Стережiться, ботулiзм!

Статистика по захворюваності та смертності від ботулізму у 2017 році є найгіршою за всі роки незалежності України: 76 захворілих, з них – 9 смертельних випадків; основним фактором передачі токсину стала в’ялена, копчена, солена риба.

Ботулізм - це дуже тяжке інфекційне захворювання, що виникає в результаті отруєння ботулотоксинами бактерій ботулізму і супроводжується важким ураженням нервової системи. Збудник ботулізму – клостридія, джерело збудника – домашні і синантропні тварини (збудник знаходиться в кишківнику корів, коней, свиней, кроликів, курей, водоплавної птиці, риби), звідти потрапляє в грунт, який являється постійним місцем його існування. Недотримання гігієнічних вимог обробки продовольчої сировини (неякісне очищення та промивання риби, овочів, фруктів перед консервуванням, необережне видалення кишківника при розробці м’ясних туш) та порушення технології приготування (слабка термічна обробка або погане просушування, недостатня концентрація солі, цукру, кислот та інших консервантів, створення анаеробних (без доступу кисню умов) та довгого зберігання в теплі зовнішньо доброякісні продукти стають причиною захворювання ботулізмом. Слід пам'ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку харчового продукту, тому визначити органолептично чи заражена їжа ботулотоксином неможливо.

Фактором передачі токсину є продукти домашнього приготування - солена, в’ялена та копчена риба, овочеві, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, консервовані в домашніх умовах гриби. Потрапляючи до травного тракту, ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і  "осідає" у різних відділах нервової системи. Як правило, клінічні прояви починаються через 36 годин. Першими симптомами є: загальна слабкість, головний біль, відчуття "туману" або "сітки" перед очима, слабка реакція на світло,  сухість і шкрябання  в горлі, сиплість голосу. Людина помирає при повній свідомості на  3 – 5 добу від паралічу органів дихання.  Зазначу, що для ботулізму не характерні ознаки харчової інтоксикації – болі в животі, нудота, блювота, діарея, підвищення температури тіла.

При перших проявах ознак захворювання негайно викликайте швидку допомогу.  Лікування - негайне введення полівалентної протиботулінічної антитоксичної сироватки, яку, зі слів міністра охорони здоров’я У.Супрун, в Україну завезли в кількості всього 25 доз.

Профілактика ботулізму включає в себе комплекс правил, головними із яких є:

-  не купувати на стихійних ринках копчених, солених, в’ялених харчових продуктів із риби і м’яса, консервів з них; на період спалаху ботулізму взагалі утриматися від вживання копченої, соленої, в’яленої риби;

 - якщо відмовитися все-таки важко, то необхідно: рибу, яку тільки піймали, негайно охолодити або заморозити, перед засолюванням необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом; соління риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування; при концентрації кухонної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;

- ретельно промивати та просушувати овочі,  гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів; не їсти консерви з бомбажем (здуті банки) або при підозрі на недоброякісність.

Дбайте про своє здоров’я та будьте здорові!

Олена Ігнатеску,

завідувач відділення організації санітарно – гігієнічних досліджень  Нетішинського міськрайонного відділу ДУ «ХОЛЦ МОЗ України»