Піклування про електорат – святий обов'язок депутата.

Не впевнений, що уболівання за виборців можна віднести до сфери обслуговування, але власний імідж на цьому можна підвищити. Особливо, якщо народу від цього стані затишно і тепло. Депутат обласної заради А.Фрідман у своєму зверненні до решти депутатів області здригнувся від думки, що мешканці краю “щодня відчувають негативний вплив на екологію і власне здоров'я з боку потужного енергетичного велета, перебувають під постійним психологічним тиском, не знають реальної радіаційної обстановки». А ще робота атомної станції не тільки створює нездорову екологічну ситуацію, а стала перешкодою для надходження інвестицій у наш регіон, у результаті – втрата перспективи розвитку промисловості та аграрного сектору економіки”. Як висновок: пуск 2-го енергоблока тільки через труп обранця.

Ми вже говорили, що за народ завжди є кому постояти. У кінці 90-х це були Мартиросян, Нагулко, Червоній, Матковський. Нині час висуває нових героїв. А ще знаний революціонер Робесп’єр говорив, що кожен герой “в залежності від часу та обставин заслуговує на п’єдестал, або ешафот”. Електорат має сам визначитись, хто “історії матінці більше цінний”. Ми лише спробуємо з’ясувати, чи стане електорату затишніше і тепліше, чи справді він такий не обізнаний звідки ноги ростуть та інші питання.

Ото ж, на порозі зима. Статистика, яка знає все, свідчить, що цього року в країні склалась найгірша ситуація за всі 12 років незалежності з паливом на теплових електростанціях. Його  лише третина від потреб. І електорат  може лише благати Бога подарувати не холодну зиму. Народні обранці  також не останні люди, і могли б звернутись до Всевишнього напряму, або хоч оприлюднити звернення у пресі. Це піднесе імідж серед простого люду.

Як всі роки до цього за стан економіки та народного господарства буде віддуватись атомна енергетика, яка так “психологічно дратує” людей. Минулого року 13  атомних енергоблоків з 14016 наявних в Україні виробили 50 відсотків усієї електроенергії. Цю арифметику не зайве знати кожному, аби порівнювати позитивні та негативні сторони.

Екологію у нас тепер захищають всі. В кожному вищому навчальному закладі є природоохоронний факультет. Спеціалістів скоро на 1000 населення буде більше, як з усіх інших предметів. Центральне телебачення і радіо, природоохоронні організації області та району з дня в день повідомляють про радіаційний стан, подають звіти про стан водойм, повітря і таке інше. Щодо діяльності Хмельницької АЕС, то існує офіційна Заява про екологічні наслідки діяльності Хмельницької АЕС після введення в експлуатацію блока №2, Київський науково-дослідницький та проектно-конструкторський інститут “Енергопроект” дав заключення у 16 томах на 1856 сторінках формату А-4. Яких тільки відомостей там нема! І все можна почитати на офіційному сайті Хмельницької АЕС. Чому академік Академії будівництва України Артур Давидович Фрідман, який знає як готуються будівельні проекти, не може ознайомитись з цією інформацією, для нас загадка. А для пересічного читача повідомимо, що стан води у ставку –охолоджувачу Хмельницької АЕС кращий, ніж у водоймах Славути, які знаходяться вище Нетішина за течією. І “головні забруднювачі Горині та її притоків є промислові підприємства Славути, Ізяслава, територією яких протікає річка, а також Шепетівки…” (28 березня 2003 р. “Трудівник Полісся”). “На Славутчині здійснюють скиди промислових стоків води 8 підприємств, котрими у минулому році “направлено” у водні об’єкти 2,585 млн. кубометрів стічних вод. Значні перевищення норм гранично допустимих скидів забруднюючих речовин, як засвідчують дані інспекції екології, виявлені в стічних водах ват “Славутсько-Полянська паперова фабрика” (там же). Шанована газета “Пульс”(29 травня) повідомляє, що у Шепетівці “нещасна річечка Гуска, яку добрий парубок переступить, несе в  своїх водах такі болячки, про які треба говорити пошепки. Стічні води інфекційного і туберкульозного відділень райлікарні без попереднього знезараження ідуть  на очисні споруди, їх пропускають через решітки, відстойник, аеротенки, потім через ставки і в річку. А зараза вона тому і зараза, що живе довго, вбиваючи інших”.

З свого боку додам, що у ставку-охолоджувачу нещодавно водились бобри, які є любителями чистих водойм. Але їх довелось відселити, аби зубасті тварини не прогризали дамбу.

Цікаво буде знати, що якби привести підприємства Славутчини і цілої України до екологічних норм, які існують на заході, довелось би закрити 90-100 відсотків підприємств у більшості галузей економіки. Міжнародні інституції дали добро на добудову другого енергоблока ХАЕС. Запевняю, що радіаційний фон вони вимірюють найкращими датчиками. А в Нетішині іноземних спеціалістів щомісяця буває чимало.

Я повернусь до уболівальників за наше здоров’я та майбутнє дітей. Цього року у Франції від надмірної температури повітря померло понад 14 тисяч громадян. Цими днями відбувається навіть спеціальне  засідання у парламенті країни. Не дивлячись, що реакторів там аж 62 і вони дають 77 відсотків електроенергії, французи зробили висновки, що винні у смерті співгромадян родичі, які не повернулись з відпусток провідати своїх стареньких, медичні закладі, які не здійснили необхідні заходи та ряд інших соціальних причин. В Україні все навпаки: будь-яка  хвороба списується на АЕС. Лікар І.Попов на початку минулого століття зафіксував, що у Подільській губернії захворюваність туберкульозом збільшилась з 1902 по 1911 рік з 39,7 до 63,2 на 10 тисяч жителів. Нині в Україні спостерігається така сама тенденція: у 1990 році захворювання на туберкульоз становило 32 особи, а сьогодні 56 осіб, дякувати Богу, що вже на сто тисяч громадян.

Хмельниччина не є винятком у загальній схемі захворюваності. Але не найгірша.

Вчені  все більше сходяться на думці, що головним фактором нездоров’я нації є економічний безлад і безробіття, бідність, психологічні наслідки цього явища. А як може бути здоровою людина, коли Україна перебуває  на  111 місці в світі по виділенню кошт на охорону  здоров’я в розрахунку на одного жителя. Із ста дітей лише 20 народжуються з задовільним станом здоров’я. Не забуваємо, що протягом життя наш земляк мордує себе надмірним вживанням алкоголю і лише від недоброякісної горілки на той світ пішло минулого року 10 тисяч співгромадян. Харчування українця далеко не різноманітне. Фізична культура не стала необхідністю. То чому в усіх бідах звинувачується атомна електростанція, зрозуміти складно.

Стосовно інвестицій можу сказати, що невеличкий Гриців широко розвиває сільский туризм. Виконавчі комітети півночі Хмельниччини підписали меморандум про взаєморозуміння з метою перетворити північні райони області в економічно розвинений на основі новітніх технологій мезорегіон, з високими соціальними стандартами життя людини, в рекреаційно-туристичний та науково-освітній центр Волино-Подільського макрорегіону. І Хмельницька АЕС вписується в цю структуру. До того ж, ніде не сказано, що ХАЕС відмовляється від вкладування грошей в 30 кілометрову зону. Але якщо грошей не вистачає на потреби безпеки станції, ніхто не стане віддавати кошти на корівник, яких розвалилось за останні роки десятки. Останній приклад

Через заборгованість за електроенергію, яка на сьогодні становить майже 300 тисяч гривень, військові частини Рівненської області частково відключені від електропостачання. А яка заборгованість перед енергетиками сільського господарства, промисловості! Тому розраховувати на теплу зиму народному господарству складно.

Змушений навести вкотре деякі порівняня. Для роботи ТЕС в мільйон кіловат (один блок ХАЕС) протягом року необхідно 4 мільйони тон вугілля, приблизно 11 тисяч тон щоденно. Це ешелон довжиною у 220 вагонів щодня. За рік понад вісімдесят тисяч вагонів. Тобто ешелон довжиною щонайменше 400 кілометрів. Кожен мільйон тон добутого вугілля забирає життя чотирьох шахтарів, тобто 16 чоловік. За підрахунками британських медиків спалювання однієї тони вугілля на душу населення в рік викликає смертність від раку легкого приблизно у 140 чоловік з мільйона. У відповідності до цієї статистики одна вугільна ТЕС в мільйон квт повіинна викликати 550 додаткових смертей від раку легкого. Відчизняні джерела називають цифру у 290 чоловік.

  Підрахунки вчених засвідчують, що за останні три десятиріччя 20-го ст. шкода від забруднення повітря ТЕС у 10 разів перевищує шкоду аварії на Чорнобильській АЕС.

 Статистика так само вказує, що  головними вбивцями українців є

 Приміром, захворюваність нервової системи в структурі дитячої інвалідності в світі склали 42 відсотка, а в Україні 60. На 1000 дітей захворюваність церебральним паралічем на Дніпропетровщині втрчі вища, як в Черніговській (близько до Чорнобиля). Приблизно 70 відсотків дітей, страждаючих на невротичну патологію, заполучили її в утробі матері. Або у період родів.

 Підрахунки вчених засвідчують, що за останні три десятиріччя 20-го ст. шкода від забруднення повітря ТЕС у 10 разів перевищує шкоду аварії на Чорнобильській АЕС, а у 2000 році витрати кисню на планеті перевищать межу фотосинтезу, концентрація окислів вуглецю може збільшитись до реальної небезпеки парникового ефекту. А від так тоді ядерній енергетиці не буде альтернатив. Та людство може час та можливості, якщо буде ігнорувати розвиток атомної енергетики.

В опублікованій літературі наводяться дані, що характеризують значно більшу захворюваність працівників вугільної промисловості  порівняно з працівниками ядерної енергетики. Але таке порівняння некоректне бо групи людей, які зіставляються, дуже розрізняються за соціальним становищем (освіта, медичне обслуговування, заробітна плата, загальна культура тощо).

Порівняння радіоактивного впливу на людину природних радіонуклідів грунту з впливом  не існуючих у природі, але таких, що вироблені ядерним циклом, не дає справжньої картини. Справа в тому, що до природних нуклідів живий світ еволюційно пристосувався. Це виражається, наприклад, у тому, що природні радіонукліди не концентруються в рослинах і тваринах. Рослини мають в 10-100 разів меншу концентрацію природних радіонуклідів, ніж є у середньому в грунті. Зворотна ситуація має місце з нуклідами ядерної енергетики. Відомо, що у своїй життєдіяльності тварини та рослини засвоюють кальцій та калій. Між тим, дуже небезпечне для людини довготривалі радіоактивні нукліди ядерного циклу сронцій-90, цезій-137, що за хімічними властивостями еквівалентні відповідно кальцію та калію і тому засвоюються тваринами та рослинами в результаті їх концентрація в деяких сільськогосподарських рослинах перевищує концентрацію у зараженому грунті в 70-100 разів. Наведемо яскравий приклад щодо радіоактивного забруднення води: водяні рослини та риби накопичюють небезпечні радіонукліди до концентрації, що перевищує їх концентрацію у воді в десятки і сотні разів.

Таким чином, радіонукліди ядерної енергетики попадають через харчовий цикл в організм людини, накопичуються, створюючи найнебезпечніше внутрішнє опромінення. Цього не відбувається з природними радіонуклідами грунту.

Окрім можливого катастрофічного радіаційного впливу, ядерна енергетика при “нормальній роботі” піддає населення безперервним опромінення малим дозами, наслідком якого є виникнення онкологічних та генетичних захворювань. Вчені доводять, що навіть невелика доза створює певну ймовірність захворювання. За даними НКДАР, всі АЕС світу, що мають електричну потужність 500 млн. кВт, здійснюють опромінення населення Землі, середня індивідуальна доза дорівнює 1 мілібер за рік. Це в сто разів менше дози від природного радіаційного фону. Зростання повної потужності всіх АЕС світу до третини бар’єрної, тобто в 75 разів, збільшують дозу до 150 мілібер. Доза опромінення людини за покоління (30 років) становила 4,5 бера. Заспокоюючи людей, вказують, що за рахунок рентгенодіагностики кожна людина за ті ж тридцять років одержує дозу в середньому 4,5 бера. А відтак стверджують, нічого страшного на має якщо до цього стільки ж додасть ядерна енергетика. Таке міркування спотворює істину за допомогою середніх даних. У розглянутому випадку відомо, що для дітей і вагітних жінок внаслідок її онкологічної та генетичної небезпеки, як правило, не застосовується, в той час як від АЕС певну дозу опромінення вони неминуче одержать. Отже за екологічними міркуваннями атомна енергетика не може і не повинна виконувати роль масштабної енергетики, її рівень не повинен перевищувати вже досягнутий.

Отже, атом повинен служити людям. Але мирний атом не повинен отруювати планету. І те й інше цілком досяжно. І зовсім не резон відмовлятися від великого досягнення науки, яким є використання атомної енергії. Або людство буде розумно і обережно використовувати енергію атома, або воно не зможе зберегти свою цивілізацію, не кажучи вже про подальше просування вперед.

 Іонізуюче опромінення надходить до до нас з усіх боків : вони надходять до нас з всесвітнього простіру ( так звані “космічні промені” ) постійно з однаковою інтенсивністю вже мільйони років ; вони випромінюються природньо-радіоактивним елементами , що входять у склад земної кори , а звідти у вигляді пилу попадають у повітря , або вимиваються водою у гідросферу . Взагалі будь-яке небесне тіло більш-меньш “пристойних” розмірів має в свойому складі радіоактивний елемент , звичайно і в живих істотах  існують радіоактивні елементи .

Можно дійти висновку , що а ні на Землі , а ні у всесвіті немає місць вільних від іонізуючої радіації . Можно сказати , що поверхня Землі , а також водойми та шар повітря , тобто вся біосфера постійно знаходиться під впливом іонізуючого опромінення .

Таким чином світ в якому ми живемо є радіоактивним , але це не є реалією тільки сьогодення , так було на Землі завжди з момента утворення Сонячної системи . Відповідно даним життя зародилося на Землі 3.5 млрд. років тому . Процес еволюції , розвитку  та формування екосистем проходив на тлі постійного радіаційного фону .

Віктор Гусаров

2003 рік