Здолбунівський район знаходиться в зоні спостереження Хмельницької АЕС і тому чимало мешканців району бажають знати справжній стан страв на станції. З свого боку адміністрація станції також шукає шляхи, аби з перших вуст донести інформацію про здобутки і плани, зокрема й про добудову 3-го та 4-го енерго-блоків ХАЕС. А коли бажання збігаються, контактується легше.

Саме під час чергової сесії Здолбунів-ської районної ради відбувся діалог між депутатами та запрошеними на форум сільськими головами і заступником генерального директора ХАЕС з капітального будівництва Олегом Васильовичем Рахлін­ським. Після довгого розгляду питань життя району, обранці здолбунівщини, як на мене, із задоволенням переключились на розмову, що її запропонував представник ХАЕС.

Зокрема О.Рахлінський доповів про виробничі показники, яких досяг колектив станції за всі роки експлуатації енергоблока. На 15 травня станцією вироблено понад 165 мільярдів кіловат-годин електроенергії. Питома вага ХАЕС в енергобалансі країни сягає 12 відсотків. Коефіцієнт використання встановленої потужності коливається в межах 80 процентів. А другий енергоблок в плані безпеки після проведення багатьох планових заходів входить в число кращих не лише в Україні. Зокрема, Олег Васильович доповів, що з семи заходів кабмінівської Концепції підвищення безпеки виконано шість.

Галузеві програми та окремі технологічні рішення  у 2008 році (Програма заміни АСУ ТП, Програма повузлової  заміни ЕТО, Програма першочергових  заходів підвищення пожежної безпеки, Програма реконструкції АКРБ,  Програма поводження з РАВ, заходи з досвіду експлуатації  та виконання умов ліцензії )  передбачали   43 заходи, з яких 32 виконано. Решта в роботі. На підвищення безпеки та модернізацію минулого року спрямовано 235 мільйонів гривень. Цього року також передбачено чималу програму, але брак коштів може внести свої корективи.

Однак безпека, особливо радіаційна, знаходиться під пильним оком не лише спеціалістів станції, але й контролюючих органів різних рангів. Цифри викидів в атмосферу тих чи інших шкідливих речовин абсолютно достовірні і точні, і, як свідчать документи, значно менші допустимих норм.

-        Ось цим ми пишаємось і плануємо, що з пуском 3-го та 4-го енергоблоків ситуація залишиться на такому ж рівні, - сказав доповідач.

Далі Олег Васильович  розповів про комплекс заходів, які проводяться в розрізі передбаченої Стратегією розвитку енергетики країни до 2030 року добудови енергоблоків ХАЕС. 

Так, незавершене будівництво станом на 01.09.2008 року (без підготовчих робіт з обстеження) складає по  блоку №3 – 116 202 тисяч гривень  і по блоку №4 - 46 877 тисяч гривень. 

Розроблено та затверджено Міністром палива та енергетики «План підготовчих заходів до початку будівництва енергоблоків №3, 4 ХАЕС». З метою виконання «Плану першочергових заходів до початку будівництва енергоблоків №3, 4 ХАЕС» узгоджені графіки проведення нарад. Щомісяця проводиться Штаб під керівництвом президента ДП НАЕК «Енергоатом»; щотижня проводиться селекторна нарада у режимі аудіоконференції під керівництвом  виконуючого обов’язки віце - президента ДП НАЕК «Енергоатом» по нових блоках.  Щотижня проводиться нарада на ХАЕС під керівництвом генерального директора станції. Здійснюється постійний контроль за виконанням протокольних рішень і завдань.

Силами ДП НАЕК «Енергоатом» ведуться роботи з обстеження устаткування, що встановлене на енергоблоці №3, 4, а також устаткування, що знаходиться на складах ХАЕС з приводу можливості його подальшого використання при будівництві блоків №3, 4. Здійснюються роботи з консервації устатку­вання. На даний момент ведеться консервація 33 одиниць устаткування на енергоблоці №3, а також 6 одиниць на енерго-блоці №4.

 Далі Олег Васильович торкнувся роботи з громадськістю і передумовами порядку  проведення громадських слухань.

Насамперед він розповів про «Заяву про наміри щодо спорудження енергоблоків №3 та №4 на майданчику Хмельницької АЕС», про виготовлення Інформаційного бюлетеня, наявність  в Інтернеті веб-сайту ХАЕС, співпрацю із місцевими та регіональними засобами масової інформації, про зустрічі з громадськістю, зокрема і з депутатами Здолбунівщини.

Зрештою перейшли до запитань. Один з депутатів зажадав дізнатись, чи з введенням у дію 3-го та 4-го енергоблоків буде реалізований проект опалення Острога від ХАЕС. О.Рахлінський висловив власне бачення проблеми і навіть за такий проект, якщо  депутати вирішать, що їм вистачить на нього коштів, передбачених з соцкультпобуту на розвиток зони спостереження. Але більш прогресивним він вважає перехід на електроопалення. Хоча для цього проекту також потрібні чималі кошти. Він доповів, що під час завершення будівництва 2-го енергоблока Рівненщина отримала понад 17 з половиною мільйонів гривень. Здолбунівському району дісталось 2 мільйони 236 тисяч гривень, які використані на підведення газоводів, ремонт шкіл, медичні заклади тощо.

Депутати зажадали визначитись із так званою 30-кілометровою зоною, адже є випадки, коли мешканці однієї сторони вулиці мають пільги по оплаті електроенергії, а на другій  пільги відсутні. Олег Васильович відповів і на питання реальних строків введення­ 3-го енергоблока за умови прийняття Закону про його спорудження і належного фінансування. Запитували депутати і про диверсифікацію палива, залежність від постачальника палива, наявність законодавчої бази щодо пільг зони спостереження.

О.Рахлінський запропонував райраді тісніше співпрацювати з управлінням капітального буді­вництва області.

Розмова носила дружній і конструктивний характер.

Зокрема на моє запитання про враження від зустрічі депутат Анатолій Соловйов відповів, що  2007 року відвідував ХАЕС. Тоді ще не йшла мова про третій і четвертий енергоблоки, але з побаченого він зробив висновок, що культура експлуатації на ХАЕС висока і дає підстави сподіватись, що не стане гіршою і надалі. Користь від 3-го та 4-го енергоблоків має бути хоча б у тому, що соцкультпобут зони спостереження значно покращиться. Він вважає, що громада після ознайомлення з аргументами атомників  має вирі­шувати необхідність нових блоків. Справа в тому, що на сьогодні чимало електроенергії не затребувано в державі.

Депутат Галина Давидчук чесно зізналась, що у дев’яності роки минулого століття їздила у Нетішин, аби пікетувати станцію. Вона прихильниця того, щоб станції були одноблочними, бо «шкода від несподіванки» за таких умов буде меншою. Проте сьогодні вона не противник атомної енергетики, адже хоче, щоб працювала вдома пральна машинка, телевізор та інші електроприлади. З роботою ХАЕС вона знайомилась під час відвідин депутатів на станцію у 2007 році.

Підбиваючи підсумок зустрічі, голова районної ради Василь Тимощук висловив сподівання, що співпраця з ХАЕС продовжиться на різних рівнях.

Віктор Гусаров