Днями з відрядження повернулась група працівників відділу контролю металу, які на технологічній базі хорватської фірми INETEC взяли участь у заводських приймальних випробуваннях системи контролю корпусу реактора ультразвуковим, вихоростру­мовим та  телевізійним методами. Наш кореспондент зустрівся із начальником лабораторії автоматизованих систем контролю  відділу контролю металу Костянтином Кривоконем і попросив розповісти про результати закордонної поїздки.

-Мова про необхідність введення в експлуатацію на нашій електростанції власної системи контролю корпусу реактора і шахти внутрікорпусної ведеться вже не один рік. Чим важлива ця система?

-Експлуатація будь-яких ядерних установок вимагає постійно враховувати таку складову, як безпека. Гарантувати її можна за умови своєчасного виявлення можливих дефектів, які виникають або можуть виникнути під час тривалої роботи агрегатів та систем. Для цього використовується апаратура, за допомогою якої здійснюються різні види контролю, у тому числі автоматизований дистанційний. Згідно з нормативними документами один раз на чотири роки потрібно проводити ретельне обстеження металу корпусу реактора. Це можна зробити за допомогою спеціальної автоматизованої дистанційної системи контролю. Але своєї системи контролю корпусу реактора на ХАЕС немає. Тому й було прийнято рішення про закупівлю. У ході тендерних процедур визначено виробника та постачальника системи контролю, ним стала хорватська фірма INETEC, яка має значний досвід  виготовлення систем контролю, та проведення контролю металу на АЕС США, Європи, Китаю.

-Участь у заводських приймальних випробуваннях – важлива і відповідальна місія. Тут, напевно, важливе значення має попередня підготовка.

-Хочу наголосити, що експлуатація системи контролю триває цілодобово та вимагає безпосередньої участі не менше десятка працівників в одній зміні. Всі вони повинні мати відповідну кваліфікацію. Тому до заводських випробувань ми почали готуватись заздалегідь. Згідно з підписаним контрактом, фірма-постачальник була зобов’язана провести ввідне навчання для персоналу, який працюватиме на її обладнанні. Для цього визначили групу в складі десяти працівників нашої лабораторії. Ввідне навчання тривало два тижні. Інструктори хорватської фірми демонстрували роботу системи на макеті корпусу реактора, розповідали про її можливості,  знайомили зі складовими частинами системи та технічними характеристиками. Особливо важливим було знайомство із обладнанням збору й аналізу даних контролю та спеціалізованим програмним забезпеченням. У ході практичних занять фахівці ВП ХАЕС продемонстрували на практиці засвоєний матеріал. Рівень теоретичної і практичної підготовки наших працівників визнано високим. Всі учасники ввідного навчання одержали відповідні сертифікати.

-Як проходили приймальні заводські випробування?

- Після проведення ввідного навчання шестеро наших працівників повернулись додому. Участь у заводських приймальних випробуваннях, крім мене, брали інженери нашого відділу Дмитро Терлецький, Іван Кривоконь, Віталій Антончик, які воло­діють сучасними методами контролю металу обладнання. Ми перевіряли параметри обладнання, технологічну документацію на відповідність технічній специфікації на постачання. Коли виявляли певні недоліки, повідомляли про це спеціалістів фірми. Вони оперативно їх усували. Весь процес проведення випробувань ретельно фіксувався представниками ДП НАЕК «Енергоатом» та ДКЯРУ. За висновками комісії, система контролю визнана працездатною і такою, що відповідає технічній специфікації на постачання. Був оформлений акт та протокол випробувань. Після проходження митних процедур нове обладнання має надійти на ХАЕС. Заплановано ще одне навчання тривалістю 4 тижні, Хорватські спеціалісти приїдуть на наш проммайданчик, за їх участю також буде проведено перший контроль корпусу ректора.

-Які враження від відвідин хорватської фір­ми?

-Це сучасне підприємство, на якому активно запроваджуються новітні технології. У ході тісної співпраці ми звернули увагу на високий рівень професіоналізму їх працівників. Немає сумніву, що хороші враження про себе залишили й мої колеги.

- Ваша поїздка була суто виробничою. Чи мали нагоду познайомитись з цікавими місцями Хорватії?

-Ущільнений графік ввідного навчання практично не давав можливості виділити час на так звану культурну програму, у нас майже не було вихідних. Під час участі у заводських приймальних випробуваннях майже щодня в готелі доводилось вивчати документацію до системи контролю. Із бази INETEC у готель, що знаходився біля вокзалу, ми повертались ввечері. Екскурсія у старовинний замок, яку організували хорватські колеги, відбулася в останній день нашого перебування у Хорватії.

Олександр Шустерук

№33, 2009