Місто Острог у середньовіччя називали „Волинськими Афінами”, бо саме тут під патронатом князів Острозьких міцно утвердилась наука, освіта, мистецтво, духовність. Слава Академії сягнула далеко за межі Руси-України. Але після припинення князівського родоводу благодатні паростки всього прогресивного поступово згасли. Принаймні за часів Радянського Союзу про давню славу Острога знали здебільшого історики, науковці та культурологи.

 Але крига скресла і древнє місто поступово почало осучаснюватись. Відродилась і слава Острозької Академії, з’явились новобудови. Днями тут відбулась знаменна подія – гостинно відчинила двері реконструйована загальноосвітня школа №3.

На урочистості  до навчального закладу завітало багато жителів міста, а також представники обласної і місцевої влади. В промовах кожен висловлював захоплення від того, що в Острозі діятиме навчальний заклад з сучасними класними кімнатами, спортзалом. Серед запрошених був заступник генерального директора Хмельницької АЕС з кадрів та соціального розвитку В.А.Демидюк, який у вітальному слові визнав, що йому випала велика честь представляти трудовий колектив станції і що у оновлені школи є значна фінансова частка Хмельницької АЕС. На розвиток прилеглої до ХАЕС території виділено 60 мільйонів гривень, з яких на Рівненщину припало понад 17 мільйонів. Інвестування в Острог також чимале, зокрема в школу - півмільйона гривень.

Про непересічність події в Острозі казав і міський голова Т.О,Пустовіт. Він подякував керівництву НАЕК „Енергоатом”, ВП ХАЕС за сприяння у реалізації багатьох соціальних проектів та добросусідство.

Почесні гості взяли участь у перерізуванні  стрічки. Учасників дійства чекав  святковий концерт у новому спортзалі.

Автор цих рядків поспілкувався з кількома знаним особами.

Л.О.Тимчук, директор Острозької ЗОШ №3.

- Важко передати словами емоційний стан, який переповнює серця педагогічного колективу, дітей, батьків і жителів цілого мікрорайону.  Ми мріяли про сучасну школу і наші мрії збулись. Приємно заходити в умебльовані  гарні класи. Особливо радісно в просторому спортзалі. Ми задоволені облаштуванням комп’ютерного класу, що обладнаний на кошти численних благодійників.

Г.Й.Аршинов, директор будівельної компанії „Вежа”.

- Задоволений, що саме очолюваний мною колектив взяв участь у оновленні цієї споруди. Будівництво школи стало для мене, як і багатьох працівників компанії справою честі, адже я корінний острожанин, а мої батьки були вчителями. Це певною мірою вдячність і відбиток душевних сил за виховання, за науки.

Т.О.Пустовіт, міський голова Острога.

- Добудова школи коштувала майже два мільйони гривень, з яких четверта частина – фінансування НАЕК „Енергоатом”. Решта – кошти Фонду соціальних інвестицій. Нам вдалось переконати урядові структури  в тому, що школа потрібна Острогу і є всі можливості для ефективного освоєння грошей. Фондом соціальних інвестицій було передбачано співфінансування проекту: із обумовленої суми вісім відсотків має вкласти міська влада, два – місцева громада. Відтак багато острожан причеті до фінансування проекту. Ми розуміємо, що гарні справи робляться в ім’я молодого покоління, за яким майбутнє нашого древнього і вічно молодого міста.

Зараз в Острозькій загальноосвітній школі навчається 245 дітей. Ще вчора їм доводилось відвідувати уроки у дві зміни. Тепер це відійшло в історію. У нової школи нова історія, що сповнена оптимізму і віри в завтрашній день.

Олександр Шустерук