Кожен рибалка добре знає, що на поведін­ку риби впливають погодні умови. Вона реагує на зміну температури навколишнього середовища, напрям вітру і перепади атмосферного тиску. Коли ці фактори стають більш – менш прийнятними, то неодмінно можна почути таке жадане слово – «Клює!». Воно й прозвучало на березі водосховища ще з самого ранку, бо як тільки пірнули у воду блешні, твістери, воблери, хижа риба на них швидко зреагувала. Одним із перших володарів «водяних трофеїв» став електрослюсар служби метрології Михайло Воскобойников. Рибалки зрозуміли, що саме окуні будуть їхньою здобиччю.

Осінній ранок видався просто казковим. Великі пасма туману рівномірно простяглися над водоймою, а вдалині чорною стіною ледь - ледь проглядався ліс. Вітер не встиг ще проснутись і потурбувати поверхню водойми. Вона гладенька, як на катку для фігуристів. Добре видно сплески хижої риби, що з великим азартом кидається на довірливих мальків.

Багато рибалок полюбляє штиль за хорошу можливість точно закидати блешню, та й волосінь не лягає на воду зайвими метрами. Це допомагає контролювати кожен напад на штучну наживку. Але риба має право на свої примхи. Принаймні вона клює не на все, що потрапляє у воду від закидання спінінга. Єдиний вихід – експеримент: не бере на один тип воблерів чи поперів, в хід ідуть інші. Не випадково більшість рибалок на водойму взяли цілі колекції селіконових, пластикових та металевих імітаторів живої риби. Тактика постійного підбору приносить користь Володимиру Завадському, Володимиру Бідасюку, Юрію Савченку...

Ось спінінг вигнувся дугою у Михайла Воскобойнікова. Це, неодмінно, великий хижак. Але двобій швидко закінчився і волосінь провисла над водою. Щука просто відкусила блешню. Таке часто трапляється на риболовлі, принаймні коли вся увага спрямована на окуня: зважаючи на легку вагу приманки, її прив’язують до жилки без використання спеці­ального повідка. Його відсутність – хороший порятунок для щуки, яка за рахунок довгої пащі із гострими зубами легко все перекушує.

Така невдача не засмутила досвідченого рибалку, бо втрату компенсують все ті ж окуні. Але через деякий період ситуація знову повторилась і друга щука пройнялася раді­стю від вдалого спасіння.

А працівнику цеху теплової автоматики та вимірювань Юрію Коржуну все ж таки вдалося перехитрити плямисту водяну бестію, яка, перед тим, як потрапити до рук рибалки, продемонструвала елементи своєрідного фрістайлу.

Спортивна риболовля відрізняється від звичайної тим, що тут існують визначені правила. Вони не складні, але їх виконання обов’язкове для всіх. При риболовлі спінінгом треба неодмінно дотримуватись основних вимог техніки безпеки. Головний суддя змагань, голова «Клубу рибалок – аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук та його помічники Анатолій Бєлокобильський та Олександр Козловський слідкують, щоб рибалки не підходили щільно один до одного. Безпечна дистанція – п’ять метрів. Це є гарантією, що чиясь губа чи вухо не стане черговим «трофеєм».

Знову окунь затріпотів на гачку твістера працівника електроцеху Володимира Завадського. Йому вдалося впіймати значно більший екземпляр, ніж були попередні. Це додає ще більшого оптимізму на шляху до омріяної перемоги. А перемагати цей рибалка вміє. Йому підвладні не тільки спінінги, а й поплавкові вудочки. Торік влітку під час чергової спортивної риболовлі вдалося вибороти перше місце. Володимир спритно обігнав всіх конкурентів, наловивши більше кілограма уклейок – сорок дев’ять штук. А ось з окунями та іншими хижаками справа дещо складніша, не кожна проводка гарантує їх напад.

Увага колег та суддів прикута до спінінга Михайла Воскобойнікова. Пружний вигин свідчить, що на гачку є немаленька риба. Коли окуня вже було вивуджено до краю берега, рибалці захотілось продемонструвати, як сьогодні стало модно казати, майстер - клас, мовляв, щоб рибу не шокувати, то її треба брати у воді руками. Як тільки окунь відчув на мить послаблення жилки, рибалці довелось побачити прудкі прощальні помахи його хвоста.

- Цей випадок ще довго буде згадуватись, сам знаю із багаторічного досвіду, - поспівчував Сергій Онищук.

Чотири години, які були відведені для спортивної риболовлі, збігли. Прийшла пора визначати переможців. Для цього вже налаштовано й електронні ваги. Дехто з рибалок вирі­шує знехтувати процедурою зважування, вважаючи за краще не хизуватись декількома окунцями. А Михайлу Воскобойникову є чим гордитись, його улов перевершив кілограмовий рубіж на 65 грамів. Дещо скромніші результати у Володимира Завадського – 513 грамів. Але в його арсеналі найбільша впіймана риба – окунь вагою 231 грам.

Для Юрія Коржуна поталанило впіймати лише одну щуку вагою 225 грамів, але вона виявилась призовою – третє місце. А ось Володимиру Бідасюку не вистачило лише 7 грамів, щоб заслужено замкнути трійку лідерів.

Положенням проведення спортивної риболовлі на хижу рибу передбачено й нагороду учаснику, який впіймає найменший плавниковий екземпляр. Тут процедура зважування була схожа на аптечну, бо кожен грам міг стати вирішальним. Найменшого окунця – 18 грамів - було виявлено у Юрія Савченка, який є постійним учасником майже всіх спортивних риболовель, що шість років поспіль проводяться на водосховищі. Декі­лька років тому він виборював кубок переможця, та й торік був серед призерів у ловлі на поплавкову вудочку.

Найвправнішим рибалкам Сергій Онищук вручив призи. До процедури нагородження долучився нетішинський підприємець Ігор Борійчук, який турбується про асортимент крамниці, де можна придбати все: і гачок і рибальський надувний човен. Від його імені переможцям також дістались нагороди.

Коли час прийшов повертатись додому, Сергій Онищук запропонував на місці проведення риболовлі навести елементарний порядок, мовляв, сектор, який закріплений за рибалками – аматорами, повинен бути завжди чистим.

- Прикро, що не всі рибалки, які навідуються у інші дні на водойму, дотримуються елементарної чистоти. Хіба це складно – прибрати за собою. Наше місто має красиві околиці, де можна відпочити. Не варто їх перетворювати у сміттєзвалище, ми ж живемо не один день,- сказав голова клубу рибалок-аматорів.

Тепер настав час готуватись до зимової спортивної риболовлі. В пригоді стануть інші види рибальських обладунків.

Олександр Шустерук