На водосховищі електростанції в районі річки Гнилий Ріг відбулися змагання із зимової спортивної риболовлі.

В одному із попередніх репортажів я зауважував, що рибалки – люди витривалі й терплячі. Адже непросто у дощову погоду, стоячи по пояс у воді з вудкою в руках, чекати заповітного клювання. Такі екстремальні умови, звичайно, не кожному під силу. Це була розповідь про риболовлю влітку. А як можна описати умови, коли пронизливий вітер із морозом кружляє над кригою, на якій біля невеликих ополонок із зимовими вудочками зосередились рибалки.

Про те, що серед членів клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС вперше має відбутись зимова спортивна риболовля, було повідомлено заздалегідь. Отож усі бажаючі мали час для підготовки і подання заявки на участь у змаганні. Або ж одуматись! Враховуючи, що водойма знаходиться за кілька кілометрів від міста, було виділено автобус.

Перший відповідальний етап – жеребкування. Рибалки по черзі витягують папірці із номерами секторів. Згідно з правилами спортивної риболовлі, на «дислокацію» у певному секторі дається півтори години, а потім можна буде за повторним жеребкуванням його змінити. Голова клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС Сергій Онищук акцентує увагу на правилах безпеки під час перебування на льоду.

З чого розпочинається зимова риболовля? Спочатку робиться ополонка. Кілька вправних кругових рухів – і ополонка готова. Лише потрібно очистити воду від залишків криги, які будуть заважати риболовлі.

Коли на водоймі з’явились перші отвори, Сергій Онищук ще раз переконався, що товщина льоду безпечна для перебування на ньому рибалок.

Тридцять два учасники змагань, затамувавши подих, чатують біля ополонок. Ось і перші трофеї – окунці. За правилами спортивної риболовлі кожну впійману рибину фіксують судді, які закріплені за визначеними секторами.

Щоб врятуватися від пронизливого холоду, рибалки сидять до вітру спиною. Кожен  подбав і про відповідний одяг. По-перше, взуття ні в якому разі не повинно промокнути. По-друге, надмірна кількість теплого одягу не бажана, адже заважатиме рухам. Досвідчені рибалки тримають вудки оголеними руками, щоб добре відчувати клювання.

Більшість рибалок, які вийшли на водойму, мають багаторічний досвід зимової риболовлі. Серед них начальник відділу охорони праці Юрій Головачов, майстер електроцеху Кадим Каржау, черговий телефоніст Микола Гучко, провідний інженер лабораторії діагностики цеху налагодження та випробування устаткування Олександр Стефанович. До когорти вправних любителів зимової риболовлі належить також заступник начальника цеху радіаційної безпеки Валентин Костенко. Біля його ополонки більше десятка впійманих рибин. На змагання рибалка прибув не сам, а з сином Євгенієм, який за прикладом батька став опановувати премудрості зимової риболовлі.

Таланить не всім. Є учасники змагань, які просто втомились від очікування першого улову. У будь-якій риболовлі існує фактор везіння: потрапиш на ділянку, яку не облюбувала риба, - успіху годі й очікувати.

Вперше після майже двадцятип’ятирічної перерви на лід із вудочкою вийшов начальник цеху налагодження та випробування устаткування Сергій Троценко. Спочатку він «пристрілювався», експериментував. Зрештою його наміри увінчались успіхом: поряд із ополонкою затріпотіли кілька окунців. Тепер йому  не соромно перед батьком – першим директором ХАЕС, - якого більшість знає як активного любителя риболовлі.

Досвідчені рибалки  принесли  термоси із гарячим чаєм. У його користі переконався й автор цих рядків, бо швидко  усвідомив, що одягнувся занадто легко. Напоєм поділився начальник лабораторії технічної діагностики Вадим Сосновських. А потім були поради, як хоч трохи зігрітись.

- Ось бери мою запасну вудочку і пробуй смикати у вільних ополонках. Може й на  улов сподобишся, - запропонував майстер комунального господарства Ігор Вадець.                                                                             Нарешті лунає команда про завершення змагань. Голова клубу рибалок-аматорів Сергій Онищук налаштовує вагу і у присутності суддів Петра Ваника, Антона Бєлокобильського, Миколи Новикова, Євгена Корецького та секретаря змагань Ігоря Прокопенка розпочинається зважування «трофеїв».

- Найвправнішим рибалкою виявився електрослюсар електроцеху Іван Горлачук із результатом улову – 941 грам риби, - оголошує Сергій Онищук, - на чотири грами менше упіймав риби електрослюсар Василь Тихолаз. А електромонтеру Миколі Донченку поталанило впіймати 869 грамів.

Спортивна риболовля стала тріумфом електроцеху, бо крім призового місця дістались почесні четверте та п’яті місця. Відзначились майстри Олександр Гапончак та Кадим Каржау.

- Профспілковий комітет вже має досвід проведення спортивної риболовлі влітку,- підбив підсумки заступник голови профкому ХАЕС Сергій Ростовцев, - ми охоче підтримали ініціативу Сергія Онищука. Тепер зимова риболовля стане традиційною. Головне, що такі змагання сприяють відпочинку для працівників електростанції.

Олександр Шустерук 

№4, 2009