Привід порадіти за колег

На Хмельницьку АЕС часто навідуються представники мас-медіа, які беруть участь у  зустрічах із спеці­алістами, які мають досвід експлуатації важливого для забезпечення безпеки обладнання. Найчастішими гостями є журналісти, які працюють у періодичних виданнях міст, що розташовані у 30-кілометровій зоні спостереження ХАЕС. Принаймні вже тривалий період триває співпраця із колективами редакцій Острога, Славути, Шепетівки, Ізяслава, Гощі, а також Хмельницького і Рівного. Не стоїть осторонь суспільного та виробничого життя атомників міська газета «Нетішинський вісник». Нещодавно її представники – головний редактор Ольга Мороз та кореспондент Леся Ліщенко перемогли у номінаціях Всеукраїнського журналістського конкурсу «Розвиток ядерно-енергетичного комплексу – шлях до енергетичної незалежності України», який органі­зувала Асоціація «Український ядерний форум».

На конкурс Ольга Мороз представила інтерв’ю з генеральним директором ВП ХАЕС Миколою Панащенком «Хмельницька АЕС в розрізі сьогодення» та статтю «Про роботу ХАЕС, нові тарифи на комунальні послуги». Матеріали ретельно аналі­зувались компетентним журі. Було відзначено професійний підхід до викладу та переосмислення фактів, подробиць. За словами Ольги Михайлівни, їй приємно зустрічатись із фахівцями ХАЕС, компетентними у різних сферах діяльності електростанції. У кожній статті чи  інтерв’ю вона намагається розкрити не тільки інтелект героїв публікацій, а й від­дзеркалити його світосприйняття, переконання і, якщо це можливо, то й захоплення. Головний редактор газети «Нетішинський вісник» переконана, що імідж такого підприємства як Хмельницька АЕС формується не тільки на основі статистичних показників виробничої діяльності, заходів з підвищення безпеки, а й здатністю його керівництва до співпраці з представниками мас-медіа, які оприлюднюють важливу інформацію. У цьому завжди за приклад генеральний директор Микола Панащенко, який з великою відпові­дальністю ставиться до пропаганди  виробничих досягнень, кращих суспі­льних традицій великого колективу атомників.

- За багато років роботи в газеті я помітила, - каже Ольга Мороз, - що Микола Сергійович не розмежовує журналістів за територіальною приналежністю їх видань. Я не пам’ятаю випадку, коли б було відмовлено у зустрічі представнику міського, райо­нного чи обласного періодичного видання, не кажучи вже про всеукраїнські. Об’єктивна інформація з перших уст завжди є актуальною.

Частим свідком подій, які відбуваються на ХАЕС, є журналістка газети «Нетішинський вісник» Леся Ліщенко. На конкурс вона представила репортаж «Як на Хмельницькій АЕС наслідки смерчу ліквідовували». Це розповідь про тренування. За тактичним задумом внаслідок збільшення швидкості вітру з’явились грозові фронти. Утворилась чарунка смерчу, яка пройшла поблизу Хмельницької АЕС. Відтак було пошкоджено технологічну естакаду з коробами кабельних трас двох чарунок загальностанційної резервної дизельної електростанції, повалені опори високовольт­них ліній.

В рамках сценарію тренування  позаштатна ситуація призвела до загорання мастила блочного трансформатора, спрацював аварійний захист реакторної установки та відключився турбогенератор блока №1 атомної електростанції. Це і спонукало до рішучих дій адміністрацію ХАЕС щодо ліквідації наслідків негоди. Леся Ліщенко розповіла про роботу аварійних груп і бригад з виконання невідкладних аварійно- відновлювальних робіт, керівництво якими проводилося із внутріш­нього кризового центру. Для  локалі­зації та ліквідації наслідків радіаційної аварії було беспосередньо залучено 14 аварійних груп і бригад. Загальне число аварійного персоналу, який виконував практичні дії в рамках сценарію тренування, склало 230 осіб.

Під час церемонії відзначення номінантів конкурсу журналістських робіт «Розвиток ядерно-енергетичного комплексу – шлях до енергетичної незалежності України» - взяли участь  виконувач обов’язків президента НАЕК «Енергоатом» М.Константінов, генеральний директор Асоціації «Український ядерний форум» М.Кухарчук, керівництво та представники відділів роботи зі ЗМІ та громадськістю підприємств-учасників Асоціації «УЯФ», представник Міненерговугілля України, журналісти центральних ЗМІ. Відкриваючи церемонію,  М.Константінов зазначив, що для України ядерна енергетика відіграє ключову роль в стабі­льному електричному забезпеченні країни. Потенціал діючих 15 енергоблоків чотирьох АЕС, що складає 17% в енергетичному балансі держави, дозволяє покривати близько 50 відсотків попиту на електричну енергії. Оновлена енергетична стратегія визначає збереження цього сектору енергетики і в майбутньому.  Маємо у наявності потужний атомно-промисловий комплекс:  підприємства з видобутку урану, виробництва систем, важливих для безпеки ядерних енергоблоків, приладів та обладнання, електромашинобудування, проектні, науково-технічні організації, будівельно-монтажні організації, що спеціалізуються на будівництві АЕС тощо. При виробництві електроенергії на ядерних енергоблоках не відбувається викидів вуглецю, і за умови дотримання необхідних умов безпеки це дозволяє отримувати електроенергію в надійній, екологічно безпечній і доступній формах. В українському суспільстві, в якому ще зберігається пам’ять про Чорнобильську аварію, існує неоднозначне ставлення до мирного використання ядерної енергії. Тому засоби масової інформації, які надають об’єктивну картину сьогодення та майбутнього нашої галузі, висвітлюють досягнення та проблеми, що заважають розвитку ядерної енергетики, є важливими засобами комунікації між ядерною галуззю та суспільством. З метою заохочення журналістів, що професі­йно працюють у цій непростій сфері, Асоціація започаткувала щорічний конкурс.

Разом із представниками Нетішина переможцями у номінаціях конкурсу стали їх колеги з міст супутників АЕС Наталка Усенко, Світлана Гнатенко, Тетяна Петренко, кореспондент видання «Українська технічна газета» Сергій Полулях.

- Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ Хмельницької АЕС має давні традиції співпраці з представниками різних періодичних видань, телерадіокомпаній, - розповідає його начальник Тетяна Лиситчук, - ми розуміємо, що вчасно надана об’єктивна інформація для журналістів не дає можливості поширенню різних чуток та домислів про діяльність не тільки Хмельницької АЕС, а й всього ядерно-енергетичного комплексу у нашій державі. Хочу наголосити, що ядерна галузь є досить непростою для висвітлення в доступній для широкого загалу формі. Тут є певна спеціалізація. Представники мас-медіа, які часто бувають на ядерних об’єктах, не будуть вдаватись до перекручення інформації. Нам важлива постійна співпраця з ними. На цьому поприщі важливі і конкурси, які дають можливість розкрити творчий потенціал кожному бажаючому.

Проведення конкурсів серед представників мас-медіа також активно практикує Українське ядерне товариство. Торік його номінантами стали газети «Нетішинський вісник», періодичні видання Острога – «Замкова гора» та «Життя і слово», газета громади Гощі – «Ріний край» та  ізяславська «Зоря Надгориння».

Олександр Шустерук