“У прагненні розвитку ХАЕС ми будемо солідарними” –

завірили депутати Острога

Із західних околиць Нетішина добре видно старовинне місто Острог, особливо куполи Богоявленського собору, які в ясну погоду віддзеркалюють сонячні промені. Острожанам також добре видно забудови Нетішина і ХАЕС. Між двома містами проходить обласний адміністративний кордон, а відстань між ними складає лише вісім-десять кілометрів. Природно, що мешканці Острога постійно цікавляться роботою діючих енергоблоків ХАЕС.

Днями Хмельницьку АЕС відвідала делегація депутатів Острозької міськради на чолі з міським головою Тарасом Пустовітом. Враховуючи великий інтерес острожан до історії рідного краю, у програмі перебування депутатів була передбачена екскурсія по експозиції крає­знавчого музею Нетішина. Частина депутатів вперше побачила унікальні експонати, а ті, хто раніше ознайомився із колекціями, уважно слухали розповідь екскурсовода.

Того ж дня депутатам були за­пропоновані інші не менш цікаві екскурсії до навчально-тренувального центру, машзалу ХАЕС. Показовим стало перебування на проммайданчику третього енерго­блока.

Протягом усього перебування на об’єктах електростанції гостей із Острога супроводжували спеціалісти підрозділів ХАЕС. Депутати одержали вичерпні відповіді на свої запитання. Зрештою, вони мали можливість задовольнити свою цікавість під час зустрічі із представниками адміністрації та підрозділів.

Головний інженер ХАЕС Віктор Макєєв розповів про технологічні процеси, які є складовою виробництва електроенергії. Його увага була акцентована на таких важливих напрямках, як безпека експлуатації, охорона довкілля.

Депутатам видалась цікавою інформація про те, що у водосховищі інтенсивно розмножується дрейсена, яка перешкоджає нормальній роботі обладнання. Міський голова Острога Тарас Пустовіт поцікавився методами боротьби з “непроханою гостею”. Спеціа­лісти коротко охарактеризували можливі напрямки вирішення проблем, серед яких пріоритетними є зменшення популяції молюска за рахунок розведення риб, що є природними ворогами дрейсени, а також встановлення спеціального обладнання для створення перешкод її проникненню та розвитку.

Депутатів цікавила надійність дамби на ставку-охолоджувачі. Віктор Макєєв доповів, що процеси, які можуть впливати на її міцність, під контролем спеціалістів. У ході розмови він звернув увагу гостей на те, що якість води у водосховищі на порядок краща, ніж в Горині.

“Водяна” тема продовжувалась і після того, як один із депутатів запитав, чи вистачить об’ємів водосховища для роботи третього енергоблока. Головний інженер зазначив, що це питання вивчається спеціалістами. ХАЕС зацікавлена в тому, щоб не нанести шкоди біопроцесам у водосховищі. Для охолодження систем можна збудувати звичайну градирню, використання яких широко практикується в усьому світі.

Не обминули депутати й такої теми, як можливість прокладання теплотраси від ХАЕС до Острога. До речі, про це йшла мова ще перед пуском другого енергоблока.

Віктор Макєєв розповів, що коли споруджувався перший енергоблок, від ХАЕС була прокладена теплотраса у напрямку Славути, але її просто розікрали. Подібна доля і у системи теплопостачання від електростанції до Нетішина. З теплотраси зловмисники постійно знімали ізоляцію. Це тривало доти, поки ХАЕС не взяла на себе обов’язки з її охорони. Віктор Макєєв також зазначив, що на доцільність прокладання теплотраси до Острога треба дивитись через призму фінансових чинників. Але вигідніше розглядати можливість використання для опалення електроенергії за пільговими тарифами. Такий досвід набутий у багатьох державах.

У ході зустрічі взяв слово депутат міськради, лікар Острозької обласної психоневрологічної лікарні Сергій Загородній. Він сказав:

- Ви працюєте під контролем МАГАТЕ. Це солідна міжнародна організація, і через це я маю довіру до працівників ХАЕС. Після повернення додому я неодмінно розповім про свої переконання для наших виборців. Сьогодні атомники сприяють розвитку нашого міста, переконаний, що співпраця триватиме й надалі. У ваших прагненнях побудови нових енергоблоків ми будемо солідарними.

Своїми міркуваннями про велике значення фінансування 30-кілометрової зони для розвитку Острога висловив і міський голова Острога. У рамках цієї програми древнє місто одержало понад чотири мільйони гривень. Ці кошти пішли на покращення соцкультпобуту.  У заключному виступі Тарас Пустовіт сказав:

- Сьогодні не стоїть питання – бути чи не бути атомній енергетиці, сьогодні воно трансформується у дилему – бути чи не бути енергетично незалежній державі. Треба усві­домити, що на даному етапі альтернативи атомній енергетиці немає. Можливо згодом вчені винайдуть нові джерела енергії, але це справа тривалого часу. Ми бачимо вихід один – будувати нові енергоблоки. Вони мають бути надійними та безпечними. Депутатському корпусу різних рівнів треба працювати над тим, щоб прилеглі території, зокрема, й Острог, мали вигоду від сусідства з ХАЕС, і це слід закріпити відповідним законодавством.

На завершення зустрічі головний інженер ХАЕС Віктор Макєєв розповів про свої симпатії до Острога, які сформувались ще двадцять років тому.

Олександр Шустерук

жовтень 2006