Генеральному директору ХАЕС Миколі Панащенку часто доводиться презентувати очолюване ним підприємство перед різними аудиторі­ями. Під час виступів перевага надається показникам виробничо-господарської діяльності, стану охорони довкілля, питанням радіаційної безпеки, роботі з громадськістю, а також перспективам розвитку. Нещодавно розповідь Миколи Сергійовича про ХАЕС мали змогу почути депутати Рівненської обласної ради, бо саме на її розгляд було винесено  пропозицію про сприяння в проведенні громадських слухань, пов’язаних зі спорудженням енергоблоків №3 та №4 на ХАЕС.Слухання мають пройти в тих районах Рівненщини, які належать до зони спостереження.

Після ознайомлення із основними показниками діяльності ХАЕС, депутати скористались нагодою задати низку запитань для генерального директора. Петро Черняга поцікавився, чи вистачить води у ставку-охолоджувачі для пов­ноцінної експлуатації чотирьох енергоблоків ХАЕС. Микола Сергійович запевнив, що водосховище спроектоване саме для такої кількості енергоблоків. Єдиним  доповненням стане спорудження потокоспрямовуючої  дамби, яка допоможе покращити процес охолодження води.

В цілому така від­повідь задовільнила народного обранця. Але Петро Черняга все ж таки висловив стурбування щодо наді­йності самої дамби на станційному водосховищі, мовляв, там спостерігаються просочування, і він, як фахівець у царині геології, розуміє таку проблему.

Микола Сергійович роз’яснив, що вся протяжність дамби складає більше семи кілометрів. За цим об’єктом постійно здійснюється спостереження, і за  роки її експлуатації ще не було підстав для занепокоєння.

Взагалі тема надійності дамби та наявності великого ставка - охолоджувача для жителів Рівненщини і зокрема Острозького району є тривалий час актуальною, бо постійний інтерес підігрівається різними чутками не тільки на побутовому рівні, а й у деяких ЗМІ. Аргументи зводяться до того, що дамбу, мовляв, може «прорвати». Був період, коли принаймні в Острозі стверджували, що у приватному секторі міста через діяльність ХАЕС пересихають криниці, а вже згодом електростанцію звинувачували у сприянні підтопленню деяких вулиць водою річки Вілія. Спростовувати чутки часто доводилось не тільки спеціалістам у сфері гідротехнічних споруд, а й Миколі Панащенку особисто.

Стосовно атмосфери, яка панувала у Рів­нен­ській обласній раді під час розгляду питання про сприяння у проведенні громадських слухань щодо розширення енергетичних потужностей ХАЕС, то вона була конструктивною. Було помітно, що депутати розуміють значення для держави повноцінного функціонування енергетичного ко­мплексу. Інші їх запитання стосувались співпраці із міс­цевою владою Острога та Національним університетом «Острозька академія». Микола Сергі­й­о­вич повідомив, що представники влади, освітянських закладів сусіднього міста є пості­йними гостями на електростанції.

Під час  сесії розглядались питання стосовно подальшої долі рівненського аеропорту, який належить до міської комунальної власності. Депутат Микола Кучерук запропонував генеральному директору ХАЕС щодо його діяльності вигідну співпрацю. Але Микола Панащенко дав зрозуміти, що для своїх потреб електростанція використовує зовсім інші види транспорту і вони на сьогодні повністю задовольняють потреби енергетиків.

Після завершення спілкування депутатського корпусу із Миколою Сергійовичем голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук звернувся до депутатів з пропозицією підтримати проведення громадських слухань, на що, за результатами голосування, вони погодились.  Згідно з прийнятим рішенням, обласна рада рекомендує керівництву Гощанського, Здолбунівського, Острозького районів та міста Острог спільно з керівництвом Відокремленого підрозділу «Хмельницька АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом» провести громадські слухання та опрацювати пропозиції щодо вирішення питань соці­ально-економічного розвитку територій, що належать до зони спостереження.

Генеральний директор зустрівся з представниками мас-медіа і відповів на низку актуальних запитань щодо перспектив розвитку електро­станції.

Олександр Шустерук