Миколі Ткачуку - 70! ...Його батька розстріляли ко­муністичні шкуродери в страхітливому 1938 році, коли хлопчині ледве минуло два роки. А ростили його мату­ся, дідусь Яків та бабуся Ганна. Дитина росла-вироста­ла, як билиночка в полі. І як то йому доводилось, це знають ті його ровесники, які також ходили під важким пресом тоталітарної чавильні, якій була байдужа доля дитини "ворога народу".

Незвичайні здібності, які пізніше з такою яскравістю про­явились у Миколи Ткачука, очевидно передались йому від дідуся. Дід Яків Григорович був народним умільцем - гон­чарем.

Здібний хлопчик спостерігав за вправними руками дідуся і юним серцем вбирав процес виготовлення виробу, його до­вершеність і красу. Першою лю­диною, яка помітила талант онука, був також Яків Ткачук. Він побачив, що Микола, як кажуть, на льоту схоплює пре-мудрості   лозоплення.   А  коли дістав кольорові олівці, то за­чаровувався внуковими ма­люнками.

В школі вчителі також поміча­ли здібності хлопця. Він вмів найкраще оформити стінну га­зету, намалювати картини для учнівського куточка. А в 1952 році хлопець вступає і з відзна­кою закінчує Рівненське про­фесійно-технічне училище. Потім працює на шахтах Донба­су. По приїзді в рідне місто дея­кий час працює художником в Ізяславському кінотеатрі. Його картини все більш захоплюють цінителів прекрасного. Мальовнича річка Горинь, древнє місто Ізяслав, його історичні пам'ят­ники, природа рідного краю -все це оживає під пензлем ху­дожника. Він уміє передати пе­редосінній сум діброви, жовто­гарячий спалах кленочка у лісовій гущавині. Рідне місто та його околиці художник одухотворенно оспівав з різних ракурсів. Його картини свідчать про активну життєву позицію, про відданість рідній землі, про її звеличення та про патріотизм автора.

Художник Микола Ткачук є не тільки майстром пензля. Він же й прекрасний скульптор-монументаліст. Його пам­'ятники, присвячені подвигам наших земляків у роки Вели­кої Вітчизняної війни, мону­ментальні стели прикрашають територію колишньої військо­вої частини, а нині професій­но-аграрного ліцею м. Ізяслав, сіл Михля, Лютарка, Михлянське лісництво. А в бага­тьох храмах району і області високохудожні іконостаси - це теж витвір рук майстра.

Микола  Іванович  створив галерею скульптурних порт­ретів відомих діячів культу­ри і народного господарства. А ще в його доробку є пре­красні твори, які свідчать про великий непересічний талант художнього різьблення по де­реву. Нещодавно Микола Ткачук подарував для рідно­го міста декілька десятків своїх кращих картин та скуль­птур.

Твори художника придбані любителями прекрасного і ви­везено в країни Європи, Ка­нади та США.

Микола Ткачук зустрічає своє семидесятиріччя в твор­чому розквіті. То ж побажай­мо ювіляру козацького здоро­в'я та припливу нових твор­чих сил.

Василь  КРАВЧУК, письменник, заслужений працівник культури України, м. Ізяслав.

2006