Дедалі більшого визнання у світі одержує той факт, що в умовах зростаючих цін на природне паливо (газ, вугілля, нафту) та нестабільності світових ринків природного газу й нафти забезпечити збільшення промислового виробництва в країні й задоволення споживчого попиту населення у відносно дешевій електроенергії на комунальні потреби здатна тільки атомна енергетика. 
Крім того, в сьогоднішніх умовах для Української держави саме вона може забезпечити політичну та економічну незалежність від зовнішніх постачальників енергоресурсів. Тому за період з 2010 до 2020 року об’єктивно необхідно створювати компенсуючі енергетичні потужності, замість енергоблоків АЕС та ТЕС, що будуть виводитися з експлуатації. 
З цією метою «Національною енергетичною програмою розвитку енергетики до 2010 року» та «Енергетичною стратегією України до 2030 року» передбачено добудувати та увести в експлуатацію у 2015 та 2016 роках третій та четвертий енергоблоки Хмельницької АЕС. 
Про те, чим живе сьогодні ХАЕС, про здобутки і досягнення йшлося на черговій зустрічі керівників станції з журналістами регіону.

Перспектива — добудова енергоблоків
За словами заступника генерального директора з капітального будівництва Олега Рахлінського, перспектива розвитку атомної енергетики — добудова 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС. Ці два енергоблоки розпочали будувати ще на початку вересня 1985 року, але будівництво було зупинено у 1990 році, у зв’язку з прийняттям мораторію на спорудження АЕС в Україні. 
Через припинення робіт на тривалий час нині виникла потреба зробити візуальні та інструментальні обстеження металевих і бетонних конструкцій. У зв’язку з цим розробили план дій на 2008 рік, який у лютому був затверджений Юрієм Ковришкіним. 
На даний момент завершено обстеження, складено звіти, які мають певні зауваження. Сьогодні є кошти, які будуть використані на відновлення і стабілізацію конструкцій від подальшого погіршення їхнього стану. Витрати на ці роботи є суттєвими. Вже розроблені робочі креслення, майже вся кошторисна документація стосовно третього блока. Частково розпочали роботу над документацією до четвертого блока. 
— Специфіка цих робіт полягає в очищенні металоконструкцій від іржі та елементів, які можуть обвалитися, — говорить О.Рахлінський, — а також ґрунтування, укриття блоків від атмосферних опадів. На сьогодні ми визначили підрядника, який нам розробить проектно-кошторисну документацію будівельно-монтажних робіт — Харківський інститут «Укркраненерго». Він має підготувати цей проект, орієнтовно, до кінця листопада 2008 року. Потім буде проведена інвестиційна експертиза на предмет правильності розрахунків. 
Будівельно-монтажні роботи на третьому і четвертому енергоблоках будуть проводитися лише після того, як Верховна Рада підготовить і прийме відповідний закон, а також за умови, коли буде затверджена уся документація. Для проведення робіт нам потрібно, насамперед, підготувати техніко-економічне обґрунтування, яке підготує Київський інститут «Енергопроект». Розробку ТЕО ми плануємо закінчити в другому кварталі 2009 року. 
Далі нам потрібно ще один квартал, щоб його погодити, паралельно провести громадські слухання, дорадчі опитування, отримати дозволи від місцевого самоврядування, провести експертизу, а вже після цього ми плануємо наприкінці 2009 року прийняття у Верховній Раді рішення про добудову двох енергоблоків. Експерти, які провели обстеження та ряд досліджень, дійшли висновку, що загалом всі будівельні конструкції придатні для подальшого використання і здатні прослужити проектний термін експлуатації. 
Ремонтні роботи проводяться згідно з графіком
Головний інспектор ХАЕС Сергій Цукрук розповів про поточну роботу електростанції. За його словами, на сьогодні два діючі енергоблоки не працюють. Перший блок знаходиться на плановому ремонті вже 39 добу, другий енергоблок перебуває у неплановому ремонті, який триває вже місяць. Зупинка другого енергоблока спричинена пошкодженням обмотки ротора. На даний час проводяться ремонтно-відновлювальні роботи. Створено оперативний штаб з ліквідації несправності. Ремонт буде продовжуватися згідно з графіком і закінчиться 30 вересня. Працівники станції роблять усе можливе, щоб якнайшвидше увести в експлуатацію перший енергоблок.
Детальніше про хід планово-ремонтних робіт на першому енергоблоці поінформував В.Лисенко — заступник головного інженера з ремонтних робіт. Він, зокрема, зазначив, що на першому енергоблоці виконано ремонт третього каналу системи безпеки, канал поставлено в режим чергування. Завершується ремонт другого каналу системи безпеки. Обладнання готується до комплексних випробувань і постановки у режим чергування.
У реакторному відділенні тривають підготовчі роботи до складання реактора.
Парогенератор № 2 перебуває на капітальному ремонті, завершено вихротоковий контроль теплообмінних труб. На парогенераторах №№ 1, 3, 4 виконується підготовка до експлуатаційного контролю металоущільнювальних поверхонь на першому контурі. Головний циркуляційний насос № 2 перебуває на капітальному ремонті, йде підготовка до експлуатаційного контролю металу й монтажу частини насоса, яка виймається. На головних циркуляційних насосах №№ 1, 3, 4 виконується ремонт електродвигунів.
У турбінному відділенні проводиться капітальний ремонт циліндра високого тиску турбіни, підігрівачів високого тиску групи «Б», сепаратора пароперегрівача № 2, циркуляційного насоса № 3.
У середньому ремонті перебуває генератор. Виконується ремонт вкладишів ущільнення, перевірка перехідних контактних опорів випрямлювачів, очищення системи збудження, перевірка датчиків струму й вологості.
Уведено в роботу блоковий трансформатор і трансформатор власних потреб.
Так само під час капітального ремонту енергоблока № 1 виконується комплекс робіт з реконструкції й модернізації. Здійснено монтаж і проводяться пусконалагоджувальні роботи на автоматизованій системі радіаційного контролю в гермооб’ємі, заміна теплової ізоляції на парогенераторах №№ 2, 4, компенсаторі тиску, трубопроводах системи компенсації тиску й системі пасивного охолодження реактора. У турбінному відділенні на конденсаторах турбіни проводяться роботи з монтажу системи кулькового очищення «Тапрогте», триває заміна герметичних кабельних проходок. Роботи виконуються згідно з графіком ремонту. 

Здоровий спосіб життя — насамперед
Гордістю нетішинців є дитячо-юнацька спортивна школа «Енергетик», яка у своїй структурі налічує багато різноманітних спортивних секцій: зокрема, секції боксу, боротьби, самбо, волейболу, гандболу, легкої атлетики, плавання, фехтування, футболу, художньої гімнастики та інші. За словами заступника генерального директора з кадрів і соціального розвитку Віктора Демидюка, ХАЕС докладає всіх зусиль для нормального функціонування спортивної школи, яка використовує спортивні споруди ВП «Хмельницька АЕС».
Спортивні здобутки вихованців школи вражають. Взяти хоча б срібних призерів чемпіонатів світу і Європи із самбо Івана Васильчука та Дмитру Бабійчука, дворазового чемпіона Європи, володара Кубка світу Руслана Задворного, які сьогодні не полишили великий спорт і перейшли на почесну тренерську стезю, виховуючи нових чемпіонів. Гордістю школи є місцевий богатир — багаторазовий переможець світових та європейських першостей, переможець турніру із пауерліфтингу «Арнольд-класік» Олександр Кучер.
Особливі заслуги на спортивній ниві мають нетішинські шаблісти. Так у минулих Олімпійських іграх брали участь вихованці відділення фехтування Дарія Недашківська та Олег Штурбабін, який разом із своїми земляками Дмитром Бойком та Олександром Торгуком виграли Всесвітню універсіаду в м.Бангкоку, а Ольга Жовнір та Галина Пундик вибороли там же почесне друге місце. 
Слід відзначити, що Ольга та Галина входять до національної збірної України і будуть представляти Хмельниччину на цьогорічній Олімпіаді у Пекіні. Торік фехтувальна дружина шаблістів України була номінована, як краща команда року. До того ж, Галина Пундик цього року стала переможцем етапу Кубка світу в Угорщині. 
Енергетики вдало провели на базі спортивної школи два всеукраїнських турніри з фехтування, один з яких включено до календарного плану Федерації фехтування України.
Значні успіхи мають юні футболісти. Під керівництвом Леоніда Корубчука стали переможцями Всеукраїнського турніру «Шкіряний м’яч», який проводився компанією «Данон», за що були нагородженні поїздкою до Франції. Також секція з футболу виховала спортсменів для команд вищої футбольної ліги — «Арсенал», ФК «Львів». Учні школи підвищують свою майстерність, виступаючи за команди «Борисфен», «Волинь», «Карпати-2». 
Того дня журналісти ознайомилися з матеріально-технічною базою, яка складається з трьох футбольних стадіонів. Один з них має штучне покриття. Нетішинці пишаються своїм басейном, який на сьогодні приймає відвідувачів безкоштовно. Були представлені чудові спортивні зали для занять самбо, настільним тенісом та іншими видами спорту.
З метою пропаганди фізичної культури і спорту, а особливо популяризації здорового способу життя, Нетішинська КДЮСШ постійно співпрацює з загальноосвітніми школами міста, надаючи практичну та методичну допомогу під час проведення шкільних змагань з різноманітних видів спорту. На виконання календарного плану спортивно-масових заходів Нетішинська КДЮСШ залучає кошти ППО ХАЕС, виконавчого комітету Нетішинської міської ради, спонсорські надходження від приватних осіб та підприємств міста. Профком НАЕК «Енергоатом» фінансує участь спортсменів школи у міжнародних змаганнях.

Відкрито виставку малюнків
У мистецькій галереї « Арт-Пласт» було відкрито виставку малюнків учасників ІІІ Міжнародного конкурсу «Мирний атом — майбутнє світу!». Цей конкурс був організований НАЕК «Енергоатом» та російською компанією «ТВЕЛ» у рамках інформаційної співпраці. На огляд присутніх було представлено понад 50 малюнків. Презентація виставки проходила за участю керівництва ВП «Хмельницька АЕС», представників регіональних ЗМІ, громадськості міста.
Учасники презентації мали змогу переглянути відеофільм про тривалу співпрацю російських та українських партнерів у сфері ядерної енергетики, а також про спільну участь у підтримці юних художників.
Журналісти почули коментарі-відгуки переможців регіонального конкурсу про організацію поїздки до Москви, відвідини славнозвісної Третьяковської галереї, де представлялись їхні роботи. 

Водойми навколо станції безпечні
У розпал літнього сезону журналісти цікавилися станом водойм, зокрема ставка-охолоджувача. Усіх хвилює, насамперед, питання якості води в охолоджувачі, який знаходиться поблизу ХАЕС, і чи є безпечним купання у цій водоймі. Саме про це вів мову начальник гідротехнічного цеху Віктор Турицький. 
Він розповів, що головною метою гідротехнічного цеху є забезпечення технологічного процесу АЕС тепловою енергією, водовідведенням й очищенням стоків, підтримка стану ставка-охолоджувача у межах, встановлених нормами й виробничими документами. 
Водоймище наливне, створене шляхом багаторічного регулювання стоку річки Гнилий Ріг і додаткового підживлення з річки Горинь. На дільниці біомелорації займаються розведенням малька риб-біомеліораторів (коропа, білого амура, білого товстолобика, строкатого товстолобика, чорного амура) для меліорації водойми-охолоджувача ХАЕС біологічним способом, застосовуючи метод спрямованого формування іхтіофауни й регулювання її кількісного та якісного складу. Вся ця робота спрямована на профілактику та обмеження дії біологічних перешкод на роботу електростанції. 
Щодо радіаційного контролю водних ресурсів Віктор Турицький зазначив, що особливу увагу працівники приділяють контролю водойм навколо ХАЕС. За його словами, з водойми постійно беруться проби, які свідчать, що з точки зору радіаційного забруднення вода у водоймі є чистою і негативного впливу як на людей, так і на природне середовище не має. А отже, є безпечною для купання.

Дмитро ПІСАРЦОВ.

28 липня 2008.  Шепетівський вісник