Знають в місті всі навколо

    й поважають першу школу.

Вона  наче камертон,

           задає для інших тон.

Ставте ви на першу школу,

         не програєте ніколи.

Перша школа –

                 справжній скарб,

кожен вчитель в ній – талант.

І це справді так. За 25 років тут сформувався високопрофесійний колектив із 100 педагогів, серед яких 10 вчителів-методистів, 14 старших вчителів, 12 відмінників освіти.

Започатковували школу директор Степан Федотович Демчик, його заступник з навчально-виховної роботи Ганна Василівна Поповічук (Томусяк), з виховного компоненту – Валентина Володимирівна Березка. А ще в колективі були авторитетні люди – військовий керівник Степан Григорович Пенчук, заступник директора з господарської частини Борис Олександрович Пацюк, перший бібліотекар Галина Михайлівна Ващенко, старша піонер­вожата Євгенія Володимирівна Смолій. Рівно 25 років тому в школі нараховувалось 27 класів з 743 учнями, було 14 груп подовженого  дня, 5 гуртків ( радіотехнічний, технічної творчості, фотогурток , вокальний та „вмілі руки”), 10 факультативів. А працювало 46 вчителів. І вони вели юнь сходинками зростання. Чимало учнів школи брали участь у міських, обласних та республікан­ських олімпіадах.

Щиро пишаюсь, що був причетний до цього колективу і що певний час на початку дев’яностих років очолював школу. На базі середньої школи №1 проходило чимало цікавих і змістових заходів, відбувались предметні олімпіади, різноманітні огляди і конкурси, спортивні змагання. Наповнюваність учнями тоді була надто велика. 2500 дітей, 160 вчителів та вихователів, 40 технічних працівників – контингент значний і значимий в масштабах міста. З вдячністю називаю людей, які допомагали скеровувати цей колектив на добрі справи, зокрема Ольгу Володимирівну Сідлецьку, Надію Дмитрівну Пташнюк, Олексія Тихоновича Маринчука, Олександра Олексійовича Супрунка, Марію Михайлівну Шевцову, Степана Федоровича Васильчишина, Катерину Миколаївну Лахман, Ганну Максимівну Лисюк, Зою Андріївну  Рафаєнкову, Наталію Іванівну Кравчук...

Цей ряд можна перераховувати довго. І хоча навчання здійснювалось у три зміни, знаходився час і на позакласні виховні заходи. Гордістю школи в усіх масових заходах були Надія Заремба, Тетяна Франасюк, Світлана Кравчук, Світлана Мудрик, Олена Мацун, Наталія Остапчук, Інна Шевчук, Галина Рухало, Ігор Мойсеєць, Ольга Максимчук, Сергій Форс юк, Павло Марусин, Руслан Залуцький... – інші десятки активістів. З яким ентузіазмом сприймались конкурси „Міс Снігуронька”, „Кохання з першого погляду”, „Супермен”, „Щасливий випадок”, „Бізнес-шоу”. Дуже корисним для педколективу було засідання круглого столу  „Нетішин – вчора, сьогодні, завтра”, адже на запитання працівників закладу відповідали міський голова І.Гладуняк, редактор   газети    „Енергобудівник”     М.Панасюк, заступник начальника УБ ХАЕС  О. Степанюк, заступник начальника  ВРП  ХАЕС Н.Іванова, начальник інспекції у справах неповнолітніх В.Гонтарук.

На базі школи проведено ра­йонну серпневу конференцію за участю завідуючого кабінетом математики Хмельницького обласного інституту підвищення кваліфікації вчителів В.Візовського, працівників Славутського  райво,  районного методкабінету.

Проводилось чимало благодійних заходів, тематичні молодіжні вечори, дискотеки, зустрічі з цікавими людьми. Ми плідно співпрацювали з Будинком дитячої творчості, ДЮСШа, художньою та музичною школами, станцією „Юний технік”, ПК „Енергетик”.

Здається, все було вчора.

А сьогодні у колектива нові завдання і вершини, до яких впевнено веде депутат міської ради, вчитель-методист, відмінник освіти України Світлана Степанівна Юдіна. Минулий навчальний рік був для школи врожайним: в міських олімпіадах школярі  здобули  38  призових  місць, а  Марія  Шевченко (вчитель С.Пасіч­ник) перемогла на обласній олім­піаді з історії, Олена Бойчук (Н.Герасимчук) увійшла в трійку призерів на обласній олімпіаді з української мови та літератури, Валерій Якимчук завоював п’ять призових місць у міських предметних олімпіадах і посів третє місце на II (обласному) етапі Малої Академії Наук (секція екології, вчитель Ю.Коритовська). Юлія Погрібна та Катерина Олійник стали переможцями обласного літературно-мистецького конкурсу „Собори наших душ” (вчитель С.Лосінець). 124 учні взяли участь у міжнародному математичному конкурсі „Кенгуру” і двоє отримали диплом з відзнакою, а 75 – свідчення про позитивні результати.

У міському конкурсі „Поважаємо природу – поважаємо себе” команда школи стала переможцем, як і екологічна агітбригада, яка відзначилась  в конкурсі „Мій рідний край, моя земля”. Бібліотека школи стала переможцем республікан­ського конкурсу „Живи, книго”. Колектив школи отримав подяку від Президента України В.Ющенка за професіоналізм, небайдужість, вболівання за долю України.

Школа має чудові спортивні досягнення.  Команда  юних   футболістів під промовистою назвою „Енергетик -94” виграла чемпіонат України і брала участь у своєрідному чем­піонаті світу в Ліоні (Франція). У військово-патріотичній  грі  „Юні  козаки Поділля”  команда  посіла 1 місце, повторивши успіх у змаганнях „Старти надій” та „Зміна”. А  у  підсумку   за   ними  першість  і   в IX міській шкільній Спартакіаді.

25 – вік молодості , час набуття солідності. Бажаю цьому закладу добра і процвітання!

Петро Шелепало, відмінник освіти,

колишній директор СШ №1

 вересень 2006