Важко сьогодні сказати, скільки десятиліть у древньому Острозі та районі мріяли про новий пологовий будинок. Принаймні не менше, як від  закінчення другої світової війни. Тоді годі було й казати про швидке зведення нових споруд. У шістдесятих роках до ладу стала Центральна районна лікарня. А пологовий будинок, відділення гінекології продовжували діяти у пристосованих приміщеннях, одне з яких за часів окупації Польщі використовувалось для утримання коней­. При радянській владі в Острозі будівельники здали багато об’єктів соцкультпобуту, але у чиновників ніяк руки не доходили до покращення умов для породіль. Кільком поколінням жителів­ Острожчини поява на світ дітей за­пам’я­талась відвідинами будівель із сірими потріс­каними стінами та запахами чаду від пічного опалення.

Лікарі завжди переконані, що надія помирає останньою. У дев’яностих роках потуги місцевих депутатів всіх рівнів увінчались успіхом. Було прийнято рішення про реконструкцію одного з дитячих садочків під  пологовий будинок. Перша серія будівельних робіт розпочалась у 1998 році. Але брак коштів змусив будівельний майданчик законсервувати. До теми завершення будівництва повернулись у 2003 році, коли перед пуском другого енергоблока ХАЕС за рахунок коштів  НАЕК «Енергоатом» почала фінансуватись 30-кілометрова зона спостереження. Місцева влада вирішила на добудову пологового будинку використати 2 мільйони 70 тисяч гривень. А всього на Острог і Острозький район було виділено з коштів НАЕК “Енергоатом” понад 13 мільйонів гривень.

Кошти енергокомпанії дали позитивний поштовх будівельним та реконструктивним роботам. Але і їх виявилось замало для завершення всіх циклів. Міський голова Острога знайшов підтримку в депутатів Рівненської обласної ради щодо додаткового фінансування із державного бюджету. Сума траншу склала більше 4 мільйонів гривень.

Напередодні 2008 року відбулось урочисте відкриття нового пологового будинку. Ця подія стала знаковою для всіх жителів старовинного міста та району. На символічне перерізання стрічки прибула делегація з обласного центру на чолі із главою Рівненської облдержадміністрації Віктором Матчуком. Він вручив для керівництва пологового будинку Сертифікат на отримання нового медичного обладнання – апарату штучної вентиляції легень економного класу з блоком­ для проведення наркозу, апарату  ультразвукової  діагностики, портативного електрокардіографа, інфузомата, пульсоксиметра, електровідсмоктувача, дефібрилятора. Донедавна про таке устаткування острозьким медикам доводилось лише мріяти.

- Ми довго йшли до цього, - зазначив міський голова Острога Тарас Пустовіт. - Багато говорили про проблему створення нормальних умов для породіль. Всі ми знаємо, які умови були раніше. Я хочу пригадати 2003 рік, коли було прийнято рішення спрямувати кошти, які виділялися на соці­альні потреби 30-кілометрової зони навколо ХАЕС, на реконструкцію дитячого садочка під полого­вий будинок. Це було початк­ом. Сьогодні ми маємо прекрасну будівлю, яка забезпечить усі потреби наших майбутніх мам. Вважаю, що  лише від самого знайомства з новим пологовим будинком наші жінки захочуть народжувати, - сказав мер.

Будь-який пологовий будинок є закладом специфічним і тут небажене перебування сторонніх осіб. Під час урочистостей для гостей було зроблено виняток. Вони побачили  відділення на 25 ліжок з індиві­дуальними одно-і двомісними затишними палатами для спільного перебування матері та дитини. У кожній палаті є окремий  санвузол та душова кабіна. У відділеннях -  індивідуальні пологові зали, сучасні операційні блоки, також окремі родильні зали для проведення ускладнених пологів.

-У Нетішині кращі умови. Але ми раді й тому, що вдалося одержати, - сказав головний лікар Острозького району Василь Веляник.

Фінансування 30-кілометрової зони ХАЕС протягом кількох років помітно оживило будів­ництво у прилеглих районах. Принаймні торік в Острозі відбулось урочисте відкриття реконструйованого приміщення ЗОШ №3. Ще раніше відкриттю нової школи раділи жителі села Крупець Славутського району. За кошти НАЕК «Енергоатом» також було реконструйовано навчальні заклади у Славуті, Ізяславі, у селі Кунів Ізяславського району. А тепер цей перелік поповнив і пологовий будинок в Острозі.

Сьогодні багато точиться розмов про покращення демографічної ситуації в державі. Влада робить певні кроки у підтримці молодих сімей, в яких народились діти. Але такі прагнення не можуть бути повноцінними, коли медичне обслуговування перебуває на низькому рівні.

Зараз в Острозькому районі, де мешкає більше сорока тисяч людей, щороку народжується 300 немовлят. Є надія, що у новому пологовому будинку кількість новонароджених значно збільшиться.

Олександр Шустерук

січень 2008