Окрилена творчiстю

Усвідом­лен­ня надбань минулог­о, без якого­ не буває повно­цінного розвитку суспі­льства, є дороговказом для багатьох особистостей, що своє життя присвятили увіч­ненн­ю героїчних та трагічних сторінок в житті України. До когорти таких по праву можна зарахувати володарку титулу «Українська мадонна», жительку Нетішина Світлану Лелях.

Повернувшись на початку дев’яностих з Казахстану до рідних місць, вона активно зайнялась вшануванням пам’яті земляків, які у різні роки невтомною працею та звитягою прославили­ рідний край. З розповідей земляків вона добре обізнана про голодомор тридцятих років минулого століття та про репресії, які випало пережити її родині та односельцям. 1999 року у рідному селі Лисиче на власні кошти вона спорудила пам’ятник загиблим  землякам, - жертвам геноциду  та  сталінських репресій.

За творчим доробком Світлани Лелях  можна вивчати історію нашої держави. Вона вшанувала у своїх творах  Героїв Радянського Союзу, воїнів-афганців, чорнобильців і учасників під­пілля – вояків Україн­ської повстанської армії. Не мала й гадки, що сьогодні доведеться увічнювати пам’ять чоловіків, які, відстоюючи незалежність нашої держави, полягли під час АТО на Донбасі. За авторством скульпторки відкриті меморіальні дошки у Корці та Нетішині.

Світлана Лелях переконана, що кожна люди­на покликана у цьому світі робити добро. Пишає­ться тим, що на своєму шляху постійно зустрічає саме добрих людей, які прагнуть зробити світ кращим. Її життєвим кредом є життя для добра.

Світлана Мефодіївна спроможна дивувати найвибагливіших поціновувачів різних напрямків мистецтва. Вона підготувала персональні виставки образотворчих робіт, які демонструвалися у Хмельницькому, Новоград-Волинському, Млинові, Шепетівці, Корці. На графічних портретах можна впізнати видатних людей – Тараса Шевченка, Лесю Українку, Миколу Островського, Назарія Яремчука та сучасників,  відомих у нашому краї – заступника генерального директора Хмельницької АЕС з економіки та фінансів Альвіни Шестак, головного редактора газети «Перспектива» Віктора Гусарова тощо.

Переосмислення ролі людини у нашому вируючому світі надихнуло Світлану Лелях на створення книги «На зболених крилах любові». Вона  задумувалась як автобіографічна розповідь, але поступово збагатилась розмаїттям культурно-мистецького та суспільного життя міста і стала своєрідною енциклопедією творчості діячів краю. В книзі багатий краєзнавчий матеріал, у тому числі і ґрунтовне дослідження від музейних працівни­ків про родину князів Сангушків. Це гарно ілюстроване видання у п’ятсот з лишнім сторінок, яке презентує нетішинців, як людей дієвих, багатих духовно і відзначених  талантами та чеснотами.

Світлана Лелях з’явилась на світ у селі Ли­сичому 8 березня 1950-го року. У родині це сприйняли як подарунок Всевишнього на «жіноче свято»­. Тоді ще ніхто із батьків, земляків й не здогадувався, що світловолосій донечці доведеться виборювати своє право на життя… Наперекір долі вона вистояла і одержала в дар талант робити світ красивим, наповненим прекрасними діяннями і помислами. Сьогодні Світлану Лелях знають у різних містах нашої держави, де вона увічнила пам’ять вартих уваги людей. Пам’ятники, меморіальні комплекси та дошки, картини і декоративні композиції – все створено для добра­. По-іншому Світлана Мефодіївна жити не вміє.

Олександр Шустерук