Хмельниччина має великий соціально-економічний потенціал. Ця тема стала лейтмотивом виступу губернатора Хмельниччини І.К.Гавчука на зустрічі із адміністрацією та керівниками підрозділів ХАЕС в ході першого офіційного візиту до міста енергетиків. Іван Карлович розповів, що цей край знає добре, адже у 90-х роках минулого століття працював у Славутській прокуратурі, часто відвідував будівельні майданчики Нетішина.

Приємні спогади  глави облдержадміністрації залишились про ентузіазм, який панував під час спорудження ХАЕС та молодого міста. Він також в захопленні від того, що вдалося зробити тут  за останні два десятки років. Хмельницька область у своєму соціально-економічному розвитку багато в чому завдячує саме ХАЕС, яка є одним із найбільших платників до обласного бюджету.

В своїй промові губернатор поділився власним баченням резервів покращення соціально-економічного розвитку Хмельниччини. За його словами, якщо ми будемо раціонально використовувати землю, корисні копалини, мінеральні води – від цього буде позитивний результат. Для області перспективним є розвиток курортів області, туристичної галузі. Насамперед треба впорядкувати прибережну  зону Дністра та Збруча. Хмельницька область має значні запаси мінеральної води, яка за якістю не поступається визначним брендам. Для міжнародного туризму дуже перспективні Кам’янець-По­дільський, Меджибіж.

Іван Карлович розгорнуто розповів про проблеми в сільському господарстві, медичному забезпеченні громадян, освітянській сфері, роботі з кадрами тощо.

Під час зустрічі генеральний директор ХАЕС М.С.Панащенко презентував здобутки колективу станції за останні роки, визначив місце енергооб’єкта в економіці області.

Відбулась прес-конференція, під час якої журналісти місцевих і регіональних ЗМІ задали низку питань як генеральному директору ХАЕС Миколі  Сергійовичу   Панащенку,  так і голові облдержадміністрації Івану Карловичу Гавчуку.

Керівник найбільшого в області підприємства відповів на запитання про хід модернізаційних робіт під час 3-ї планово-попереджувальної кампанії на 2-му енергоблоці. Микола Сергійович доповів, що під час чергового ППР здійснено 24 заходи, спрямовані на підвищення безпеки енергоблока. Залишилося здійснити 17 заходів під час 4-ї ремонт­ної кампанії, яка розпочнеться в кінці поточного року. Таким чином будуть завершені всі передбачені регламентом і вимогами законодавства заходи щодо покращення систем безпеки. Також він запевнив журналістів, які цікавились строками проведення консультативного референдуму, що це дійство відбудеться обов’язково, як тільки будуть виконані кілька передумов. Зокрема, коли на державному рівні визначаться із типом реакторної установки на енергоблоці №3. Без цього неможливо створити Звіт з аналізу безпеки та Звіт впливу на оточуюче середовище, які є передумовою громадських слухань і консультативного референдуму. Стабільність на всіх щаблях влади, яку очікує все суспільство, дасть можливість законодавчій та виконавчій гілкам зробити свої кроки у вирішенні цього питання. Громадські слухання – законодавча норма, і вони відбудуться обов’язково.

Також Микола Сергійович запевнив, що тариф у 9.02 копійки за кіловат-годину не може задовольнити енергокомпанію в плані підтримання гідної соціальної складової, забезпечення виробничих програм тощо. І він переглядатиметься (як стало відомо на другий день, тариф збільшено до 10.58 коп.).

Іван Карлович вкотре за цей день  наголосив, що електроенергетика, зокрема атомна, є на сьогоднішній день основою державної безпеки і незалежності.

«Необхідно дивитись на 10-15 років вперед. Державу будь-що чекає збільшення ціни на російський газ. Ми не повинні закопувати в землю газові труби, не маючи можливість використовувати газ в побуті».

Хмельницька АЕС вже сьогодні забезпечує електроенергією 7 таких областей, як Хмельниччина. З пуском 3 и 4 енергоблоків у нас є серйозна перспектива забезпечити електро­обігрівом півдержави. Іван Карлович висловився за те, щоб в експериментальному порядку перевести один з районів на електрообслуговування. Враховуючи використання нічного тарифу, - впевнений керівник області, - ефект має бути позитивним.

Аналізуючи баланс цін між виробником і споживачем, Іван Карлович побачив великий перекіс саме в царині транспортувальників і розподільників електроенергії, що на його думку несправедливо. Занепокоєння викликав і аналіз споживання у 2007 році електроенергії промисловими підприємствами, яке знизилось.

Загальна ж думка керівника області: недобудова 3-го і 4-го енергоблоків ХАЕС – це злочин проти держави, і мусять бути якомога скоріше здійснені усі кроки, спрямовані на введення цих об’єктів в дію. Він запевнив, що прикладе чималих зусиль, аби підприємство, яке забезпечує 27 відсотків промислового виробництва області, цінувалось відповідно до внеску в економіку краю.

Олександр Шустерук

лютий 2008