. ЛЯСОТА,
науковий працівник Кам'янець - Подільського історичного музею - заповідника.

"Прапор Жовтня", 27 листопада 1979 р.


До 250-річчя з дня народження

Сповнилося 250 років з дня народження Олександра Васильовича Суворова - видатного полководця і військового теоретика, генералісимуса російських військ. Його ім'я тісно пов'язане з історією України і Поділля зокрема.

У 1792 ропі після успішного виконання доручень у Фінляндії він був призначений командуючим однією з південних армій, до складу якої входили війська, зосереджені на півдні України і на Лівобережжі, їм належало зіграти важливу роль у кампанії возз'єднання Правобережної України з Лівобережною в складі Російської держави. Особлива увага зверталась на Кам'янець-Подільський, який був під владою Польщі.

21 квітня 1793 року комендант Кам'янець-Подільської фортеці в урочистій обстановці в приміщенні кафедрального костьолу вручив генералам суворовської армії Дерфельдену, Маркову, Кречетникову ключа від фортеці. З приводу цього Кречетников писав Суворову: "Мне доставляет истинное удовольствие принести искренее поздравление Вашему сиятельству как соучастнику и любителю всех полезных дел для отечества, как с занятием сей важной крепости, так и вообще с знаменитым обширным для России приобретением... о чем тем приятнее мне известить Вас, что нигде не употреблено и золотника пороха и все кончилось с желаемою тишиною и спокойствием". Поділля і Волинь були возз'єднані з Росією. На честь цієї події була відлита медаль, муляж якої зберігається в Кам'янець-Подільському історичному музеї-заповіднику. Тут же можете ознайомитись і з іншими експонатами, свідками суворовського часу - одягом воїнів (кіннотників та артилеристів), бойовим спорядженням, монетами та медалями.

На знак увічнення пам'яті і подвигів О. В. Суворова у місті Кам'янці-Подільському одна з вулиць носить його ім'я. У Кам'янець-Подільському районі колгосп села Грушка теж називається його ім'ям.