Rонкурс «Атомна енергетика і ми» інформаційним центром ХАЕС було започатковано п’ятнадцять років тому. Спочатку він проводився лише за участю школярів Нетішина. Але згодом набув статусу регіонального і тепер в ньому можуть взяти участь діти, які навчаються у школах районів, що входять до тридцятикілометрової зони спостереження.

Традиційно конкурс складається з трьох частин: підготовка і захист наукових робіт та рефератів «Майбутнє ядерної енергетики», конкурс юних художників «Хмельницька АЕС – розвиток заради майбутнього» та літературного конкурсу «Нетішин - місто енергетиків».

Нещодавно в Неті­шин­ському міському крає­знавчому музеї відбулась церемонія нагородження переможців та активних учасників  п’ятнадцятого, ювілейного  конкурсу «Атомна енергетика і ми».

Спочатку було оцінено авторів рефератів. Заступник генерального директора з кадрів та соціального розвитку ХАЕС Віктор Демидюк наголосив, що існує домовленість із Севастопольським Національним університетом ядерної енергетики та промисловості про зарахування без вступних іспитів переможців конкурсу рефератів.

Начальник лабораторії охорони навколишнього середовища Олександр Голод з приємністю констатував, що діти до написання робіт підходять з великою відповідальністю і постійно демонструють високий рівень знань. Начальник відділу роботи з громад­сь­кістю та ЗМІ Тетяна Лиситчук схвально відгукнулась про  активність  дітей  в участі у конкурсах, організованих під егідою ХАЕС.

Якщо  проаналізувати попередні роки проведення конкурсу рефератів, то призові місця постійно були у нетішинських школярів. Цьогоріч така гегемонія  похитнулась, бо журі присудило гран-прі  ліцеїстці географо-економічного профілю ліцею-інтернату міста Славути Олені Ковальчук, яка є уродженко села Кунів Ізя­славького району. Вона успішно захистила реферат на тему: «ХАЕС: проблеми та перспективи розвитку». Перше місце виборов учень Нітішин­ського навчально-виховного комплексу Вадим Паламарчук. В його роботі до­сліджено розвиток атомної енергетики. За рішення журі друге місце було розділене між  ученицями Нетішин­ської ЗОШ №2 -   Ольгою Титарчук та Діною Пащук.

Не залишилися  поза увагою й реферати учня 11 класу Нетішинської загальноосвітньої школи №2 Володимира Харламова, учня 11 класу Нетішинської загальноосвітньої школи №3 Дмитра Тимчука.

Нагородження конкурсантів проходило у залі, де були виставлені малюнки юних художників – 105 робіт. Кожен творчий доробок оригінальний за виконанням. Як зазначив  заступник начальника міського відділу освіти Острозького виконкому Ігор Кравчук, оцінка малюнків виявилась для журі справою надто складною, бо кожен з конкурсантів вартий хороших слів.

Найвищу оцінку журі отримала виконана маслом картина учня восьмого класу Оженинської загальноосвітньої школи №2 Острозького району Вадима Олійника «Великий пошук». Автор зобразив первісних людей, що переймаються пошуками альтернативи вогню від звичайного вогнища. Цією альтернативою стане розщеплення атома. Варто нагадати, що Вадим вже брав участь у двох попередніх конкурсах і торік здобув перше місце. А тепер йому дісталось гран-прі. У творчому доробку юного дарування нараховується більше чотирьох десятків картин, які торік були представлені на двох персональних виставках – у рідній школі та в Острозі. Про Вадима Олійника розповідала газета «Голос України».

Показовим є те, що ще один вихованець Оженин­ської загальноосвітньої школи №2 Володимир Ярошик торік також на конкурсі в Нетішині виборов гран-прі. Його картина виставлялась у Третьяковській галереї. 

Майстерно відобразили перспективи розвитку атомної енергетики Микита Борцов та Анатолій Мельник. Їх роботи відзначено першим місцем. Друге місце розділили Андрій Лобко та Олена  Кудряшова.  Третіми  стали учениця з села Улашанівка Ізяславського району Софія Аутукас та учениця з міста Острог Катерина Кравчук.

Преміями були відзначені  роботи п’ятнадцяти юних художників у номінаціях: «За краще живописне рішення», «Краще гра­фіч­не  рішення»,  «За  оригінальність» та «За краще декоративне рішення». Велике захоплення у всіх учасників заходу викликали наймолодші учасники конкурсу п’ятирічні трійнята Анастасія, Богдан та Іван Ковалінські. Їх також було відзначено. Від організаторів конкурсу заохочувальні премії одержали ще 80 учасників.

Шість робіт учасників конкурсу дитячої творчості відібрані для Міжнародного конкурсу дитячої творчості «Наша енергія – наше майбутнє», який у травні цього року відбудеться у Москві.

Своє вміння поетичним словом розповідати про атомну енергетику та місто Нетішин засвідчила  учениця 5 класу Нетішинського навчально-виховного комплексу Анастасія Малишенко, яка й виборола гран-прі. Друге місце в учениці М’якотинської загальноосвітньої школи Ізяславського району Катерини Збаров­ської, третьою стала учениця Кунівської загальноосвітньої школи Ізяславського району Вікторія Заєць.

Цьогоріч учні Ізяславського району вперше взяли участь у конкурсах. Їх дебют виявився вдалим. Як зазначила володарка гран-прі Олена Ковальчук, при підготовці реферату вона зрозуміла, що альтернативи атомній енергетиці поки що не існує. «Я  із задоволенням хотіла б працювати в одному із підрозділів ХАЕС. Тільки треба опанувати відповідну  спеціальність. А до мого  рідного села Кунів з  Нетішина  не так і далеко», - заявила талановита дівчина.

Тепер будемо чекати приємних вістей  з  інших конкурсів, які пройдуть під патронатом НАЕК «Енергоатом» і  російської корпорації «ТВЕЛ».

Олександр Шустерук

№17, 2009