В Національному університеті “Острозька Академія” відбулася зустріч з народним депутатом України, директором Інституту археології НАН України, академіком НАН України Петром Петровичем Толочком. Його ім’я добре відоме у наукових колах не тільки нашої держави. Петро Петрович є членом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки.

У ставленні до наукової діяльності Петра Толочка є багато прихильників і не менше опонентів. В основному його дослідження базується на вивченні становлення, політично-культурного розвитку Київської Русі, яка за визначенням науковця, стала прама­тір’ю трьох народів – українського, російського та білоруського. Навколо цієї теми ще й досі не вщухають дискусії. На зустрічі із студентами історичного факультету Петро Толочко не намагався нав’язувати свою точку зору стосовно певних періодів нашої історії. Він зробив короткий екскурс у ті часи, коли на теренах древньої землі почало зароджуватись християнство, що дало поштовх для розвою міцної держави під промовистою назвою Київська Русь.

Перед студентською аудиторією проректор з наукової роботи Національного університету “Острозька Академія” Петро Кралюк добрим словом відгукнувся про дослідницьку діяльність Петра Петровича і наголосив, що Толочко у вивченні історичної спадщини нашого народу весь час намагався стояти осторонь політичної кон’юнктури.

Після закінчення власного екскурсу у нашу минувшину Петро Толочко дав відповідь на запитання майбутніх істориків і науковців. У переважній більшості вони стосувались тематики, якій професор присвятив своє життя. Він був у захопленні від того, що у стінах вищого навчального закладу із давніми науковими традиціями зростає хороша зміна.

Петро Толочко із великою вдячністю погодився взяти участь в оглядинах університету. Коли представники вузу та почесні гості завітали до університетського храму, там якраз проходила репетиція місцевого церковного хору. Божествені піснеспіви ще краще допомагали сприйняти святиню, що відроджувалась разом зі становленням Острозької Академії. Академіку трапилась нагода побувати у старовинних підвалах, що служили усипальницями для багатьох монастирських достойників. Толочко звернув увагу на своєрідний мікроклімат підземелля: відсутність вологості, що зазвичай є постійною супутницею подібних споруд.

У музеї університету гість із допитливістю роздивлявся численні стародруки, що були виготовлені у середньовіччі в Острозі, Дермані.

- А тут я можу побачити знамениту Острозьку Біблію? – запитав академік.

Кандидат мистецтвознавства Ярослава Бондарчук роз’яснила, що два оригінальні примірники святого письма знаходяться у Острозькому музеї книги та друкарства. Сьогодні дослідникам відомо про долю трьохсот таких книг, до створення яких причетний першодрукар Іван Федоров.

В  книгозбірні  Острозької  Академії Петро Толочко  побачив не тільки реставровані у сучасному стилі  зали, а  й  великі добірки наукової  літератури,  якими  поповнилась бібліотека  завдяки  численним  меценатам. Тут зберігаються сотні примірників книг, виданих  за  часів  Російської   імперії. Весь фонд бібліотеки  складає  понад  двісті  тисяч  екземплярів.

На одній із розкладок книг науковець помітив і власну – “Київська Русь”, що видана у 1996 році.

- Бачу, що палітурка на книзі трохи зносилася, значить студенти не нехтують моїми працями, - із посмішкою сказав Петро Толочко.

До поповнення книжкового фонду університету став причетний і поважний гість. Толочко подарував декілька авторських видань. До речі, у творчому доробку академіка більше десятка книг. Він є автором майже 300 наукових і понад 100 науково-популярних праць та 15 монографій. За сподвижництво у галузі науки Петро Толочко нагороджений орденами “Знак Пошани”, Князя Ярослава Мудрого V ст. Академік є лауреатом Державної премії України в галузі науки і тех­ніки.

- Я не у всьому підтримую переконання і погляди Петра Толочка, - після завершення зустрічі висловив свою думку проректор з наукової роботи Національного університету “Острозька Академія” Петро Кралюк, - але я поважаю його як хорошого дослідника і послідовну людину. У той час, коли більшість здобувачів захищали кандидатські і докторські дисертації на темах про “керівну і спрямовуючу”, Петро Толочко брав участь в археологічних експедиціях і штудіював стародавні літописи. Його внесок у вивчення минувшини неоціненний.

Олександр Шустерук

лютий 2006