Шість років тому напередодні Дня Незалежності України в Нетішинському міському краєзнавчому музеї було започатковано проведення історичних читань. У них беруть участь не тільки наукові працівники, а й держслужбовці, представники мас-медіа, освітяни, учні та студенти.

Минулої середи любителі історії та краєзнавства нашого міста знову мали можливість озвучити свої доповіді перед учасниками історичних читань. Цьогоріч  для обговорення була запропонована тема: «Україна в історичних постатях і подіях». Першою виступила науковий співробітник Нетішинського міського краєзнавчого музею Ганна Балій. Вона розповіла про життєвий шлях гетьмана Івана Мазепи, а також акцентувала увагу на маловідомих фактах з його біографії.

Розповідь кореспондента газети «Перспектива» Олександра Шустерука була присвячена життєвому шляху соліста ансамблю пісні і танцю Хмельницької обласної філармонії «Козаки Поділля» Леоніду Марчуку, родом із села Крупець Славутського району. У квітні виповнилося 65 років від Дня його народження. На жаль, нашому земляку не довелося дожити всього кілька місяців до свого 60-річчя. Автор доповіді також продемонстрував запис пісні «Стоїть козак на чорній кручі» у виконанні Леоніда Марчука, яка ввійшла до дебютного альбому ансамлю пісні і танцю «Подолянка» (назва існувала до 1989 року), випущеного на фірмі грамзапису «Мелодія» у 1988 році.

Періоду визвольних змагань в Україні середини минулого століття, які проходили під проводом Степана Бандери, стосувалась доповідь наукового співробітника музею Віктора Войковського. Тему ролі персоналій у національній історії продовжив науковий співробітник Василь Вихованець. Він презентував наукову розвідку на тему: «Політичний кут зору В.К.Винниченка».

Науковий співробітник Оксана Іванець своє дослідження присвятила 100-річчю від дня народження народної художниці Марії Приймаченко. Учасникам читань було цікаво дізнатись, що сьогодні в Японії шкільні букварі ілюструються її художніми композиціями.

У загальну канву читань органічно вплелися  доповіді директора Нетішинського міського краєзнавчого музею Оксани Кононюк та письменника Миколи Руцького. Оксана Василівна розповіла про історію будівництва та пуску другого енергоблока ХАЕС, а Микола Миколайович проаналізував хід створення демократичних організацій у Нетішині.

Цікавою та пізнавальною була доповідь заступника директора Нетішинського міського краєзнавчого музею Тараса Вихованця «К.-В. Острозький: останні дні та обставини поховання князя».

Підсумовуючи шості історичні читання, Оксана Кононюк сказала, що велика історія складається з багатьох маленьких, частинку з них нам вдалося оприлюднити. Планується запропоновані доповіді випустити окремим збірником.                                            Наш кор.

№33, 2009