Час диктує моду. Не одне покоління пам’ятає, як у двадцятому столітті матеріальні статки господарів оцінювались наявністю в оселі килимів. Зараз вони перейшли в ранг дещо призабутої екзотики, бо за новими віяннями декор помешкань формують синтетичні компоненти. Але мало хто відмовиться від оригінальних гобеленів. Вони вже майже два тисячоліття прикрашають помешкання у різних державах світу.

Про те, що гобелени не опинились на задвірках історії декоративно-ужиткового мистецтва, днями змогли переконати працівники Нетішин­ського міського краєзнавчого музею, які за допомогою ви­кладачів Рівненського державного гуманітарного університету організували у міській мистецькій галереї «Арт-пласт»  презентацію  унікальної  виставки  робіт студентів та випускників вузу під наз­вою «Вимір часу».

У вступному слові директор Нетішинського міського краєзнавчого музею Оксана Кононюк зробила екскурс в історію створення гобеленів. Цей термін зародився у Франції в другій половині сімнадцятого століття, саме тоді родина Гобеленів започаткувала виробництво ткацьких виробів, оздоблених різними композиціями.

Назва виставки «Вимір часу» також народилась не сама по собі. Коли оглядаєш експозицію, мимоволі осягаєш нескінченність простору. На гобеленах за допомогою орнаментів  відтворено дух людей різних епох. В деяких роботах помітні елементи Трипільської та пізніших культур. Але й важко недооцінити фантазію авторів виробів. Кожна назва яких говорить сама за себе: «Подих минулого», «Богородиця», «Жіноча доля», «Любов», «Від давнини до сучасності» тощо.

Приємним  сюрпризом для численних відвідувачів стала участь у підготовці виставки наших землячок Анни Яков­лєвої, Марини Нікітюк, Майї Вихованець, які закінчили кафедру українознавства Інституту мистецтв Рівнен­ського державного  гуманітарного  університету і представили свої дипломні роботи. Кожен гобелен оригінальний по-своєму. Для Майї Вихованець вдалося стилізовано відтворити дух середньовіччя у творчому доробку «Василь – Костянтин Острозький», а Марина Нікітюк з великою ніжністю створила «Сонце для мами». На виготовлення цього гобелена пішло більше чотирьох кілометрів  ниток.

На виставці атмосферу святковості вдалося створити завдяки участі вихованців викладачів Нетішинської музичної школи Наталії Горбової та Тетяни Федорчук. Піснеспіви юних нетішинців заворожили почесних гостей виставки – викладачів Рівненського державного гуманітарного університету Олену  Охримчук,  Ірину   Локшук, Любов Кралюк.

Світ царства гобеленів зараз відкритий для жителів міста. Як  запевнили  музейні працівники,  подібні  сюрпризи ще  попереду.

Олександр Шустерук

листопад 2008