільки душі, вміння і знань працівників станції, що він мусив запрацювати. Звичайно, було приємно отримати орден «За заслуги III ступеня» з рук керівника держави. Це відзнака, яку б хотілось розділити з усім колективом станції, бо кожен вклав дещицю своєї праці в такий довгожданий пуск».

Відзначаючи віхи становлення 2-го енергоблока, як неживої, але зрозумілої кожному атомнику істоти, не можна оминути людей, які вдихнули життя у довгобуд. Приміром Володимир Кравченко мріяв геологією, а пішов стопами батька Петра Хомича, незмінного електрика Городоцького цукрового заводу. Після восьми класів вступив у Хмельницький електротехнікум. Далі армійські будні у військах ППО. Тоді Дніпрогес, де за направленням вже працювала дружина Людмила. П’ять років на Дніпрогесі стали поштовхом до пошуку себе в енергетиці країни. 1986 року він переїздить у Нетішин. Електроцех став колискою його долі. Заочно закінчує Слов’янський авіаційно-технічний коледж, а згодом і НТТУ КПІ, здобувши почергово спеціальності бухгалтера та інженера-енергетика. «Знань не буває багато», - переконаний Володимир. Атестувався на заступника начальника цеху з експлуатації. Коли той у відпустці – він заміняє. Вся родина Володимира – «енергетична». Провідним інженером КТВ працює дружина.  Інженером-конструктором КТВ дочка Наталія, зять після закінчення із червоним дипломом вузу трудиться у лабораторії контролю металу. І всі вони вірою та правдою служать ХАЕС, сподіваючись, що і дітям та внукам буде що робити на станції.

Вірить в це кожен член колективу, адже ХАЕС – це впевненість у майбутньому, це стрижень нашого життя на нетішинській землі.

 Виктор Гусаров

№32, 2009