Під час урочистостей з нагоди Дня працівника культури, які проходили в обласному центрі, директору Нетішинського краєзнавчого музею О.В.Кононюк було вручено Почесну грамоту Міністерства культури і туризму України. Це й стало приводом для розмови.

- Оксано Василівно, люди, як правило, налаштовані на сприйняття позитиву. Як ви ставитесь до нагороди галузевого міністерства?

- Приємно усвідомлювати, що праця має результати. Але не треба забувати просту життєву істину про безпорадність у цьому світі однієї людини. Хороші справи можна робити здебільшого колективно. Керівник нічого не вартий без колег по роботі. Про всіх працівників нашого музею я можу сказати лише хороші слова.

Мій заступник Т.В.Вихованець успішно закінчив магістратуру Національного університету “Острозька Академія “ і працює над кандидатською дисертацією про минувшину древнього Острога. Торік він видав книгу “ Старий Кривин: дослідження та матеріали з історії Південно-Східної Волині”. Тарас Васильович також бере активну участь у підготовці наукових робіт про історію краю, діяльність краєзнавчого музею.

Багато корисних справ для нашої установи робить завідувач сектором археології О.М.Романчук. Він науковий працівник із великим стажем. Тривалий час працював в Острозькому державному історико-культурному заповіднику. Саме вмілим рукам Олександра Миколайовича належить реставрація багатьох експонатів, зокрема гончарних виробів. Йому під силу робота у багатьох напрямках. Але найважливішою рисою все ж таки є спостережливість. Пригадується ботанічна експедиція на Бущанське болото. Проїжджаємо  повз лісочок, а Олександр Миколайович просить зупинити автомобіль, мовляв, рік тому він тут заховав цікавий камінчик. Саме завдяки такому ставленню до роботи ми маємо багато цікавих експонатів. Велика його заслуга у збереженні пам’яті про села Дорогоща та Сільце, які зникли у зв`язку із побудовою ХАЕС. Ще у 1985 році Олександр Миколайович звернувся до професора Кам`янець-Подільського інституту І.Винокура з пропозицією про організацію рятівних розкопок на території сіл, що підлягали затопленню.

Цікаво та змістовно проводить екскурсії, лекції науковий співробітник Н.В.Кухоцька. Багато корисних справ для розвитку музейної справи на рахунку заступника з адміністративно-господарської роботи Г.Й.Грєхової, головного хранителя Л.В.Хмелюк, наукового співробітника Г.Я.Поліщук, завідувачки  відділом природи С.І.Головко, завідувачки сектором етнографії З.П.Тунцевої, наукового співробітника В.Й.Вихованця. Важко уявити роботу нашої установи без наших працівників, що сприяють збереженню, догляду експонатів, фінансовій діяльності.

 - Час летить. Здається, ніби вчора відбулось урочисте відкриття крає­знавчого музею. А сьогодні  діяльність його працівників  відома  серед  багатьох  науковців.

- Становлення крає­знавчого музею можна умовно розділити на періоди. Перший – власне ідея створення і нагромадження експонатів. Другий – повноцінне функціонування. Все робилось за умови постійних пошуків та консультацій. Знаходились і скептики, які сумнівались у можливостях нетішинських ентузіастів.  Г.Й.Фурманчук, яка очолює зараз міський відділ культури, змогла розвіяти той скептицизм.

- Оксано Василівно, до міста  приїздять різні делегації. У  рамках культурної програми їх учасникам випадає нагода оглянути експозиції вашого музею. Часто доводиться чути слова захоплення.

- У Нетішинському краєзнавчому музеї у експозиційних залах загальною площею тисяча квадратних метрів розміщено понад дві тисячі експонатів. Це документи, монети, банкноти, нагороди, колекції мінералів, зразки флори, фауни, старовинні вироби народних умільців, ужиткові  та етнографічні речі. Особливе місце відведене для історії міста Нетішин та ХАЕС. На фотодокументах можна побачити обличчя людей, що стали хрещеними батьками будівництва, монтажу на всіх важливих об’єктах. Кожна експозиція оформлена тематично із поєднанням сучасного дизайну. Але не тільки екскурсійною діяльністю характеризується наша робота. На базі нашого закладу вчителі міських шкіл проводять тематичні уроки. Вже стало доброю традицією постійно орга­ні­зовувати різнопланові виставки, як у музеї, так і у мистецькій галереї „АРТ-Пласт”, яка знаходиться поряд із універмагом.

 -  Мені доводиться часто спілкуватись із працівниками ХАЕС. Для себе зробив своєрідне відкриття, що чимало жителів міста жодного разу не побували у музеї. Дехто взагалі не знає, що поряд функціонує такий заклад.

- У нашому житті парадоксів вистачає. Більшість людей живе за принципом, що у чужому садку яблука смачніші. Але й про свій забувати не слід. Принаймні у нашому музеї можна побачити те, що вам не покажуть у Львові чи Києві. Хто відважиться переступити наш поріг – не пожалкує. Ми ще й порадимо завітати до наших колег у старовинному Острозі. До речі, торік в одній із газетних публікацій я натрапила на мудру настанову одного  науковця: „Відвідайте  музей  -  зніміть стрес”. Негативних емоцій у нашому житті вистачає. Час подумати й про позитивні.

Бесіду вів

Олександр Шустерук 

квітень 2006