Минулого тижня відбулася зустріч генерального директора Хмельницької АЕС Миколи Панащенка з представниками ЗМІ. Одним з головних питань прес-конференції було житлово-комунальне. Керівник атомної станції озвучив борг ЖКО перед ХАЕС за використані тепло, воду та водовідведення. На сьогодні ця цифра сягає 15 мільйонів 416 тисяч 288 гривень і 4 копійки.Ця претензія найближчим часом стане предметом судового розгляду у місті Хмельницький. Керівництво ХАЕС запевняє, що їх позов суд задовольнить у повному обсязі. До того ж такий прецедент уже мав місце. І 6 млн. грн. за рішенням було стягнуто на користь станції, а точніше держави.

Проблема в тім, що ЖКО були надані для обслуговування жителів міста вода, тепло і послуги каналізації, але їх вартість для ХАЕС не була вішкодована міським комунальним господарством. Понад три місяці тому ЖКО ро-зірвало договір з ХАЕС на отримання такого роду послуг, але й досі за це збирає кошти зі споживачів. У ЖКО в обслуговуванні знаходяться лише внут-рішньобудинкові мережі, за що комунальне господарство отримує кошти у вигляді квартплати. Всі комунікації допід”їзду належать станції. Як і те, що проходить по них, в тому числі і в самому будинку. Кошти за це і намагається повернути від ЖКО станція. Свого часу керівництво ЖКО заявило, що, отримуючи згідно з договором послуги від ХАЕС, в кінцевому результаті несе від цього лише збитки, що й призвело до розірвання цього договору. Для виходу з цієї ситуації згідно з рішенням міської влади минулого скликання на ХАЕС було створено альтернативний ЖКО комунальний підрозділ, який перебрав на себе ці функції. З кожним споживачем міста має бути укладено договір, а кошти необхідно буде сплачувати комунальному підрозділу ХАЕС. Після капремонтів, реконструкцій і бу-дівництва нової теплоцентралі цей підрозділ, довівши свою самоокупність, має відокремитися в нове самостійне комунальне підприємство. Воно надаватиме послуги водо-, теплопостачання і каналізації і лише теплову енергію буде купувати в ХАЕС для подальшої реалізації споживачам. Якщо коштів для функіонування цього підприємства буде недостатньо, тарифи поступово будуть переглянуті у бік збільшення.

Щодо керівництва міського ЖКО, то їх точку зору на розв”язання цієї проблеми ми подамо окремо.

Озвучив гендиректор і питання майбутнього будівництва водороздільної дамби. Микола Панащенко не підтвердив інформацію про те, що цей великий обсяг робіт вже готовий до виконання. Поки що проводиться обстеження водосховища та готуються пропозиції проектними організаціями щодо покращення роботи водосховища. Сьогодні дійсно існує проблема неефективної роботи цієї системи, але лише у спекотну пору року і  за несприятливих вітрів. Відбувається це тому, що підвідний канал і канал відводу підігрітої води знаходяться поряд і за сильного вітру з боку Острога підігріта вода відкидається  стихією до берегової лінії і по малому кругу повертається до циркуляційних насосів. Один із напрямків вирішення цієї проблеми - будівництво роздільної дамби. Але існують й інші шляхи. Наприклад, на Запорізькій АЕС для додаткового охолодження води використовують градільні. Яким шляхом буде роз-в’язано питання у нас, має  вирішити Ки-ївський інститут «Енергопроект». Поки що все знаходиться на стадії наукової дискусії та обстежень.

І останнє. Микола Панащенко пояснив присутнім і причину випробувань роботи ХАЕС у маневровому режимі. Це стало можливим завдяки застосуванню на ХАЕС-2 нового типу ядерного палива. Завдяки цьому ХАЕС може реагувати на пікове навантаження. Проведені випробування вже дали позитивні результати і після завершення повного комплексу досліджень маневрові режими можна буде застосовувати на атомних станціях, для їх більш ефективної роботи та надійного і злагодженого функціонування усієї енергосистеми  України.

Петро Войтович.

    № 3,  2006 «Енергобудівельник»