Історія новорічної листівки

Відомо, що аналоги сучасних вітальних листі­вок китайці використовували понад тисячу років тому. Але спочатку на них вказувалося лише ім’я людини, яка здійснила візит до господаря будинку, але не застала останнього на місці.

Очевидно, спочатку виникли написи, що супроводжують новорічні подарунки, а потім - і власне привітання. Цікаві побажання, які супрово­джували ці подарунки. Найчастіше бажали (як і в наш час) щастя, здоров’я, довголіття та благополуччя. А ось на острові Гельголанд в Балтійському морі люди спрадавна бажали один одному «спокійного серця».

Вважається, що звичай обмінюватися до Нового року вітальними листівками виник в Англії. Першим відправив новорічне привітання поштою англієць Генрі Коул, вітаючи своїх друзів з наступаючим 1843 роком. Пізніше саме він звернувся до свого друга Джона Герслі з проханням намалювати новорічну листівку. З цього ескізу в Лондоні була надрукована перша партія, що складається з тисячі екземплярів новорічних листівок.

З тих пір звичай вітати своїх близьких та друзів з Новим роком поштовими листівками завоював весь світ. У Росію ця традиція прийшла безпосередньо з Англії. Прообразом вітчизняних вітальних листівок можна вважати популярні серед російського народу лубочні картинки.

У дореволюційній Росії на таких листівках зображувалися пейзажі зимової російської природи з занесеними снігом хатинками, а також лихі російські трійки. До процесу створення вітальних поштових карток залучалися кращі професіонали своєї справи: художники, друкарі, а пізніше і фотографи. Серед них оголошувалися конкурси, влаштовувалися виставки, випускалися каталоги. Відомо, що до створення вітчизняних листівок були причетні такі відомі художники, як А. Бенуа, Л. Бакст, К. Маковський, М. Реріх.

З роками в різних країнах склалися і свої національні традиції. В Японії, наприклад, існує традиція дарувати перед Новим роком листівки із зображенням тварини, яка відповідає цьому року за східним гороскопом. Такі новорічні листівки жителі Країни сонця, що сходить, посилають один одному сотнями. У них прийнято дякувати своїм родичам і знайомим за все хороше, що трапилося в році, що минає, і висловлювати сподівання на продовження доброзичливих відносин в подальшому.

В Австрії дуже поширений звичай розсилати новорічні листівки з національними символами щастя. На таких поштових картках зазвичай зображується сажотрус, чотирилиста конюшина і свиня.

А власником найбільшої колекції новорічних листівок Книга рекордів Гіннеса називає канадця Бута, який зібрав 205 120 екземплярів.

Сьогодні новорічні розпродажі та базари рясніють красивими і оригіна­льними листівками, виконаними в най­різноманітніших техніках: метало-, шовко-, голографії. Звичними стали рельєфні, об’ємні, музичні листівки. З’явилися спеціальні послуги дизайнерів-оформлювачів з виготовлення ексклюзивних новорічних листівок.