Кожен підрозділ ХАЕС має свої функції. Навіть якщо й не належить до рангу основних, його загальна користь не применшується, бо на діючій електростанції всі виробничі процеси взаємопов’язані. І невеликий «збій» у загальному ланцюжку послідовності технологічних операцій може сильно вплинути на роботу одного із енергоблоків. Все це чимось нагадує живий організм, в якому є серце, мозок, кровоносні судини тощо. За своєрідними анатомічними характеристиками можна оцінювати й основні цехи. А до якої категорії за цією логікою віднести дільницю підготовки комплектації виробництва енергоремонтного підприємства, якою керує Петро Алексюк? На думку спадає  визначення із військової сфери - «піднощики патронів». Бо кожну ремонтну  кампанію на ХАЕС, образно кажучи, можна порівняти з військовими операціями: штаби, плани, графіки, оперативні зведення...

До військової термінології Петро Васильович не схильний, але значення для електростанції дільниці підготовки комплектації виробництва не применшує.

Поки тривала наша розмова, пролунало кілька телефонних дзвінків. На другому кінці телефонного проводу турбіністи просять своєчасно доставити мастило з масломазутного господарства, реакторникам для випробування системи потрібен азот.

- На все треба реагувати оперативно, - пояснює Петро Алексюк, - бо у ході ремонтної кампанії згаяна в ремонті хвилина може сильно вплинути на кінцевий результат.

Сказані начальником слова лаконічно характеризують основну мету дільниці, без послуг якої не може обійтися жоден підрозділ електростанції у ремонтний і міжремонтні періоди. Всі товароматеріальні цінності, які надходять на ХАЕС, проходять вхідний контроль. Інформація про їх наявність передається керівництву основних цехів. Поповнення складів здійснюється на основі річної заявки.

- Більш напруженими періодами в нашій роботі, - розповідає Петро Алексюк, - є ремонтні кампанії. Процеси надходження пристроїв та систем мають свою послідовність. Якщо, наприклад, ремонтники турбінного  обладнання проведуть якусь операцію невчасно, то вони можуть підвести інші підрозділи. Графіки буде зірвано. А це в нашій галузі просто неприпустимо. Подібна ситуація може виникнути і з хіміками, реакторниками. Вони постійно надіються на нашу стабільну і оперативну роботу, а ми намагаємося не підводити.

На першому енергоблоці зараз завершується ремонтна кампанія. Всі роботи проводяться згідно з затвердженими гра­фіками. У цьому є заслуга і праці­вників дільниці підготовки комплектації виробництва.

- Я пишаюсь своїм колективом, - продовжує Петро Васильович, - він порівняно небагаточисельний - 27 чоловік, але здатний на сто відсотків виконати основні наші функції. До складу дільниці входять три групи, їх працівники займаються обліком і збереженням товароматеріальних цінностей, комплектацією та забезпеченням виробництва. Для мене дорогий кожен працівник, бо всі старанно виконують свої обов’язки. Хороші успіхи постійно демонструють інженери Віктор Камчатний, Олександр Парфенюк, Олександр Шевцов, комірник Ольга Ільчук, слюсарі Василь Степанишин, Cергій Розварський, майстер Володимир Гарбузюк та інші. Щодо відповідальності у нашій роботі, наведу такий приклад. Завод виготовив, умовно кажучи, гайку, яка потрібна для електростанції. Весь шлях її над­хо­дження - від виробника до конкретного споживача - перебуває                     під контролем наших спеці­алістів. Для цього ведеться спеціальна документація. Навіть токар ремонтно-механічного цеху не зможе виготовити без нашої участі запасну деталь, бо перед цим мусимо на основі документів довести, що метал відповідає всім вимогам.

Дільниця підготовки комплектації виробництва - єдиний підрозділ на нашій електростанції, де є в наявності автонавантажувачі. У постійній експлуатації перебувають чотири. Слюсарям, які їх обслуговують, під час ремонтних кампаній доводиться працювати у три зміни. В основному вони займаються доставкою на ревізію демонтованого обладнання, постачають в цехи запасні деталі. Під час ремонту трапляється, що для транспортування великогабаритного оснащення керівництво дільниці замовляє у станційних залізничників спеціальну платформу.

На складах дільниці підготовки комплектації виробництва є товароматеріальні цінності, які потрібні не тільки для обслуговування діючих першого і другого енергоблоків, а й для третього та четвертого. Все обладнання перебуває під суворим контролем і без спеціального дозволу не може використовуватись на інші потреби.

У історії дільниці були випадки, коли терміново доводилось зв’язуватись з аналогічними службами інших АЕС, щоб доставити від них запасні деталі, комплектуючі, яких забракло у ході ремонтної кампанії.

Багато завдань нам доводиться вирішувати разом з автомобілістами транспортного цеху. Особисто я вдячний за хорошу співпрацю.

 Поки тривала наша розмова з начальником дільниці підготовки комплектації виробництва, виникло бажання дізнатись про «секрети» в організації роботи такого багаточисельного, але продуктивного колективу.

- Таких секретів не існує. Просто робиться ставка на совість кожного працівника, - ствер­джує Петро Васильовч, - а це краще, ніж постійні усні накази та розпорядження. У нашому колективі більшість складає молодь, панує дух колективізму. Це найголовніше у важливій та відповідальній справі.

Протягом всього часу нашого спілкування з Петром Васильовичем лунали телефонні дзвінки, заходили відвідувачі. Автор цих рядків жодного разу не почув підвищення тону у розмовах з підлеглими. Склалось враження, що начальник керує, просто жартуючи. Ось в цьому, напевно, і є той секрет управління персоналом, який постійно націлений на успіх.

Олександр Шустерук

№36, 2009