«Ниточку до ниточки – візерунок клала,  щасливую доленьку всім заповідала»

Так називається виставка вишитих робіт Галини Вікторівни Савчук, яка демонструється у Нетішинському міському краєзнавчому музеї.

Майстриня народилася у мальовничому селищі міського типу Гоща, що на Рівненщині. З дитинства милувалася розлогими берегами річки Горинь та мальовничими краєвидами. Любов до природи перейняла від рідних. Батько навчив дівчинку бути спостережливою, збираючи в лісі ягоди та гриби. З матір’ю доглядала квіти, які рясно майоріли на городі біля хати.

- Наші діти та онуки відірвані від природи, - зауважила Галина Вікторівна, розповідаючи про власний творчий шлях, - вони багато часу проводять за комп’ютерами та  телевізором. Ми ж були пості­йно на природі. Батьки сіяли коноплю, а ми, діти (в сім’ї було 4 доньки, Галя – найстарша), її пололи. Батько носив до річки замочувати. Мати на прядці сотала нитки. Мої перші вишивки зроблені на конопляному полотні. Ще коли ходила в школу,  захопилась рукоділлям, стьобала «хрестиком» допізна, батьки вранці не могли добудитися, щоб гнала пасти худобу.

Для вишивання Галина Вікторівна використовувала кожну вільну хвилину і трудовий шлях на початковому етапі пов’язала з ткацтвом. Працювала прядильницею мокрого прядіння на льонокомбінаті в Рівному. Вийшла заміж і переїхала в село Нетішин, звідки родом чоловік Василь Петрович Савчук. Тут у них народжуються доньки Оксана та Наталя. Влаштовується у дитячий садочок №1, з часом доглядає маленьких вихованців в дитячому закладі №2, веде гурток вишивання у краєзнавчому центрі-музеї. А з 2000 року преходить на постійну роботу у міський краєзнавчий музей, де й працює понині музейним доглядачем.

З відкриттям виставки Галину Вікторі­вну привітали начальник управління культури І. М. Михасик, директор краєзнавчого музею О. В. Кононюк, колеги з музею та дитячого навчального закладу №2, рідні, друзі, сусіди. Музичні вітання для присутніх прозвучали у виконанні Івана, Богдана та Анастасії Ковалінських.

В музейній світлиці можна полюбуватись рушниками з геометричними та квітковими мотивами, серветками, наволочками, доріжками, панно, сорочками,  картинами із зображенням пір року, української хати з мальвами біля тину, різноманітних квітів… 

Зоя Тунцева

Фото Віктора Войковського