Святкування Різдва у жодній країні не обходиться без традицій. Часто ці традиції схожі одна на іншу. Але є й унікальні, і просто разючі. Наприклад:

1. У Венесуелі за 9 днів до Різдва люди відправляються на ранкову месу. Ця традиція могла б здатися цілком звичайною, якщо не враховувати яким чином жителі Каракаса добираються на службу в цей день - вони котяться по жвавому місту на месу на роликових ковзанах! Спочатку жителів будять феєрверками, потім вони одягають свої роликові ковзани і поспішають приєднатися до пробігу на ранкове богослужіння. Вулиці в цей день зазвичай перекри­вають, щоб люди на роликах могли безперешкодно дістатися до церкви­.

2. У багатьох країнах існує персонаж, який приносить дітям подарунки - Санта Клаус або Дід Мороз. В Італії подарунки приносить хоч і добра, але моторошнувата відьма на ім’я Ла Бефана. За християнською легендою, вона страшенно шкодує, що не побачила немовля Ісуса. Справа в тому, що Волхви, прямуючи до місця народження Спасителя, запропонували Бефану йти з ними, але вона відмовилася, бо була зайнята. І тепер Ла Бефана приходить через кілька днів після Різдва і залишає подарунки в кожному будинку, в надії, що немовля ще там.

3. У той час як в Італії діти нетерпляче чекають відьму на мітлі, норвезькі діти ховають всі мітли. Легенда­ свідчить, що відьми і злі духи приходять в переддень Різдва, крадуть мітли і літають на них навколо будинків, заподіюючи всілякі неприємності.

4. В Україні різдвяну ялинку прикрашають срібною та золотою павутиною. Існує легенда про бідну жінку, у якої абсолютно не було святкових прикрас. Поки вона спала, павуки сплели павутину з чистого золота і срібла. Так павуки і ялинку прикрасили, і принесли жінці багатство.

5. В Іспанії у каталонців також існує традиція, яка приносить багатство. Там є фігурка Каганер, яку жите­лі ставлять до традиційного різдвяного вертепу. Особливість цієї фігурки в тому, що вона являє собою чоло­вічка, який присів без штанів по нужді і успішно з нею справився. Існує повір’я, що різдвяний «дефекатор» принесе в наступному році успіх і багатство. Ця фігурка може бути зроблена у вигляді ченця, пастуха, популярного спортсмена або будь-якої іншої відомої особистості.