В Острозі ставлення до першого Президента України Л.М.Кравчука шанобливе. Саме завдяки йому у 1994 році змогла  реалізуватись  мрія  багатьох  ентузіастів про відро­дження Острозької академії. Підписаний президентський указ вже став історією.

Днями Леонід Макарович мав змогу вже вкотре пора­діти  успіхам  Національного  уні­верситету «Острозька академія», саме тут було заплановано провести засідання ради Міжнародного громад­сь­кого об’єднання «Рівнен­ське земляцтво», президентом якого його було обрано торік. Під час наради відбулася церемонія вручення Л.М.Кравчуку найвищої нагороди Острозької академії – срібної відзнаки «Медаль князя Василя-Костянтина Острозького». Це  прояв великої поваги до людини, яка нещодавно відсвяткувала своє 75-річчя.

Після завершення наради Л.М.Кравчук  взяв  участь  у прес-конференції.

Ставлення до особи першого Президента України у вітчизняного політикуму і пересічних громадян двояке. Леоніда Макаровича постійно критикують за причетність до розвалу економіки у першій половині дев’яностих років, але йому віддають належне за збереження соціальної стабільності у різних регіонах нашої держави. Саме такий лейтмотив прозвучав у запитаннях тележурналіста телекомпанії міста Дубно. Телевізійники також поцікавились: «Якби була можливість змінити минуле, коли очолювали державу, на що б звернули увагу?».

Леонід Макарович дав зрозуміти, що не любить оперувати тим, що вже дійсно змінити не можна. Минуле лише може навчити. А помилок вистачає у всі часи. Але вони не підіймають ні добробуту, ні авторитету нашої держави. Найболючіше, коли помилки допускаються першими державними особами.

Не оминули журна­лісти і проблеми світової кризи. Перший президент України сказав, що нещодавно відвідав США і практично не помітив якихось глобальних змін до гіршого, чого не скажеш про нашу державу. Головна причина соціально-економічного занепаду – криза свідомості. «Економіка може задовольнити тіло, але не може задовольнити душу», - наголосив Леонід Макарович.

Продовжуючи економічну тематику, автор  цих рядків поцікавився у Л.М.Кравчука, як він ставиться до перспектив розвитку атомної енергетики, яка практично вдруге за останні роки підста­вила своє плече у подоланні економічної та енергетичної кризи.

Леонід Макарович добре обізнаний із специфікою роботи вітчизняних АЕС, бо побував на всіх проммайданчиках. У 1998 році він відвідав ХАЕС і схвально поставився до завершення будівництва другого енергоблока.

- До атомної енергетики я завжди ставився позитивно, - розповідає Л.М.Кравчук. - Мені одного разу довелось відвідати АЕС Франції. Мене приємно вразила тамтешня відкритість. Там люди у своїх ставленнях до атомної енергетики налаштовані на позитив. Вони розуміють, що це екологічно чисте виробництво електроенергії. Але до всього треба ставитись із великою відповідальністю, бо маємо гіркий урок Чорнобиля. Люди повинні переконуватись у безпечності експлуатації АЕС на конкретних прикладах. За останні роки вітчизняна атомна енергетика стрімко наблизилась до світових стандартів безпечної експлуатації. Це можна сказати і про сусідку Острога – ХАЕС. Там чекають на завершення будівництва два енергоблоки. Їх треба неодмінно вводити в експлуатацію, бо це є невід’ємною складовою нашої економічної та енергетичної безпеки. Без атомної енергетики важко уявити майбутнє нашої держави.

Леонід Макарович із вдячністю прийняв у подарунок буклет, в якому представлені діючі АЕС нашої держави. А для майбут­нього музею ХАЕС на згадку залишив автограф: «Для Хмельницької атомної. Хай щастить вам у всьому. Л.Кравчук».

Олександр Шустерук

№7, 2009