Гартуються у фізичному вихованні і спорті

День фізичної культури і спорту, який ми відзначатимемо у поточну суботу, для багатьох нетішинців близький і зрозумілий, адже у місті створено гарну базу для розвитку різних видів спорту, а шкільні педагоги з фізичної культури, інструктори і методисти, тренери-викладачі споркомплексу Хмельницької АЕС та комплексної дитячо-юнацької спортивної школи під егідою профкому ХАЕС готують великий загін фізкультурників та спортсменів. Взагалі у Нетішині функціонують вісім спортивних майданчиків, один повноцінний і добре оснащений стадіон, десять спортивних залів, по два тенісних корти і футбольних поля, сім приміщень для фізкультурно-оздоровчих занять, два тири, плавальний басейн­, льодовий майданчик...

Звичайно ж, головне навантаження припадає на спортивний комплекс «Енергетик» первинної профспілкової організації Хмельницької АЕС, який має всі необхідні умови для проведення спортивно-масової та фізкультурно-оздоровчої роботи не лише з працівниками ВП ХАЕС та членами їх сімей, а й з жителями міста. До послуг півторатисячного контингенту фізкультурників спортивні і тренажерні зали, плавальний басейн, стадіон, спортивні майданчики. Спортивні секції з пауерліфтингу, настільного та «великого» тенісу, плавання, армспорту, баскетболу, гандболу, шахів, шашок, футболу, волейболу, оздоровчі групи діють при цій установі. Опі­куються прихильниками фізкультури і спорту досвідчені інструктори-методисти, в числі яких майстер спорту міжнародного класу Аркадій Бухтійчук, майстри спорту Микола Вагнер та Світлана Цимбота, кандидати в майстри спорту Вікторія Сафронова, Сергій Харчен­ко, Юрій Тюпкін, Андрій Сломинський та інші. Очолює колектив  Заслужений працівник фізичної культури і спорту України Станіслав Балаян та його заступник із чвертьвіковим стажем роботи Віталій Карпюк.

Як результат високої професійної майстерності, злагодженої роботи – призові місця в обласних, Всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Працівники ВП ХАЕС, члени їх сімей та жителі міста беруть участь у фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходах, зокрема у змагання з окремих видів спорту у цехах та підрозділах ВП ХАЕС; спартакіадах серед цехів та відділів ВП ХАЕС; спортивно-масових заходах, приурочених Дню Перемоги, Дню молоді, Дню Конституції та Дню незалежності України.

Досягненнями спортивного комплексу є призові місця у змаганнях Спартакіади фізкультурних організацій і підприємств Атомпрофспілки України.

Волейбольна команда декілька років успішно виступає у змаганнях вищої аматорської ліги України з волейболу серед чоловічих команд, цьогоріч вдруге у своїй кар’єрі піднялась на срібну сходинку п’єдесталу пошани.

Тренеру колективу Сергію Харченку довелось прикласти багато душевних і фізичних зусиль, аби хлопці повірили у свої сили, психічно перебудувались і стали лідерами змагань, адже після першого провального туру жодних видів на високий поступ не передбачалось. Під час другого туру, який проходив у Рівному, нетішинці виграли усі партії у своїх суперників з Києва, Черкас, Луганська та Артемівська. Третій тур не став легкою прогулянкою для нашої волейбольної дружини, бо програли з рахунком 1:3 господарям майданчика «Родничку-Колосу» з с.Бояни, практично на рівних зіграли з «ІНВАСПОРТом» з Києва: 3:2; дві інші гри з вінницьким та галицькими спортсменами довели перевагу нетішинців. У фінальній частині змагань за участю чотирьох кращих команд «ХАЕС-НАЕК» продемонструвала найкращі бійцівські якості. У першій грі з «Родничком-Колосом» знову перемога­ з сухим рахунком. Команда «Олюртранс» з Луцька змогла виграти лише одну партію у наших волейболістів. І лише львівська «Булава-Спартак» виявилась кращою за нашу спортивну дружину.

В цьому колективі грають тринадцять спортсменів, серед яких три кандидати  у майстри спорту (Андрій Олеандер,ТЦ), Іван Маркевич та Андрій Орловський – обидва ЕРП). Саме представників енергоремонтного підрозділу найбільше. Крім названих – Віталій Ткачук і  Володимир Стецюк, студенти Дмитро Бойко та Артем Коберник, представник Спорткомплексу ХАЕС Сергій Кузьмінчук і нетішинець Олександр Чернюк.

В різні роки за різні клуби виступали вихованці нетішинської волейбольної школи. Зокрема Станіслав Зеленецький - чемпіон України в сезоні 2007-2008 років в складі команди «Локомотив» м.Ки­їв, майстер спорту. В командах майстрів грали Олександр Житовоз, Ігор Нікітчук, Ігор Антонюк, Роман Адамчук, Олександр Федорчук,  Артем Коберник. Вихованці нетішинського волейболу захищали честь різних вищих навчальних закладів. Серед знаних Олександр Житовоз, Ігор Нікітчук, Роман Гусєв, Володимир Стецюк, Іван Маркевич, Сергій Лукащук, Євген Перець, Юлія Ковальчук тощо.

Пауерліфтингери Нетішина - окрема сторінка спортивної слави. Нині ними опікується майстер спорту міжнародного класу Аркадій Бухтійчук. У збіглому році на чемпіонаті України група наших «силовиків», серед яких кілька працівників Хмельницької АЕС, відбиралась на чемпі­онат Європи за версією WUAP. Віктор Пастухов (до 90 кг), Володимир Чернобай (90, ветерани), Артем Колосов (100), Роман Медведчук (82), а також Олександр Количев (юнаки до 18 років) вибороли у своїх вагових та вікових категоріях перші місця.

 На чемпіонаті Європи у Словаччині працівник реакторного цеху Артем Колосов  тріумфував у вазі до 100 кг. Його колега по роботі і тренуваннях Віктор Пастухов у групі ветеранів до 50 років з вагою 90 кг був кращим у жимі лежачи. На рахунку Віктора ще одне досягнення. В Польщі на  Кубку світу за версією WUAP у вправі жим лежачи він виборов перемогу та кубок.

З богатирського племені пауерліфтингерів Сергій Козловський тричі виборов першість на багатирських іграх Атомпрофспілки і забрав на довічне зберігання кубок, який свідчить про надзвичайну силу нетішинця. У 2010 році він був кращим серед 14 богатирів, наступного року виграв у 17 суперників, а у  2013 році відібрати трофей намагались понад 20 атлетів. Та цьому завадив наш богатир.

Минулого року вшосте проходив розиграш Кубка працівників енергетики і вугільної промисловості України з  футболу (Кубок Міністра), у якому  брали участь кращі команд­и від «атомників», «нафтовиків», «вугільни­ків», «традиційних енергетиків» і «газівників». Спортивну честь НАЕК «Енергоатом» цього року захищала команда Хмельницької АЕС.

До честі наших хлопців вони завоювали друге місце на турнірі. За рівної кількості очок - по 7- з «Селідоввугіллям» у нашої команди виявилась краща різниця забитих і пропущених м’ячів. Кращим захисником змагань визнали працівника ЕРП Дмитра Мартиненка. Надзвичайно потужно грали Віктор Каращенко (ГТЦ), Віталій Боца (ЦВіК), Сергій Захарченко (ТЦ), Олександр Чутченко (Спорткомплекс).

 

В числі кращих в країні

Профспілкова організація Хмельницької АЕС опікується комплексною дитячо-юнацькою спор­тивною школою (КДЮСШ), яка вкотре підтверджує свій високий рейтинг. Зокрема, в республіканському огляді-конкурсі ФСТ «Україна» на кращу навчально-спортивну та виховну роботу за 2013 рік, КДЮСШ ППО ВП ХАЕС посіла третє місце серед 250 спортивних шкіл держави.

Починаючи з 2004 року, Неті­шинська КДЮСШ ППО ХАЕС стає кращою в Хмельницькій області та постійно потрапляє до десятки кращих шкіл спортивного товариства профспілок «Україна», а з 2009 року постійно входить до трійки лідерів.

Серед спортсменів закладу вже підготовлено 12 заслужених майстрів спорту України, 12 майстрів спорту України міжнародного класу, понад 60 майстрів спорту України. Провідні спортсмени школи входять до складу збірних команд України з боротьби самбо, фехтування, боксу, легкої атлетики, пауерліфтингу, плавання, волейболу. На офіційних змаганнях світового та європейського рівня ними здобуто понад 150 медалей. Серед найвидатніших досягнень вихованців спортшколи Олім­пійське золото Пекіна, яке завойоване завдяки двом вихованкам школи фехтування Галині Пундик та Ользі Жовнір.

Розповідаючи про досягнення КДЮСШ ППО ВП ХАЕС, директор закладу Валерій Кравчук наголосив, що дані здобутки стали можливими завдяки копіткій роботі тренерського колективу, серед яких  четверо заслужених тренерів України.

При проведенні майже всіх заходів, які відбуваються за ініціативою КДЮСШ ППО ВП ХАЕС до участі запрошуються спортивні команди з населених пунктів зони спостереження Хмельницької АЕС. Культурно-спортивні заходи КДЮСШ сприяють не тільки утвердженню здорового способу життя, гармонійному розвитку молоді, а й позитивному іміджу ВП «Хмельницька АЕС» в регіоні розташування.

Для організації роботи КДЮСШ безкоштовно використовує спортивні споруди ВП ХАЕС: палац спорту, плавальний басейн, стадіон, спортивні майданчики.

В Нетішинській КДЮСШ діють 10 відділень з таких видів спорту, як боротьба самбо і дзюдо, фехтування, бокс, легка атлетика, плавання, футбол, волейбол, кікбоксинг, гандбол.

Першого в місті заслуженого майстра спорту підготував нині заслужений тренер України Геннадій Горохов. Його вихованець Руслан Задворний виборов Кубок світу, був призером світових чемпіонатів і першостей. Продовжили славу одноклубника Юрій Пилипчук, Іван Васильчук,  Дмитро Бабійчук. Двоє останніх і сьогодні в числі найкращих самбістів планети, переможці і призери світових та Європейських змагань, Всесвітніх ігор єдиноборств. Вони вже самі тренери і загартовують юнь у різних змаганнях.

Найтитулованіші вихованці ще однієї спортивної секції КДЮСШ – Олімпійські чемпіонки Пекіну Ольга Жовнір та Галина Пундик. Під керівництвом тренерів Штурбабіних вони піднеслись до вершин всесвітньої слави. А нині їм на п’яти наступають вихованці  відділення фехтування, якими опікуються майстер спорту України з фехтування Віталій Цисарук та заслужений тренер України, заслужений працівник фізичної культури та спорту України Ольга Штурбабіна. На відділенні діють 1 група спеціалізованої базової підготовки, 2 групи попередньої базової підготовки та 3 групи початкової підготовки.

Вже цього року на чемпіонаті Європи з фех­тування збірна команда жіночої ша­блі, в яку входили нетішинки Ольга Жовнір та Галина Пундик, вибороли бронзову нагороду.

В «Олімпійському дворику» НСК «Олім­пій­ський» в рамках VIII Всеукраїнс­ької урочистої церемонії «Герої спор­тивного року» вшанували видатні досягнення віт­чизняних спортсменів.

Найкращою командою 2013 року стала жі­ноча збірна шаблісток, серед яких дві нетішинки  Аліна Комащук і  Галина Пундик. Аліна Комащук – чемпіонка світу з фехтування на шаблях в індивідуальній першості серед юніорів, чемпіонка світу та срібна призерка чемпіонату Європи в командній першості серед дорослих, - крім того  номінована в розділі «Олім­пійська надія України».

Бронзову нагороду з юніорського етапу                   Кубка світу з фехтування, який відбувся у німецькому місті Dormagen, привезла нетішинка Ірина Щукла.

Добре виступають на різ­них змаганнях інші вихованці секції заслужені майстри спорту Олег Штурбабін, Дмитро Бойко, Дмитро Пундик­ численний загін їх послідовників.

Не оминемо вихованців  відділення боксу, бо їх перемоги  складаються у калейдоскоп досягнень КДЮСШ. На відділенні створено 4 групи початкової підготовки, 2 групи попередньої базової підготовки, в яких займаються близько 90 осіб. Тренерами відділення підтримується тісний зв’язок з навчальними закладами спортивного про­філю, зокрема Львів­ським ДУФК, Броварським ВУФК.

На відділенні легкої атлетики створено 4 групи попередньої базової підготовки та 3 групи початкової підготовки. Нелегка легка атлетика приносить чимало залікових очок у скарбничку закладу, а головне – готує юнь до випробувань і фізичного гарту.

12 груп початкової підготовки, 4 групи попередньої базової підготовки та понад 200 вихованців – це секція плавання, яка підготувала кількох гарних спортсменів  для  Республіканського вищого училища фізичної культури.

Футбол в числі масових видів спорту. На сьогоднішній день кращим футболістом, вихідцем з Нетішина, беззаперечно вважається Валерій Федорчук, член футбольної збірної України. Три роки поспіль Валерій Федорчук віддає данину шани своїй альма-матер, започаткувавши турнір «Футбольні надії» із залученням кращих юнацьких колективів краю. Цьогоріч у Нетішині зма­гались команди з Вінниці, Луцька, Житомира, Славути, Дубно, Ізяслава, Волочиська, Оженина та інших населених пунктів, всього 225 учасників. У змаганнях наші юнаки  проявили характер і стали переможцями. Найбільше м’ячів у ворота суперників «накидав» кращий бомбардир турніру Андрій Апончук – 12. А здобували перемогу разом з ним воротарі Тарас Самчук та Богдан Сергєєв, захисники Влад Бондаровський (кращий захисник турніру), Назар Лишень, Дмитро Романюк, Ярослав Ковальчук, півзахисники Назар Гаврилюк, Валентин Олійник, Андрій Нікітюк, Артем Докторук, нападник Ілля Будига. І в інших турнірах нетішинці виглядають гідно.

Колись наймасовіший вид спорту світу – волейбол,- прижився у Нетішині. Понад 120 учасників відділення волейболу намагаються стати майстрами, аби поповнити ряди дорослої команди «НАЕК–Енергетик». Вихованці відділення навчаються в Київському спортивному ліцеї-інтернаті та грають в командах вищої ліги України, зокрема «Будівельник–Динамо–Буковина», «Локомотив-2» тощо.

Минулоріч у вищій лізі гарно зіграла «доросла» команда гандболістів  під керівництвом тренера вищої категорії Олега Каспарова і могла вибороти призове місце. Та фінасові проблеми змусили знятись із змагань. Проте команда готує собі «бійців» для майбутніх перемог у  групі початкової підготовки,  групі попередньої базової підготовки та  групі спеціалізованої базової підготовки. І нетіш­инськими гандболістами ще пишатиметься чемпіонат України.

З метою пропаганди фізичної культури і спорту та здорового способу життя Нетішинська КДЮСШ постійно підтримує дружні стосунки із загальноосвітніми школами та ліцеями міста, надає практичну та методичну допомогу під час проведення шкільних змагань з різних видів спорту, плідно співпрацює з поза­шкільними закладами міста. КДЮСШ бере активну участь в організації та проведенні Олімпійського дня бігу, «Олім­пійського тижня», інших заходах з нагоди Дня фізичної культури та спорту, показових виступах на загальноміських святах.

На виконання Календарного плану спортивно-масових заходів Нетішинською КДЮСШ залучаються кошти ППО ХАЕС, виконавчого комітету Нетішинської міської ради, спонсорські надходження від приватних осіб та підприємств міста. Участь спортсменів школи в міжнародних змаганнях частково забезпечується профкомом НАЕК «Енергоатом» України.

В місті неабияку славу має спортивно-оздоровчий клуб «Пульсар», створений за ініціативи працівника ХАЕС Михайла Ковальчука. Спрямування вихованців клубу – підготовка до військових випробувань, виживання в екстремальних ситуаціях тощо. Походи в гори, занурення з аквалангом, подолання полоси перешкод – лише невеличкий перелік з арсеналу засобів виховання молодого покоління. Загартування, здоровий спосіб життя – ось складові фізичної культури і спорту. Здоров’я вам і нових перемог!

Віктор Гусаров

Фото автора та з архіву редакції