Хрещенська вода, щоб душа була молода

Для багатьох людей Хрещення – це лише освячення води і купання в ополонці. Частково це дійсно так, адже купатися в ополонці приходить у цей день з кожним роком все більше людей - віруючих і атеїстів, або ж таких, що не визначилися,  загартованих і які бояться холоду, здорових і хворих. Занурившись у крижану січневу воду з ополонки всі виходять щасливими, натхненними, зігрітими. Бо, кажуть, на Водохрещен вода  в ополонці «тепла».

Це християнське православне свято відноситься до постій­них дванадесятих свят і відзнача­ється кожен рік в один і той же день – 19 січня. Насправді, купання починається увечері 18 січня. Одразу після вечірньої служби батюшка разом з приходом відправляється у хресний хід до водойми, щоб освятити воду. У ніч з 18 на 19 січня вода у всіх річках, озерах, морях змі­ню­ється у структурі, наповнюється Духом­ святості, стає Хрещенською.

Перші купання починаються увечері 18 січня після молебню та освячення води, і тривають майже до вечора 19 січня.

В північних широтах, де водойми скуті льодом, заздалегідь прорубується хрестоподібна купіль «йордань», в яку люди входять з молитвою і вірою. Тричі перехрестившись тричі занурюються­ з головою у воду і швидко­ виходять на берег.

В турботі про безпеку муніципалітетами влаштовуються спеціальні купелі або відводяться місця для занурення. В місцях купання чергують служби порятунку, ставляться намети для обігріву, чергує «швидка», зазвичай все проходить без ексцесів.

Сакральний сенс  свята Хрещення

Крім радісного купання в «йордані», свято Хрещення має глибинний сенс і відбувається на­багато серйозніше, ніж бачиться необізнаній людині. Не забудьте привітати всіх родичів і зна­йомих з цим чудовим святом, використовуючи варіанти коротких привітань смс з Хрещенням.

Купання у Водохресній воді, за словами св. Кирила Єрусалимського, це кінець колишнього гріховного життя, і початок нового, праведного. Хрещення людини і свято Хрещення Христового – це дарування любові до Бога і до свого ближнього. Божест­венна любов веде людину до праведності, допомагає подолати гріховні спокуси.

Іоанн Хреститель закликав ізраїльський народ у води Йордану для покаяння і очищення від гріхів. Він хрестив водою Йордану всіх, хто хотів наблизити час приходу Месії, і наблизити Царство Небесне. Всіх, хто хотів звільнитися від гріховної влади і воцарити праведність у своєму серці. Це хрещення ще не приносило людям благодаті Божої, але занурення у воду стало символом очищення.

Разом з усіма хрестився від Івана Предтечі і Ісус з Назарету. Він один був відзначений Богом і Духом святим у цей важливий момент. Всевишній Бог з’явився людям в триєдиному образі Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого. Під час хрещення Ісуса Христа відбулося Богоявлення, тому в цей день ми святкуємо відразу два свята – Хрещення та Богоявлення Господнє.

Водохресні ритуали

День Хрещення Господнього 19 січня – це особливий, духовний   день, тому разом з Ісусом в цей день всі намагаються охрестити своїх дітей, а нехрещені – самі хреститися. В народі існує повір’я, що хреститися у свято Хрещення, значить бути все життя щасливим.

У стародавні століття склалися звичаї використання святої водички. Крім того, що люди завжди занурюються в Водохресні купелі для тілесного і духовного очищення, воду використовують і в будинку. Принісши з церкви святу воду, нею окроплюють всі кути і стіни житлових і господарських приміщень. Цей звичай існує для очищення житла від нечисті і темних сил.

Якщо хтось із сім’ї або сусідів не зміг піти за водою через хворобу, йому дають вдосталь напитися святої водички з надією на одужання і зміцнення. Надалі святу воду п’ють тільки за необхідності, по чайній ложечці натщесерце з вірою і молитвою.

 На знімку: старший начальник зміни електроцеху Володимир Петрович Кравченко приймає водяну купіль.