Здорові люди про медиків згадують зазвичай під час проходження медкомісії. У кого болить – переймаються проблемами медицини саме під час болю. Лише хронічні хворі пам’ятають про лікарів постійно. Напевно вони найвдячніші пацієнти медичних закладів, хоча самі лікарі від того не в захопленні, адже хочеться бачити вагомий результат своїх дій, а не половинчастість. Проте,   і у медицини свої хронічні хвороби - нестача коштів на медикаменти, мала заро­бітна плата, побутова невлаштованість тощо.

Наша розмова з начальником спеціа­лізованої медсанчастини  №4  Ігорем Івановичем Дем’янюком не перша і дещо повторює тон попередніх зустрічей.

 «Жалітись не стану, бо негативна інформація впливає на стан здоров’я, а ми покликані його берегти, - звітує доктор. - Завдяки допомозі Хмельницької АЕС, НАЕК «Енергоатом» наша медсанчастина має певні позитивні результати в таких складових, як придбання обладнання і медикаментів. Найбільші зміни відбулись у дитячому відділенні. Ми власними силами провели поточний ремонт, а НАЕК «Енерго­атом» придбав для маленьких пацієнтів нові ліжка, комплекти білизни, телевізор, м’який інвентар, медикаменти – всього на 55 тисяч гривень. Можу відзначити зацікавленість нашого нині добровільного партнера (СМСЧ  знаходиться  у віданні  Міністерства  охорони здоров’я) у справі покращення матеріальної складової закладу. Ми вже отримали від НАЕК сучасний флюорограф, на якому є можливість проводити флюорографічне обстеження пацієнтів із збереженням в електронній пам’яті його результатів. Він дозволяє якісніше дослі­джувати ділянки, що викликають у спеціалістів ті чи інші підозри на хворобу. Процес не вимагає плівки і займає менше часу на обробку результатів.

Ніде не закладено у кошторисах, але є добра воля керівництва енергокомпанії  придбати  новий  рентгенапарат, апарат ультразвукової діагностики, а також машину швидкої допомоги.

СМСЧ має неабиякі проблеми з тепер вже власним автопарком. Передані нам при переході в Міністерство охорони здоров’я машини виробили свій ресурс і в переважній більшості непридатні для експлуатації. Ті, що ще на ходу,  експлуатуються з подвоєним коефіцієнтом. Тому на допомогу ми сподіваємось і будемо  вдячні  за будь-який її прояв.

Хочу нагадати, що ми не простий медичний заклад, а спеціалізована медична частина. Звідси і тісні контакти з головним споживачем  наших  послуг  –  Хмельницькою АЕС. Ми проводимо щорічне медичне обстеження тих категорій працівників, яким це передбачено за інструкціями. Після його закінчення ми даємо медичний висновок про придатність чи непридатність працівника до роботи у шкідливих умовах праці, в разі потреби проводимо лікування пацієнтів в умовах стаціонару, або направляємо на подальше обстеження у обласні чи республіканські спеціалізовані клініки. Схема медичних обстежень вже достатньо відпрацьована і особливих нарікань не викликає. Звичайно, можливі нюанси у стосунках, але вони  не  є  показником довіри  чи  недовіри   один   до одного.

Не можна оминути і такої теми, як наявність на станції здоровпункту. Персонал цього структурного підрозділу напряму підпорядкований СМСЧ, але знаходиться на території станції і виконує передбачені функції.

Фельдшери працюють цілодобово і крім надання першої допомоги здійснюють контроль за станом здоров’я оперативного персоналу, який  заступає на зміну.

Вдень у здоровпункті працює терапевт, зубний лікар, надаються аптечні послуги. Сподіваюсь, що усі наші спільні заходи допомагають керівництву станції швидко реагувати на проблеми з підтримання належного функціонального стану підпорядкованого персоналу.

Маю сказати, що ми чекаємо допомоги від ХАЕС в ремонті покрівлі пологового відділення. Будівля нова, але дала осадку  і  має тріщини. Протікає покрівля.

Розумію, що інвестор не приходить у організації, від яких немає видимого прибутку, але сподіваюсь на розуміння усіх в тому, що нам належить перевести відділення швидкої допомоги  із  приміщення гуртожитка на базу СМСЧ-4. Напевно це буде  функціональніше і корисніше для пацієнтів.

Хочу відзначити, що ми власними силами встигли здійснити немалий обсяг поточних ремонтів. Нині в нас чотири маляри-штукатури, які постійно займаються косметичними ремонтами. Ми під`єднали дизельгенератор  на акушерське відділення та операційну блоку інтенсивної терапії. Відтепер в разі непередбачених  ситуацій ми маємо власне джерело електроструму. Відремонтували ліфт  у пологовому відділенні.

У інфекційному від­діленні відкрито десять ліжок денного стаціонару, що дає змогу хворим амбулаторно отримувати необ­хідну допомогу, не відриваючись  надовго від дому.   Нині в СМСЧ-4 240 стаціонарних ліжок для хворих. Сімсот сорок працівників медсанчастини, з поміж яких сьома частина – лікарі, намагаються надати людям необхідний комплекс медичних послуг. Ми  раді будемо приходу в колектив молодих медиків, адже нині є вакантні посади  педіатра, окуліста, гінеколога, сімейного лікаря тощо.

Хочу побажати усім міцного здоров’я та благополуччя, а нашим партнерам –  працівникам ХАЕС – успішної експлуатації енерегоблоків.

Записав  Віктор Гусаров

червень 2007