23 вересня 2006 р. в газеті “Перcпектива” ( № 39 (789)), засновником якої є адміністрація і трудовий колектив Хмельницької атомної електростанції, була надрукована стаття, присвячена зустрічі керівництва ХАЕС із депутатським корпусом Острозької район­ної ради під назвою “Голова Острозької райради Інна Гвізда: “Третій енергоблок потрібен”.

Сама назва викликає здивування, оскільки жодного разу мною, як посадовою особою, не було відкрито заявлено про підтримку будівництва 3-го і 4-го енергоблоків ХАЕС. Жителі Острозького району знають Інну Гвізду, як політика, що в першу чергу дбає про інтереси Острозького району і завжди прислухається до думки його жителів. Під час зустрічі із керівництвом ХАЕС мною була висловлена пропозиція, що знайшла підтримку і в іншої сторони, про проведення громадських слухань не тільки на території Хмельницької області, а й Рівненської, зокрема в районах, що знаходяться в межах 30-км зони, по питанню будівництва 3-го і 4-го енергоблоків ХАЕС. Жителі 30-км зони повинні висловити своє ставлення до запланованого будівництва, адже саме вони в подальшому будуть проживати поблизу небезпечних об’єктів. Тільки після цього буде прийнято рішення Острозькою районною радою щодо проведення будівництва.

Автор статті, Олександр Шустерук, зазначає, що низка документів вже підготовлена для розгляду депутатами Рівненської облради та буде прийняте звернення до народних депутатів Верховної Ради України, що не відповідає дійсності. Острозька районна рада справді прийняла рішення направити звернення до ВРУ, Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України, але з проханням поновити для населення 30-км зони пільги по сплаті за спожиту для побутових потреб електроенергію та продовження виділення коштів на будівництво об’єктів соціально-культурного призначення. Жодних документів та звернень щодо будівництва нових енергоблоків ХАЕС, а ні до Верховної Ради України, а ні до Рівненської обласної ради направлено не було.

Тим більше Інна Гвізда не має на меті переконувати громадськість про необхідність побудови нових енергоблоків, а Острозька районна рада, в свою чергу, зробить все можливе аби жителі району володіли всією необхідною інформацією про переваги та недоліки будівництва для формування самостійної, неупередженої, обгрунтованої думки.

Цього хочеться побажати і редакції газети “Перспектива”, яка, сподіваюсь, в майбутньому буде об’єкти­вно висвітлювати події та висловлювання посадових осіб аби читач володів об’єктивною та повною інформацією.

Враховуючи вищевикладене, прошу редакцію газети “Перспектива” надрукувати мій відкритий лист-звернення в черговому номері газети.

З повагою

Голова Острозької районної ради

І.Я.Гвізда

Доктор психології Володимир Леві стверджує, що існує 300 способів сказати “так” і лише один “ні”. Він помиляється. Є ще спосіб сказати ні “так”, ні “ні”, на кшталт сьогоднішньої широкої коаліції в парламенті. Молодші брати наших всенародних обранців блискавично опанували цей прийом. Принаймні голова Острозької райради Інна Ярославівна Гвізда під час зустрічі з адміністрацією ХАЕС дала зрозуміти, що “основне питання депутатського корпусу (думається,­ очолюваного нею) переконати людей в тому, що потрібен третій і четвертий енергоблоки). З іншого боку у іміджевому виступі перед читачами газети “Життя і слово”, тобто надрукованому тут у відкритому листі-зверненні до редакції газети “Перспектива”  пані Гвізда запевняє, що нею, “як посадовою особою, не було відкрито заявлено про підтримку будівництва 3-го і 4-го енергоблоків ХАЕС”.  У своєму виступі  на ХАЕС Інна Ярославівна вказувала, що треба “керуватись психологією наших людей, сьогоднішнім станом економіки”. Ми, як люди, що добре знають економічний стан держави, психо­логічно налаштовані на те, щоб його поліпшити. І побудова нових енергоблоків – один з шляхів, до речі, визнаних на державному рівні. Дивно, що державна людина заперечує цьому, і бачить перспективу розвитку атомної енергетики лише як складову пільг від її роботи. 

Наша довідка

На Рівненщині за кошти ХАЕС здійснено реконструкцію дитячого садка під пологовий будинок ЦРЛ в м.Острозі, реконструйовано лікарську амбулаторію в с.Оженин.

Здійснювалась реконструкція систем опалення навчальних закладів в селах Стадники, Слобідка, Країв, Могиляни, Грозів, Бадівка, Плоске, Волосківці, Бродів, Межиріч, Почапки.

Зроблено підведення газоводів до сіл Мощаниця, Волосківці, Бадівка, Милятин, Кутянка, Завидів, Верхів, Вельбівно, Завозів, Гремяче, Країв. Реконструйовано системи освітлення та теплопостачання Острога, розроблено його генплан.

Усього освоєно понад 17 з половиною мільйонів гривень.

Стенограма Гвызди

Я думаю, що це не є випадковістю: не тільки Острозький район ви запросили сюди, а і сусідні наші райони, зокрема і Здолбунівський перед нами був, напевно, далі буде Гощанський, інші райони, тобто ті райони, які знаходяться на найближчій території біля атомної електростанції. Ще раз дякую вам за розуміння, що, напевно, це не просто екскурсія, напевно, адміністрація атомної електростанції намагається розуміти проблеми жителів, які проживають і в тридцяти п’яти, і трьохкілометровій зоні Хмельницької атомної електростанції. І сьогоднішній наш візит теж не є випадковістю. І разом з вдячністю ми почерпнули для себе дуже  багато, оскільки цей блок, цей об’єкт, який знаходиться безпосередньо в трьох – п’яти кілометрах від населених пунктів Острозького району, не є для нас, місцевих жителів, байдужим, і, на мій погляд, має бути нормальна співпраця: розуміння керівництва атомної електростанції, так безпосередньо і керівництва району і безпосередньо місцевих жителів, які проживають поблизу атомної електростанції.

Під час пуску 1 енергоблоку  разом з жителями Острозького району я тут була разом з палатками.  Ось під час пікетів першого блоку,  напевно, (і я з  відвертістю про це говорю, коли присутні мої колеги депутати, а я зараз їх представлю) є люди, які були тоді зі мною, - все ж тоді не до кінця бачили перспективу розвитку атомної енергетики в Україні, не до кінця ми бачили той величний об’єкт, який в перспективі мав би бути сьогодні  у нас на Рівненщині (хоча на Хмельниччині, але я все-таки говорю і що це наш об’єкт, оскільки ми зовсім ближчі навіть ніж Хмельницький).  Тому у деякій мірі ті вимоги, які ставились тоді, можна було зрозуміти: ми в першу чергу переживали за безпеку того об’єкта, який будують на території України, не просто тільки поблизу наших домівок, і наші зауваження хотілось щоб тоді чули. І ті пікети, ті виступи не до кінця були зрозумілими, можливо, керівництву тодішньої атомної електростанції. Але це був біль душі місцевих жителів.

Пройшло уже багато років, сьогодні  ми маємо вже заплановане будівництво третього і четвертого  енергоблоків і, напевно, турбота не до кінця залишає нас, як місцевих жителів.  В першу чергу наша стурбованість викликана  рішенням Верховної Ради провести референдум. Але це дуже добре, я вдячна  керівництву нашої держави, що вони і Мінатоменерего безпосередньо за те, що  вони,   перш ніж пускати третій і четвертий блок,  хочуть порадитись з людьми, хочуть знати їхню думку. Але  все-таки мені прикро, що даний референдум має проходити тільки на території Хмельницької області. І тому я думаю, що думка депутатського корпусу нашого району буде почута Верховної Радою, Мінатоменерго, що жителі Острозького району, безпосередньо які поживають у трьох-п’яти кілометровій зоні Рівненської області мають в обов’язковій формі долучитися до проведення референдуму. Тобто їхня думка теж  має бути врахована, перш ніж буде прийнято рішення про подальше будівництво і пуск третього і четвертого енергоблока. Я би хотіла, щоб в цій думці, нашу думку розділило і керівництво Хмельницької атомної електростанції, в можливих розмовах у Мінатоменерего донесли цю думку, а ми в свою чергу, рішенням сесії розробимо відповідне звернення. Я думаю, що це буде найближчим часом,  і у нас буде сесія Острозької районної ради, буде звернення до Верховної Ради щодо проведення референдуму і на території Рівненської області. Зокрема в тих районах, які є найближчими до Хмельницької АЕС.

Поряд із цієї важливою, на мій погляд проблемою, яка, я думаю, розрішиться, і до нас прислуха­ються, я хочу подякувати також і Мінатоменерго  і керівництву Хмель­ницької атомної електростанції  за те фінансування, яке все-таки  відбулося­ і на Рівненській області зокрема, і за тих вісім мільйонів, які попали на розвиток соціально-­культурної сфери в Острозькому районі. Я думаю, що то є не малі кошти, і без такої допомоги нам не просто було б зробити те, що вже зроблено.

Але поряд і з подякою, звичайно, маю відповідні зауваження і маю  свої особисті бачення, бачення колег нашого депутатського корпусу стосовно механізму фінансування. Зокрема саме  фінансування 30-кілометрової зони проходило напряму через обласне Управління капітального будівництва і безпосередньо контролювалось саме цим управлінням. Я минулих чотири роки була депутатом обласної ради, сьогодні так сталось, що очолюю районний депутатський корпус, районну раду, і мені не байдуже куди пішли кошти, як вони освоїлися, які об’єкти пущені в дію, і безпосередньо, чи дійшли напряму ці вісім мільйонів до конкретного об’єк­ту, які  сьогодні ось записані і тут  безпосередньо у вашому звіті, який ви представили. І  я вже не один звіт маю через контрольне ревізійне управління, яке проводило безпосередньо перевірки тут у вас, чи в Управлінні капітального будівництва, але жодної форми здачі об’єкту в експлуатацію, на жаль, я не побачила.

 На сьогод­нішній день я ставлю вимогу перед губернатором нашим в області, що обласне Управління капітального будівництва повинно представити нам для інформації її форми по здачі того чи іншого об’єкту­.

Ми, як керівники району, ми відповідаємо безпосе­редньо за всю сферу, яка знаходиться на території району, і ми би хотіли бачити, як закрилися ті форми.

Я говорю це для того, щоб бути до кінця впевненою, що та сума, яка проходила через Мінатоменерего, вона дійсно освоєна на сто відсотків  і бути впевненою, що ніхто частинку її ніхто не вкрав, вибачте за такі слова. Тому що, на жаль, суспільство сьогодні, в якому ми проживаємо, стан, в якому ми живемо загалом по Україні, безпосередньо розглядаючи той бюджет, який має наш район, є дотаційним, і не секрет, що ми маємо дуже малі надходження, ми маємо досить серйозні проблеми в галузі агропромислового комплексу, і багато чого іншого. Тобто спадщина, яка нам дісталась на сьогодні безпосередньо сьогодні нашому депутатському корпусу, в нашому районі, нас дуже турбує той стан більшості закладів соціально-культурної сфери, які є в нашому району,  потребують значних вкладень. І тому те питання контролю за фінансуванням, я думаю, що хотілося теж, щоб ми найшли порозуміння.­

В подальшій перспективі - з однієї сторони  атомна електростанція Хмельницька АЕС бачить добудову і пуск в дію третього і четвертого енергоблоків, Острозький район, Острозька районна рада бачить для себе безпосередньо відповідні домовленості щодо допомоги Мінатоменерего, якраз у сфері соціально–культурної сфери нашого району. Будемо відвертими, що якщо сьогодні маємо  такий величний об’єкт на території України, хотілося б щоб люди, які проживають поблизу цього об’єкту, мали відповідне пільгове забезпечення. Я думаю, що зараз ті закони, які виходять Верховною Радою на підвищення тарифів на  електроенергію, на водопостачання, газифікацію і так дальше, на сьогоднішній день саме в цій сфері наші місцеві жителі повинні мати відповідну пільгову оплату. Я переконана, що це повинно бути. Але це не повинно бути просто випрошування нашими людьми від Мінатоменерго. Це ненормально,  це принизливо і це не повинно бути, і ми це не будемо робити. Я думаю, що ми всі цивілізовані люди і через сесію районної ради безпосередньо, ми вже направили звернення до Верховної Ради, яке стосується введення в дію чи надання статусу Острозькому району 30-кілометрової зони. Якщо цього статусу не будемо мати, узаконеного Верховною Радою, я думаю, що питання пільгового забезпечення сплати за комунальні послуги не буде вирішене абсолютно. Це питання законодавчої гілки влади, питання держави. Я думаю, що і Президент і Верховна Рада спільно з Мінатоменерего за нашим поданням, за нашим зверненням дослухаються до цього і на законодавчому рівні вирішать це питання.

Ненормально, що коли під час відвідування енергоблоків нам повідом­или, що Хмельницька атомна від­пускає електрику за 8,8 копійок. Тоді напрошується питання, яку ж ціну сьогодні сплачують не всі споживачі по Україні, а хоча б такі, які живуть поблизу атомної електростанції? Це ненормально. Ми вбачаємо причину у тому, що сьогодні допущено, на мій погляд, можливо це і погляд моїх колег, що була допущена помилка при приватизації обленерго. Сьогодні люди, які приватизували і обленерего і райенерго диктують просто ціни, які не можна порівняти з відпускною ціною ХАЕС. Це та проблема, яка має турбувати не тільки нас, місцевих жителів і бити по кишенях несправедливо, але й має турбувати безпосередньо державу, керівництво держави, Мінатоменерего. Я говорю про ті проблеми, які є,  і хотілося, щоб до них дослухалися і вирішували. Я говорю це для того, щоб надалі між нами існувала певна співпраця, між керівництвом району, між атомною станцією, між керівництвом сусідніх районів. Я вдячна, наприклад, районній раді Славутського району, що вони уже започаткували у себе на території раду голів  районних рад, тих рад, які знаходяться якраз поблизу ХАЕС.

Я думаю, що найближчим часом, після того, як тут, на атомній електростанції, побувають усі представники районів, ми, керівники районів зійдемося за круглим столом спочатку самі, а потім з керівництвом атомної електростанції і також в вузькому колі знайдемо моменти співпраці, які запропонуємо нашому депутатському корпусу, згодом  будемо виходити на відпо­відний державний рівень домовленості. Я рахую, що це має бути циві­лізованим шляхом. Однозначно, що пікети  - це вже сьогодні не  є якийсь спосіб доказування тієї чи іншої позитивної чи негативної думки. Атомна енергетика - це вже сьогоднішній день, це перспектива держави. Але відзначено, що нас сьогодні турбує безпека, стовідсоткова безпека. І за ту безпеку, яку має гарантувати нам все-таки атомна, має бути якесь відповідне пільгове забезпечення соціально-культурної сфери жителів, які проживають у цій зоні…

Розмову про сміттєзвалище не друкуємо, як таку, що не має жодного натяку на стосунки з ХАЕС.

Основне питання  депутатського корпусу сьогодні - переконати людей в тому, що потрібен третій, четвертий блок. Наскільки нам це вдасться  зробити, буде залежати, напевно, в першу чергу від відкритості інформації і дій самої адміністрації атомної електростанції. Нам легше буде це зробити від того, наскільки правильно Верховна Рада напише правильне законодавство, яке буде йти назустріч людям, де люди будуть бачити безпосередньо себе у вирішені тих чи інших питань по тридцятикілометровій зоні. Якщо в сукупності ці питання будуть вирішуватись на користь людей, повірте, що в нас співпраця вдасться. Якщо нам будуть ставити палки в колеса наша влада в Києві і так далі в державі, то нам буде важко зробити на місцях і переконати людей, що дійсно на сьогоднішній день третій, четвертий блок потрібний у нас тут безпосередньо поблизу Острозького району. Як не прикро, але потрібно сьогодні констатувати факт, керуватися психологією наших людей, сьогоднішнім станом, і економіки взагалі, - загалом об’єк­тивну ситуацію на сьогоднішній день нам буде важко це зробити. І тому сьогодні ті чинники, про які я говорила вище, будуть грати основну роль в тому, як нам вдасться провести той референдум, опитування стосовно пуску третього, четвертого блоку.

І на закінчення, шановні друзі, ви знаєте, я, ми не ставили за мету везти великі подарунки сюди нашим друзям - адміністрації атомної електростанції. Але у нас є речі, які нам дуже дорогі, це наша історія, безпосередньо історія нашого міста, історія нашого краю, безпосередньо наша велична княжа слава, заснована князями Острозькими, і є в нас така святиня як образ святого князя Федора Острозького. Ця святиня освячена на Замковій горі в Богоявленському соборі. Я би хотіла, щоби подарувати цей образ.

Хочу подякувати Тетяні Степанівні, яка була сьогодні з нами. Подякувати усім представникам адміністрації Хмельницької атомної електростанції, які надали нам можливість провести таку гарну нараду, почути один одного. Повірте, Микола Сергійович, якби сьогодні не було вас з нами, наша нарада була б несправжньою. І ми сьогодні дуже хвилювалися, що сьогодні до нас не вийде генеральний директор. Тому я вам щиро вдячна, вдячна дійсно, що перша особа, керівник такого великого об’єкту все-таки правильно зробив, що зустрівся із безпосередньо керівництвом і безпосередньо з депутатським корпусом району. Я думаю, тільки на такому рівні можна вирішувати всі питання, які стосуються людей. Я дуже вам вдячна і запрошую вас до нас в Остріг, бо переконана, що навіть ви, хоч ви за п’ять кілометрів, шановні працівники атомної станції, за декілька кілометрів проживаєте біля нашого Острога, але от нашої історії ви, її до кінця не бачили. Це точно. Тому приїжджайте до нас, ми будемо раді вас бачити і покажемо всю нашу справжню історію, наші багатства, яким володіє Острог і Острозький край.

Підкреслення зроблені редакцією

Стаття Олександра Шустерука надрукована у №39 цього року.

жовтень 2006