На «никотиновому гачку»

Куріння – одна з найшкідливіших звичок, яка поширена серед дорослих, підлітків та дітей.

В тютюновому виробі міститься близько 3000 хімічних компонентів, які можна поділити на групи:  нікотин; смоли; чадний газ; подразнюючі речовини. 

В людському організмі немає жодного органу або системи, на які б не діяв згубно тютюновий дим. Випалюючи 20-25 цигарок на день, людина дістає дозу нікотину, яка для того, хто не курить, є смертельною. Зв’язуючись із гемоглобіном еритроцитів крові, оксид вуглецю утворює стійку сполуку – карбоксигемоглобін. За таких умов виникає хронічне кисневе голодування. Діти та підлітки, що курять, відстають у рості, у них знижується рівень розумової і фізичної працездатності, часто погіршується самопочуття, виникають головний біль, запаморочення тощо. Хронічне подразнення слизової оболонки гортані тютюновим димом сприяє запаленню голосових зв’язок. Вони потовщуються, грубшають, змінюється тембр голосу, розвиваються хронічні запальні процеси в трахеї, бронхах, легенях. Легені людини, яка випалює пачку цигарок на день протягом року, містять літр оса­дже­ної смоли. Кожна випалена цигарка може скоротити життя курців на 8 хвилин. У курців ймовірність за­хворіти на рак легенів у 10 разів вища, ніж у тих, хто не палить. Тютюнопаління істотно збільшує ризик розвитку інших форм раку, 50% випадків захворювань на рак сечового міхура серед чоловіків та 25% серед жінок, пов’язано з курінням. Ймовірність виникнення раку під­шлункової залози у 2-5 разів вища, ніж у людей, які не курять. Паління жінок під час вагітності збільшує частоту ускладнень вагітності і випадків внутріутробної смерті плоду, позначається на здоров’ї дитини відставанням психічного і фізичного розвитку протягом перших 7-8 років життя. Перебування у приміщенні, де курять (пасивне куріння) протягом години, рівнозначне викурюванню 4 цигарок. Позбутися шкідливої звички непросто. На щастя, є чимало випробуваних способів кинути палити і почати здоровий спосіб життя. Єдине «але» – немає універсального методу, котрий підійшов би всім і кожному. Тому потрібно вибрати для себе спосіб чи поєднання способів, які будуть дієвими саме для вас.

Деякі поради для тих, хто вирі­шив позбутися тютюнопаління.

1. Визначте точну дату. Якщо ви твердо вирішили розпрощатися з цигарками, визначте дату, коли кинете курити, інакше ви будете відкладати цей день без кінця.

2. Будьте готові до синдрому абстиненції. Абстинентний синдром – явище неминуче. Але слід пам’ятати, що всі труднощі тимчасові і їх можна перебороти. Будьте готові до порушень сну, кашлю, роздратованості й інших малоприємних проявів абстиненції.

3. Пийте багато води. П’ючи воду, ви допоможете організму швидше вивести нікотин і зменшити ефект абстиненції. Приймати вітамін С  - він сприяє розрідженню мокротиння у ваших легенях і допомагає по­збутися кашлю курця.

4. Змініть розпорядок дня. Якщо ви звикли палити під час перерви на каву чи на обід, то доведеться заповнювати цей час чимось іншим. Вам також слід проводити менше часу в «курилці» з друзями, які все ще палять.

5. Відвідуйте заходи проти па­ління. Пошукайте мотиваційні се­мінари проти паління, почитайте сайти­ і поспілкуйтеся на форумах із однодумцями, запитайте поради у знайомих, яким вдалося кинути курити.

6. Альтернативна терапія. Гіпноз і голковколювання – лише деякі з альтернативних методів, які можуть допомогти у боротьбі проти шкідливої звички.

7. Ніколи не здавайтесь. Переваги для здоров’я, що їх ви отримуєте, зав’язавши з цигарками, величезні. Якщо ви зірвалися, зберіть волю в кулак і починайте все спочатку.

Позбутися залежності важко, але завдяки наполегливості ви зможете стати сильнішим за цигарку.

Євгенія Фаб’янчук,

 начальник відділу

охорони здоров’я