Коли Віктор Пастухевич захищав дипломну роботу у Бучацькому аграрному коледжі за спеціальністю «Агрономія», не міг і уявити, що згодом доведеться працювати на  ХАЕС. Мало відомо йому було про принципи роботи електростанції і під час навчання у Тернопільському державному економічному університеті. Але доля розпорядилася так, що юнак поповнив ряди атомників. А щоб не виглядати білою вороною і відповідати займаній посаді, Віктор зразу ж став студентом Національного університету «Київський політехнічний інститут». У турбінному цеху він трудиться лише два роки, але встиг показати себе здібним і наполегливим працівником. Його зарахували до змінного персоналу.

Нещодавно у турбінному цеху проводився конкурс професійної майстерності серед машиністів-обхідників турбінного устаткування. Переможцем став ніхто інший, як Віктор Пастухевич.

- Напевно, відчували велике хвилювання, - налаштовую на розмову переможця.

- Хвилюватись було ніколи. Багато часу затратив на підготовку. Особливо переживав за теорію, бо там було багато питань з охорони праці, пожежної та радіаційної безпеки, технологічної експлуатації.

Із відповідями на запитання теоретичної частини Віктор справився на відмінно. Хороші результати показали і його колеги – Андрій Микульський та Ростислав Ткач.

Не менш відповідальною стала демонстрація практичних навиків у виведенні в ремонт системи регулювання турбоживильного насоса. Кращий результат знову ж таки у Віктора Пастухевича. За підсумками конкурсу професійної майстерності, роботою якого керували начальник турбінного цеху Анатолій Куценко та його заступники, його визнано переможцем. Друге місце дісталось Андрію Микульському, третім став Ростислав Ткач.

- Коли влився у колектив турбінного цеху, - розповідає Віктор Пастухевич,- зрозумів, турбініст на ХАЕС -  звучить гордо. Тут усвідомлюєш надзвичайну відповідальність за регламентну експлуатацію турбінного устаткування. Розслаблятись ніколи, постійно треба підвищувати професійну майстерність, закріплювати теоретичні знання. Працюю із механізмами залюбки. Маю вдома і свій «мінімашзал» - автомобіль «Ровер». Техніка потребує постій­ного догляду.

Робота з персоналом у турбінному цеху побудована таким чином, що в кожного молодого спеціаліста є перспективи кар’єрного росту. Принаймні багато відповідальних посад на ХАЕС та за її межами займають ті, хто пройшов школу на обслуговуванні турбоагрегатів. Наполегливість Віктора Пастухевича також принесе свої плоди.

Олександр Шустерук

листопад 2008