РАРИТЕТНІ ПЛАТІВКИ ІЗ ЗАПИСАМИ ГОЛОСІВ ВІДОМИХ ПОЛІТИКІВ, СПІВАКІВ, ПОЕТІВ ЗБЕРІГ журналіст Олександр Шустерук

“Великий оригінал” – кажуть про журналіста Олександра Шустерука колеги. “Дивак” – доповнюють друзі. І всі в один голос запевняють: він бачить прекрасне навіть у горнятку кави чи зів’ялій пелюстці. Світ захоплень цього чоловіка настільки багатогранний, що хочеться розповісти про все. Та найбільш вражаючою є колекція вінілових платівок. Олександр Петрович зібрав їх понад 3000!

Радянська естрада прикрашала... паркан
Перші випуски платівок Софії Ротару, Алли Пугачової, виступи тріо Мареничів, серія з фонотеки Володимира Висоцького, саундтреки до радянських фільмів (“Діамантова рука”, “Іронія долі”, “Екіпаж машини бойової”)... У серці зринає щемливий спогад про добре колишнє кіно, справжню естраду. А коли Олександр Петрович змушує програвач говорити голосом Сергія Єсеніна, Олександра Блока чи Льва Толстого – аж душа завмирає.
Ідея зібрати колекцію платівок виникла в Олександра Шустерука, кореспондента газети “Перспектива” (м. Нетішин Хмельницької області), випадково, навіть спонтанно. Якось кілька років тому йшов до товариша на день народження й біля якоїсь хати побачив незвичний паркан – господар виклав його з... вінілових платівок. Журналіст довго вичитував імена відомих виконавців і дивувався, як можна було такий скарб викинути на смітник? Адже з 1993 року платівки не випускаються...
Так і розпочалася його колекція – фактично зі смітника.
– Я прийшов зранку на роботу, поділився з колегами ідеєю, – пригадує Олександр Шустерук. – Першим свої платівки приніс мій редактор Віктор Гусаров, ще й подарував програвача. Потім почали зносити свої платівки знайомі. А після того, як я дав оголошення в газету, в редакції був справжній бум – мене засипали найрізноманітнішими звукозаписами. Бо тепер майже у кожного є комп’ютер чи музичний центр, зрештою, телевізор, люди не слухають програвачі.
Америка, Канада, Індія, Румунія, Польща, Болгарія, Чехословаччина, Німеччина, Куба – в пана Олександра є платівки з усіх цих країн. Унікальним є “кубинський” екземпляр, на якому прославляється... революція. З відомих голосів – виступи Леніна, Хрущова, Брежнєва, Єсеніна, Блока, Льва Толстого та інших відомих особистостей.
Коли колекція платівок Шустерука сягнула тисячі, Нетішинський краєзнавчий музей погодився організувати його персональну  виставку. Це була перша подібна експозиція в Україні. Нині колекція філофоніста виросла до трьох тисяч екземплярів! Найдавніші записи датовані 50-ми роками минулого століття.
Платівки миє «Галою»
Якби розкласти усі платівки по одній, вони зайняли б не один квадратний кілометр. Не дивно, що у помешканні колекціонера їм усім бракує місця (живе у старовинному місті Острог). Тому значну частину платівок Олександр Шустерук зберігає на роботі.
Естрада, класична музика, вірші, казки, розповіді про видатних людей... Щоб систематизувати власну колекцію, Олександр Петрович створив каталог. Не раз і сам дивується, скільки ж різноманітних записів йому вдалося зібрати.
– Тепер кожну з платівок можна вважати унікальною, адже їх більше не виготовляють. Таке колекціонування є своєрідним літописом живого голосу історії, – впевнений Олександр Шустерук. –  Колись в Союзі виходив журнал “Кругозор” з платівками – у 1964-1991 роках. У мене він зібраний повністю. Це ж історія радянської естради! Окремо я склав собі фонотеку, яку постійно слухаю, – підбірку десь зі 100 платівок. Улюблений запис – перший концерт французького композитора Жана-Мішеля Жара “Oxygene” (“Кисень”), випущений в Парижі 1976 року. Це “космічна” музика. Люблю під неї працювати – писати матеріали.
Цікаво, що колекція Олександра Шустерука потребує особливого догляду. Щоб очистити платівки від пилу, жиру, “освіжити” голос, миє їх... “Галою”. Виявляється, саме такий розчин ідеально очищує звукозаписи.
– Правда, все залежить від того, як платівкою користувався попередній власник, – ділиться своїми секретами філофоніст. – Ми ж лишаємо на таких звукозаписах свої відбитки пальців, а до них прилипає пил, бруд. Тож потрібно відмити, потім добре висушити. Як такої реставрації не зробиш, то пошкоджену платівку, на жаль, вже не відновити.
Наталія КРАВЧУК,
Хмельницька область