Проведення ремонтів, з огляду на всі клопоти і незручності,  люди  схильні порівнювати  з стихійним ли­хом. Працівники тран­с­портного цеху ХАЕС клопоти з реконструкції приміщень розцінюють як приємні, бо всі розуміють, що згодом будуть відчутні зміни на краще. Зараз на першому поверсі  адміністративного корпусу цеху тривають оздоблювальні  роботи,  переобладнуються  системи   тепловодопостачання. За­плановано зробити багато, всі процеси перебувають під особистим контролем начальника транспортного цеху М.М.Паришкури.

- Очоливши 4 роки тому колектив станційних автотранспортників, - розповідає Михайло Миколайович, - почав знайомитися з роботою колег на інших АЕС. Перші враження – треба  намагатись вийти на вищий рівень. Ми розуміли, що швидко щось змінити не зможемо, але робити перші кроки необхідно. Розпочали з реконструкції старих приміщень та побудови нових, для прискорення будівельних робіт задіяли свій персонал. Великою допомогою в роботі ремонтників став новий навіс, там проводиться лагодження техніки у будь-яку пору року, не зважаючи на негоду. Важко не помітити, що багато зроблено і для благоустрою території. Знайшлися наші ентузіасти, які організували людей  для  висадження саджанців різних порід дерев. У адміністративному корпусі нам вдалося відремонтувати кабінети на третьому поверсі, згодом  завершимо й на другому. Кожен, хто вперше заходить у вестибюль нашого корпусу, помічає, що диспетчерська реконструйована повністю, там  створені  нормальні умови для роботи.

- У вестибюлі  також обладнана прохідна.

- Спочатку для багатьох наших працівників це було дещо незвичним, згодом зрозуміли - все на користь виробничому процесу. Сторонні особи не будуть перешкоджати  роботі  наших  працівників, а кожен візит гостей не залишиться непоміченим. Охорона справно виконує свої обов’язки.

- Михайле Миколайовичу, перебуваючи на території транспортного цеху, мимоволі звертаєш увагу на чистоту. Як вдалося досягти цього?

- Переконався, що ніяка заборона нікого ще не перевиховала. Кожному нашому працівнику просто треба зрозуміти: бути цивілізованим, значить бути охайним, на роботі в тому числі. Бо ж як відомо: «У нас чисто не тому, що вчасно прибирають, а тому, що ніхто не смітить». Територію  цеху ми розбили на ділянки, які за­кріплено за конкретними підрозділами. Отож пра­цівники «пильнують», щоб не доводилось за когось прибирати.  Результат бачите самі.

Під час розмови із М.М.Паришкурою довідався, що в транспортному цеху ак­тивно пропагується здоровий спосіб життя. Принаймні сам начальник вже  давно кинув палити, відмовився від цигарок і його заступник Д.Б.Васільєв. До них приєдналися й інші працівники транспортного цеху.

Не нехтують автотранспортники й заняттями спортом. Тут є прихильники різних видів спорту, які демонструють хороші результати на спартакіадах ХАЕС. А в пожежно-прикладному спорті вже декілька років поспіль фізкультурникам транспортного цеху немає рівних.

Хороша робота і хороші досягнення можливі лише у колективі, де нормальна морально-психологічна обстановка і належні вироб­ничо-побутові умови. На цьому   керівництво  цеху  робить особливий  акцент. Незабаром  з’явиться  новий санітарно-гігієнічний комплекс, в якому передбачено гардероб, душ. Все буде  зроблено  за сьогод­нішніми  буді­вельними   стандартами.  Реконструкція відбудеться і у місцевому буфеті, тут планують відкрити їдальню, щоб кожен  працівник, а особливо водії, які повертаються з далеких  рейсів,   могли   своєчасно  пообідати  чи повечеряти.

- Зараз триває робота над  документацією з розробки  проекту  відкритої  стоянки автобусів, - ділиться планами на майбутнє М.М.Паришкура, - ми хочемо там обладнати місце для паркування автотранспорту у паузах між перевезеннями персоналу електростанції. Це допоможе не перевантажувати основну територію транспортного цеху, більше уваги приділяти утриманню її в належному стані. Бо ж культура виробництва зовсім не другорядна складова виробничого процесу, на її рівень особливу увагу звертала місія OSART, яка нещодавно працювала на ХАЕС. Ми працюємо не для «показухи». Настав час ламати стереотипи, які залишилися нам у спадок ще від часів  Радянського Союзу, бо  тільки  так  можна виховати  працівника,  який дорожить  іміджем і репутацією свого підрозділу.

Процеси оновлення в транспортному цеху торкнулися не тільки покращення соцкультпобуту, а й технічного стану автопарку. Зараз тут експлуатується 250 одиниць техніки. Кілька років тому автотранспортники зіткнулися з проблемою ремонту кузовів автобусів, саме це спонукало розробити своєрідний проект реконструкції та модернізації автотранспорту власними силами. На базі транспортного цеху вдалося оновити кузови майже всіх автобусів, а також провести капітальний ремонт двигунів. Це дозволило для ХАЕС зекономити левову частку коштів, адже ремонт одного автобуса на спеціалізованих підприємствах коштує більше 80 тисяч гривень, а в  умовах  транспортного цеху - 25-30 тисяч  гривень.  Досвідом автотранспортників ХАЕС зацікавились спеціалісти на інших електростанціях.

Начальник транспортного цеху М.М.Паришкура задоволений тим, що протягом кількох років вдалося поповнити автопарк новою технікою, серед якої 7 сучасних автобусів марки «МАЗ»  та комфортабельний автобус «Сканія».

- Тепер нашу техніку впізнають  усюди  за  логотипами «ХАЕС.  НАЕК «Енергоатом». Головне, що техніка  надійна,  у цьому велика  заслуга  керівництва  станції  та  нашого  всього колективу  транспортників.

Олександр Шустерук

жовтень 2008