Команда гандболістів Нетішина вперше стала бронзовим призером чемпіонату України у вищій лізі

 Вчені стверджують,  що гра – справа дуже серйозна.  Особливо коли в неї грають дорослі. А якщо грі 100 років, і дорослі дяді вкладають багато сил і емоцій, аби надати грі справжньої динаміки і краси, то це надзвичайно відповідально. Мова про гандбол, яким на теренах України вже професійно займаються сто років.

Датою зародження спортивної гри з м’ячем, зареєстрованої в міжнародній спортивній класифікації за назвою «гандбол» (ручний м’яч), прийнято вважати 1898 р., коли викладач фізичного виховання реального училища датського міста Ордруп Хольгер Нільсен ввів в уроки фізичної культури жіночих груп гру з м’ячем, названу «хаандболд» («хаанд» - рука і «болд» - м’яч), у якій на невеликому полі змагалися команди з 7 чоловік, передаючи м’яч один одному і прагнучи закинути його у ворота.

 В Україні гандбол з’явився в Харкові у 1909 році. В 1913-14 роках цей вид спорту вже існував в Києві, Одесі, Маріуполі, Чернігові. В 1927 році проходить першість України з цього виду спорту. У повоєнний час упродовж кількох десятиліть Український ганд­бол вважався еталоном у світі: збірна СРСР двічі виборювала звання олім­пійських чемпіонок (1976, 1980) та чемпіонок світу, а київський “Спартак” 13 разів вигравав Кубок європейських чемпіонів. Втім, всі ці здобутки пов’язували з роботою видатного тренера Ігоря Турчина, після трагічної смерті якого справи в цьому виді спорту пішли на спад.

У 2000 році збірна України підтвердила свій неабиякий потенці­ал, ставши віце-чемпіоном Європи, а запорізький “Мотор” та київський “Спартак” успішно змагаються в єврокубкових турнірах.

Приємний подарунок усім прихильникам цієї гри принесла команда «Енергетик -ХАЕС» з нашого міста, яка вперше в історії хмельницького спорту здобула в ігрових видах спорту бронзові нагороди на чемпіонаті України. З цієї нагоди в залі засідань міськвиконкому відбулись урочистості, які відкрив виконувач обов’язків першого заступника міського голови Сергій Анатолійович Карнаущенко. Він зазначив, що це надзвичайний успіх на теренах міста і області і побажав примноження здобутків.

 Далі ведучий розповів про головні віхи становлення гандболу в Нетішині.

Цей вид спорту культивувався не один рік. Зокрема до розвитку виду доклали руку Володимир Гіпс та  Степан Пенчук, на адресу яких були сказані слова вдячності. Особливий розвиток виду став помітним з приходом Олега Каспарова, який 1995 став займатися з молоддю на базі спорткомплексу «Енергетик». Спортивний шлях до вершин  розпочався із звання краща команда Хмельницької області. Отримавши бонуси, пробились в першу лігу, де команда  з  Нетішина виходить на 2 місце. В сезоні 2003-2004 року Нетішинський «Енергетик-ХАЕС» отримав право  участі в іграх вищої гандбольної ліги України. Сезон  2005 - 2006 – сьоме  місце, 2006 – 2007 рік – п’ята позиція, у сезоні 2007-2008 року залишаються за крок до медалей. І в останньому розиграші вищолігового чемпіонату України ко­манда пробивається на п’є­дестал пошани.

Того дня до слова запрошували поважних гостей, зокрема начальника управління сім’ї, молоді та спор­ту Хмельницької облдержадміністрації Олександра Петровича Яковюка, президента обласної фе­дерації гандболу Олександра Олексійовича Якушева, директора обласної ДЮСШа, куратора гандболу області Валерія Івановича Морозова, делегата федерації гандболу України Володимира Оле­­к­­сандровича Черкесова,голову профкому ХАЕС Михайла Володимировича  Гука. Кожен мав що сказати на адресу  нетішинського гандбольного клубу.

Дипломами були відзначені кращі гравці команди останніх п’яти років.  А тоді були вручені бронзові  медалі першості України з гандболу у вищій лізі таким гравцям, як Михайло Камі­нський, Іван Подрєз, Микола Романюк, Олег Чубатюк, Андрій Матюк, Сергій Процюк, Андрій Заєць, Ігор Повар, Андрій Поліщук, Олександр Гнатюк, Сергій Добровольський, Олександр Підгорняк, Микола Шнит, Олександр Юр’єв. Медалі дістались керівнику команди Олексію Ли­чу, тренеру команди Оле­гу Каспарову та лікарю Віктору  Дебопре. Від­значено  також  генерального  директора ХАЕС Миколу Панащенка за сприяння у підготовці команди до чемпіонату.

Команда отримувала  підтримку від президента клубу Олександра Смишляєва, віце-президента, голови профкому ХАЕС Михайла Гука, начальника команди Станіслава Балаяна і, звичайно, вболівальників, які налаштовували спортсменів на рішучі перемоги.

Віктор Гусаров

№32, 2009