Під час перебування депутатського корпусу від Ізяслава на ХАЕС на адресу керівництва станції надійшла пропозиція від отця Георгія відвідати церкву Св. Михаіла у день храмового свята – відновленій святині мало виповнитись 120 років. Пропозиція була сприйнята із вдячністю, і 21 листопада представники ХАЕС із пожертвою від генерального директора М.Панащенка, його заступника В.Демидюка та членів делегації навідались у Ізяслав. Треба сказати, що старовинне місто на Горині не має промислових об’єктів, що могли б приносити належний дохід у бюджет. Проте енергійні дії нового керівництва ра­йо­ну поступово виправляють ситуацію. Принаймні, голова районної ради М.С.Борисюк та міський голова  І.Д.Кондратюк із гор­діс­тю демонстрували рекон­стру­йований міст через річку Горинь, який “є життєво необхідним для мешканців міста і району”, адже з’єднує дві половини Ізяслава і ра­йо­ну. “Мешканцям доводилось долати зайвих 9 кілометрів, аби потрапити в лікарню. Міст є стратегічним і під час повеней, - констатував М.Борисюк. – Відтепер є можливість стримувати рівень води шлюзами, про що часто просять сусіди з Славути. Реконструкція мосту проводилась за кошти, що виділені НАЕК “Енерго­атом” на покращення соці­альної сфери прилеглої до ХАЕС території”. Керівник районної ради М.Борисюк відзначив, що до трьох з половиною мільйонів гривень, виділених на реконструкцію моста, облдержадміністрація спрямувала ще значні кошти на впорядкування вулиці, що з двох боків “під`єднується” до шляхопереходу. За кошти НАЕК “Енергоатом” здійснено реконструкцію спецшколи-інтернат у райцентрі (три мільйони двісті тисяч гривень) та зош села Кунів (майже сімсот гривень), дороги по вул. Богдана Хмельницького (1 млн. 129 тис.). А ще кошти було спрямовано на газифікацію сіл Михнів, Волоськівці, Мислитин.

Керівники міста і району впевнені, що Ізяслав отримає новий поштовх у розвитку як туристичний центр. Вже цього року вдалось отримати більше мільйона гривень на роботи по відновленню двоповерхового палацового комплексу, що служив притулком Петру І, О.Суворову, М.Кутузову, іншим історичним діячам. Цей витвір італійця А.Фонтана, зведений на кошти Павла Кароля Сангушка, вражає красою навіть за відсутності даху, понівечених стін. Ми впевнились, що роботи на цьому об’єкті ведуться повним ходом. Є підстави сподіватись, що пам’ятка архітектури 18 століття через деякий час засяє у всій красі.

Митрофорний протоієрей о. Федір продемонстрував нам витвір рук людських останнього десятиліття – церкву, що зведена на фундаменті старовинного храму вже за часів незалежності України. Приємно було бачити внесок у цю відбудову і нетішинця Віктора Погноєвського, який виготовив різний гроб Господень.

А ще цього дня ми потрапили на урочисту службу у Свято-Михайлівську церкву. Отець Георгій та кілька інших священиків на чолі з благочинним о. Федором здійснили молитву, провели кресну  ходу  навколо храму.

Отримавши подарунки та пожертву від представників ХАЕС, настоятель церкви о. Георгій з свого боку передав генеральному директору ХАЕС М.Панащенку великий ілюстрований церковний календар на 2007 рік з дарчим написом. Ми мали можливість довідатись про історію Свято-Михайлівської церкви, відновлення богослужінь на теренах Хмельниччини, яка є найбільшою у світі за кількістю прихожан православною єпархією, про розвиток релігійної громади міста Ізяслав. Згодом були проголошені здоровиці ке­рів­ництву ХАЕС, а у приватних бесідах св. отці висловлювались за добросусідство і  співпрацю.

Віктор Гусаров

грудень 2006