Нещодавно у місті Каунас відбувся міжнародний семінар «Оцінка безпеки при проведенні модифікації на АЕС». Він проходив під егідою МАГАТЕ на базі Литовського енергетичного інституту. У роботі семінару взяли участь представники Румунії, Болгарії, Угорщини, Вірменії, Туреччини, Словаччини, Росії, Литви. Україну на семінарі представляли провідний спеціаліст Державного комітету ядерного регулювання України Валерій Бугай, головний технолог ЗАЕС Юрій Ковтунов та провідний інженер-технолог ХАЕС Ігор Ямковий (на знімку), які презентували національну доповідь від України. Після повернення вітчизняних атомників додому наш кореспондент поспілкувався з  Ігорем Ямковим.

- Як проходив міжнародний семі­нар?

- В перші два дні роботи семінару представники МАГАТЕ познайомили всіх учасників зі своїм баченням реалізації та оцінки модифікації на АЕС, а потім були виголошені доповіді решти учасників семінару. У нашій доповіді  відображено загальні підходи та вимоги щодо впровадження модифікацій на українських АЕС. Як засвідчили національні доповіді представників  європейських АЕС, ці електростанції зорієнтовані на збільшення потужності діючих енергоблоків. Для нас видалася цікавою доповідь представника Російської Федерації, в якій обґрунтовано підвищення встановленої потужності чотирьох енергоблоків до 104% . Для цього проведено відповідну модернізацію і узгоджено з регулюючим органом відповідні режимні роботи. За результатами зустрічі  розроблено робочі матері­али, в яких узагальнювались вимоги­ щодо  запровадження модифікацій на діючих АЕС. Сподіваюсь, що наші зауваження та пропозиції будуть  враховані під час  пере­­видання доку­мен­­тів  МАГАТЕ, які встановлюють вимоги до проведення модифікацій на АЕС. Під час семінару нам ви­­па­л­а  н­агода по­спіл­ку­ва­тись із спеці­аліс­тами  інших електростанцій, які зай­маються питаннями проведення модифікацій.

- Яка користь для вас особисто від участі в міжнародному семінарі?

- Насамперед ме­не цікавило ставлення представників           МАГАТЕ до запрова­дження тимчасових модифікацій – змін обладнання, систем, організаційних процедур з обмеженою у часі дією. У нашій доповіді на цьому питанні також була акцентована увага. В ході обговорення ми разом з нашими колегами конкретизували підходи та вимоги до впровадження таких модифікацій на АЕС.

- Чи був інтерес учасників семі­нару до доповіді української делегації?

- Наша доповідь була врахована при підготовці одного з розділів підсумкового документа семінару. Ми також брали участь в обговоренні виголошених національних доповідей інших країн-учасниць зустрічі. Наша доповідь підштовхнула учасників семінару до більш детального розгляду питань і підходів до впровадження тимчасових модифікацій. Питання впровадження на АЕС тимчасових модифікацій зумовлено відсутністю як в українських нормативних документах, так і в документах МАГАТЕ, однозначних вимог до виконання таких робіт. Під час проведення на ХАЕС місії OSART у 2007 році, міжнародних експертів цікавили, в тому числі, порядок та вимоги до виконання таких робіт. Враховуючи те, що на ХАЕС у травні 2009 року буде проходити повторна місія OSART, питання  впровадження модифікацій на АЕС для нашої станції є досить цікавим з точки зору запровадження позитивного міжнародного досвіду для покращення орга­нізації та проведення робіт. Сподіваюсь, що і наш досвід буде корисним колегам на європейських АЕС.       

- Яке ставлення у Литві до ядерної енергетики?

- Помірковане. Ігналінська АЕС, за переконанням литовських фахівців, є однією з важливих складових енергетичної безпеки країни. Але керівництву цієї держави доводиться виконувати            вимоги Євросоюзу, позиція якого однозначна – повністю вивести з експлуатації Ігналінську АЕС. Втім,  у Прибалтиці шукають можливості для реалізації проекту із створення нових атомних енергетичних потужностей. До переговорів долучається Польща, Латвія і Естонія, які у будівництві нової АЕС бачать пріоритети. Однак  ще зарано говорити про  значне просування цих країн у реалізації  проекту будівництва нової АЕС.

Олександр Шустерук

№12, 2009