Протягом нерестового періоду, який на водоймах Хмельниччини тривав до 9 червня, на «гарячому» каналі водосховища ХАЕС точилась справжня «війна» з браконьєрами. Місцеві любителі легкої наживи дізнались, що велика кількість товстолоба сконцентрувалась на ділянці водойми, яка має найвищу температуру і там почали застосовувати заборонені засоби риболовлі. Серед рибалок такі знаряддя мають назву «драчі». Щоб перешкодити злочинним посяганням на рибні запаси водосховища, до боротьби з браконьєрами був задіяний майже весь персонал загону відомчої воєнізованої охорони, інспектори та оперативна група Головного управління Держрибоохорони у Хмельницькій області, працівники підрозділів електростанції.

Все почалося з того, коли на «гарячому» каналі водосховища було помічено велику активність товстолоба, який перебував у стадії нересту. В основному це особини більше десятка кілограмів. Місцеві браконьєри стали робити спроби несанкціонованого вилову риби. Їх «набіги» стали фіксуватись протягом доби, а найбільше у нічний час. На заваді  не стало й те, що водойма вважається режимним об’єктом і будь-яке перебування сторонніх осіб на ній заборонено. Для того, щоб впіймати товстолоба, браконьєри використовують саморобні пристрої, які нагадують звичний спінінг, тільки замість блешні там використовуються великі металеві гачки, на які під час постійного різкого підсікання й попадається велика риба, яка перебуває у відвідному каналі.

За період цілодобових чергувань працівниками загону відомчої воєні­зованої охорони у зловмисників вилучено цілий арсенал браконьєрських знарядь.

-У незаконному вилові риби у відвідному каналі водосховища, як мовиться, є дві сторони медалі, - коментує заступник начальника загону відомчої воєнізованої охорони Ігор Літвінчук. - По-перше, сторонні особи суворо порушують закони, які діють на території ХАЕС, як режимного об’єкта, по-друге, варварські методи вилову риби наносять для живих водних ресурсів великі збитки, бо багато товстолоба просто травмується і він гине. Для нашої електростанції це недопустимо, бо ця риба належить до природних біомеліораторів і сприяє підтримці оптимального стану водосховища, вода якого забезпечує важливі технологічні процеси на діючих енергоблоках. Хочу нагадати, що з 20 грудня 2005 року на території нашої електростанції діє “Режим рибогосподарської експлуатації водойми-охолоджувача Хмельницької АЕС”. Він був розроблений Інститутом рибного господарства УААН відповідно з  договором з Хмельницькою АЕС. Режим погоджений з Подільським державним басейновим управлінням охорони водних живих ресурсів та Державним управлінням екології та природних ресурсів  в  Хмельницькій області і затверджений начальником Державної  інспекції охорони, відтворення водних живих  ресурсів та регулювання рибальства.

Режимом рибогосподарської експлуатації підтверджено, що водойма використовується як водойма-охолоджувач Хмельницької АЕС. Основне її призначення – забезпечення технологічних потреб Хмельницької АЕС. Рибогосподарська експлуатація водойми повинна   бути  насамперед спрямована  на профі­лактику та обмеження дії біологічних перешкод (надмірний розвиток дрейсени, вищої водної рослинності та водоростей) в роботі електростанції. Крім того, за дотриманням “Режиму ...” та інших регламентуючих документів щодо експлуатації водойми-охолоджувача та його гідротехнічних споруд також повинен здійснюватися контроль з боку відповідних державних органів, а саме - органів рибохорони, природоохороної прокуратури, обласного управлі­ння екоресурсів тощо. Ми зобов’язані спільно берегти живі природні ресурси водосховища. Хочу наголосити, що для так званих горе-рибалок годі чекати поблажок.

З початку поточного року працівниками загону відомчої воєнізованої охорони, які також мають статус громадських інспекторів охорони довкілля, на злісних порушників основних правил риболовлі складено 58 протоколів, 19 з яких направлено в Хмельницьку інспекцію охорони навколишнього середовища для наступного розгляду у судовому порядку. У ході рейдів передано для фіксування порушень інспекторською групою Головного управління Держ­рибоохорони в Хмельницькій області 8 осіб. Конфісковано 2 кілометри 134 метри сіток. Для потреб Кривинського інтернату благодійно передано 90 кілограмів свіжої риби.

Боротьба з браконьєрами триває. Від її результатів залежить стан водойми-охолоджувача ХАЕС, відтак і безпеки експлуатації.

Олександр Шустерук

№24, 2009