Активна громадянська позиція в часи повальної  зневіри – явище надзвичайно позитивне. Бажання людей знати більше про атомну енергетику, яка на 50 відсотків забезпечує нині не лише економічну складову держави, але й певною мірою служить основою незалежності держави також можна лише вітати. І НАЕК «Енергоатом»,одною із складових якої є Хмельницька АЕС, задовольняє ці потреби населення широкою екскурсійною програмою, запрошуючи всіх бажаючих відвідати АЕС України, постійною роз’яснювальною роботою в засобах масової інформації, у тому числі і на телебаченні та радіо Рівненщини, залученням до обговорення проблем атомної енергетики депутатів усіх рівнів, науковців тощо. Тому «Звернення»  групи мешканців Острога, видрукуване  у газеті «Життя  і Слово» від 16 лютого поточного року сприймає  позитивно в тій частині, де воно не переходить границі правди і не стає політичним жупелом. Зокрема насторожує заява, що  «з цього приводу ми можемо зібрати десятки тисяч підписів від населення». Давайте розберемось, з якої ж причини має збуритись громадська думка.

Справедливо зауважено, що Хмельницька АЕС  є  об`єктом  підвищеного ризику.  Як  руш­­ниця мисливця чи військового, автомобіль під час руху, недоброякісна молочно-ковбасна продукція тощо. Твердження, що острожани  накопичили в собі радіонукліди до такої міри, що «уражається імунна, кровотворна, центральна нервова системи, а тому тут шаленими темпами ростуть онкологічні, серцево-судинні, інсульти та інші види захворювань і з цих причин смертність зростає» є, м’яко кажучи, нечесним. Приміром  управління охорони здоров‘я Рівненської ОДА зафіксувало, що  рівень загальної захворюваності населення області  у 2007-му році, порівняно з 2006, знизився і склав 384,3 проти 386,2 випадків на 1000 населення. Знизились, як зазначається в повідомленні, показники захворюваності всіх форм гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця, інсультами, цукровим діабетом. Ситуація з інфарктами міокарду лишається практично сталою впродовж останніх років. Первинна захворюваність, за даними рівненських медиків, серед всього населення за перше півріччя 2007 року становить 0,3 на 1000 населення (в 2006 році за перше півріччя - 0,4) на 1000 населення.

До того ж Острожчина ніколи не була радіоактивно забруднена. Грішити у цьому плані на ХАЕС справа невдячна, адже Хмельницька обласна і регіональна санепідемслужби, власні системи спостереження за радіаційною обстановкою фіксують відсутність радіаційного впливу на довкілля. Це підтверджено на рівні державних і міжнародних органів нагляду.

Пересмикуванням фактів є й твердження, що на ХАЕС «в даний час продовжується будівництво 3-го енергоблоку та збільшення їх до 4-5 одиниць». Крім обстеження стану конструкцій третього енергоблока, інших робіт не проводилось. Насамперед на подібне будівництво потрібно дуже великі кошти, по-друге, без згоди Кабміну і Верховної Ради розпочинати будь-які роботи заборонено. Ці інституції за законом не можуть дати згоду на будівництво без проведення громадських слухань і консультативного референдуму. І як тільки держава визначиться з можливістю добудови хоча б одного енергоблока, відбудуться і слухання, і консультативний референдум, і решта передбачених законом дій. Принаймні, ніхто сьогодні не приховує справжнього стану справ на ХАЕС: керівництво станції постійно звітує перед громадськістю в засобах масової інформації, екскурсійна програма дає можливість усім зацікавленим особам наочно оцінити ХАЕС, міжнародні експерти дають оцінку стану справ у відповідних міждержавних інституціях. До речі, за дорученням керівництва ХАЕС запрошуємо усіх підписантів «Звернення …» на екскурсію у зручний для вас час.

Хочеться дещо сказати про вже існуючі пільги для громади, що живе у так званій зоні спостереження. Зокрема мешканці 30-кілометрової зони спостереження мають знижку у 30 відсотків на спожиту електроенергію. З 1 січня встановлено ряд змін в законодавстві щодо соціальної інфраструктури. Нині завдання полягає в тому, щоб надати статтям закону відповідний механізм наповнення. Слушні ваші пропозиції про безкоштовний спеціалізований медичний огляд населення регіону, про встановлення в райлікарні сучасних технічних засобів тощо. Ці позиції і слід внести керівництву міста та району (це їх компетенція) в підзаконні акти.

Хочеться нагадати, що  зовсім недавно в Острозі з’явився новий пологовий будинок, в який вкладено понад 4 мільйони коштів з програми соціального облаштування районів, що знаходяться в зоні спостереження ХАЕС. Не зайве буде нагадати, що на гроші НАЕК «Енергоатом» на Рівненщині здійснено також реконструкцію лікарської амбулаторії в селі Оженин, реконструкцію системи  опалення  районного архіву м.Острога, а також загальноосвітніх закладів сіл Країв, Бадівка, Плоске, Межиріч, Почапки, Слобідка, Грозів,  проведені підвідні газопроводи до Завидова, Верхова, Білашів, Грем’ячого, Милятина, Мощаниці, Волосковець, реконструйовано клуб в с. Вілія,  газифіковано школу у Вельбівно та будинок культури у  Плоскому, реконструйовано приміщення у загальноосвітніх закладах №№1-3, дитячій музичній школі Острога, здійснено розробку генерального плану міста і так далі - всього на суму понад 17 з половиною мільйонів гривень.

Хочеться дещо подискутувати стосовно до­цільності добудови 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС. Державні мужі з цього приводу не мають жодних заперечень, адже на урядовому рівні прийнято Концепцію розвитку ядерної енергетики до 2030 року, якою передбачено подвоїти потужності, у тому числі за рахунок добудови 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС. Які складові спонукають обтяжених владою мужів приймати таке рішення? Насамперед, традиційна енергетика вичерпала свої можливості: зношеність обладнання сягає 90-150 відсотків. В благополучних країнах Заходу резерв потужностей досягає 50 і більше відсотків. У нас, як бачимо, це вже від’ємна величина.

На сьогодні місто Київ і ряд великих промислових центрів України відчувають надзвичайний дефіцит електроенергії, розвиток підприємств стримується фактором обмеження енергоресурсами. Враховуючи непросту ситуацію з постачанням газу в країну, держава починає переорієнтовуватись на електроопалення  житлового фонду. Це додаткові мільярди кіловат-годин електроенергії.

До того ж теплова енергетика через велику кількість викидів вуглецю стала однією з причин глобального потепління, в результаті якого справді шаленими темпами збільшуються кордони пустель, почастішала кількість смертоносних цунамі, за рахунок танення льодів Гренландії та Антарктиди підвищується рівень світового океану. В таких країнах як Нідерланди, Данія  і навіть Великобританія почалось ґрунтове підтоплення величезних масивів. Мешканці ескімоського поселення на Алясці подали позов до суду з вимогами до 14 енергетичних підприємств, що працюють на вугіллі та восьми нафтових корпорацій, звинувачуючи відповідачів у намаганні ввести в оману громадськість про причини і наслідки глобального потепління. Вони оперують   науковими фактами.

І щодо обмеження продажу електроенергії за кордон є цілий ряд зауважень. На даний час не так багато у нас промислових товарів, якими ми можемо покривати дефіцити у торгівлі із розвинутими країнами. Електроенергія – дефіцитний товар. В нічний час ми вимушені виводити  потужності з енергомережі через неможливість використання її надлишків. В цей час в Європі навпаки дефіцит потужностей. Колишня енергосистема СРСР просто здійснювала такі перетоки і функціонувала бездоганно.

Світ знову повернувся лицем до атомної енергетики, адже знайти їй справжню альтернативу на даний час не вдається. Так, знімаючи з експлуатації Ігналінську АЕС в Литві, уряди Прибал­тійських країн сушать голову над питанням чим її замінити. Є вже проекти кооперації з Фінляндією, Польщею і таке інше. Білорусія висловлює сподівання, що до 2018 року матиме власну АЕС. Чехи планують будівництво нового енергоблока на Тимелінській АЕС. 2007 року введено в комерційну експлуатацію другий енергоблок в Румунії. Амбіційні плани по введенню АЕС у Великобританії, Індії, Китаї, Росії та США. Нині в світі працює 435 енергетичних реакторів і спору­джується 29. На долю США припадає 103 реакторні установки, на Францію 59, 55 на Японію і 33 на Росію. Невже ми забудемо, що ми країна з найсучаснішою технікою і перейдемо в розряд заштатних держав?..

І насамкінець. Захворюваність на названі вище хвороби зростає в усьому світі, незалежно від наявності атомних станцій. Медики не схильні приписувати те чи інше захворювання одному фактору, справедливо вважаючи, що є такі складові, як спадковість, погане діагностування, байдужість людини до свого здоров’я, пасивність у формах лікування, відсутність належного обладнання для проведення тих чи інших процедур, соціальна незахищеність, психологічні фактори і таке інше. В не надто сприятливій для життя Ісландії люди живуть довго і щасливо, у комфортних країнах Середземномор’я строката крива тривалості життя. Давайте проблеми вирішувати в комплексі, не вішаючи  всіх собак на енергетику, без якої, як не крути, і ні туди, і ні сюди.

березень 2008