Під пильним оком охорони

Територія ВП ХАЕС  не обмежується периметром проммайданчика,  багато об’єктів знаходяться поза його межами. Саме обов’язки з їх охорони покладені на працівників загону відомчої воєнізованої  охорони (ЗВВО).

Історія загону відомчої воєнізованої  охорони почалася в 1983 році, тоді, 29 серпня, директор ХАЕС, яка перебувала у стадії будівництва, Олексій Троценко  підписав наказ № 515-к про створення воєнізованої охорони. Першим начальником цього підрозділу було призначено Олексія Старкова. На той час у штатному розписі значилось 12 працівників, вони несли службу на трьох  постах на території, де зберігалось комплектуюче обладнання електростанції.

У ході будівництва ХАЕС з`явилось багато нових об’єктів, які потребували надійної охорони, тому до штату нового підрозділу почали залучатись нові працівники. У 1986 році начальником охорони  призначено Миколу Гайдука, через рік відділенню  ВОХР  присвоєно першу  групу, його було поділено на 4 команди.  29 квітня 1993 року згідно з наказом №281 за підписом директора станції Віктора Сапронова  ВОХР ХАЕС отримала назву “Загін відомчої воєнізованої охорони” 3-ї групи.

У період підготовки на ХАЕС до завершення будівництва другого енергоблока начальником загону відомчої воєнізованої охорони було призначено Миколу Нечипорука, його заступниками стали Микола Курінний, Микола Бражук, Іван Демченко.

- В історії нашого підрозділу були різні періоди, - розповідає начальник загону відомчої воєнізованої охорони Микола Нечипорук, - найбільше мені запам’яталось завершення будівництва другого енергоблока. Тоді наші працівники відчували особливу відповідальність за надійну охорону об’єктів. Пригадую, скільки прикростей було від того, що деякі недобросовісні жителі нашого міста вдавались до крадіжки металу з теплотраси, по якій транспортується гаряча вода для обігріву міста. Після того, як на її території були обладнані спеціальні охоронні пости, руйнування важливого обладнання припинилось. Ми можемо пишатись багатьма хорошими справами, кожне досягнення – це добросовісна праця кожного працівника нашого колективу.

У загоні відомчої воєнізованої охорони пам’ятають про людей, які добросовісно трудились і пішли на заслужений відпочинок. Добрим словом тут відгукуються про Федоса Сича, Тамару Демченко, Ніну Чибук, Сергія Мильнікова, Петра Грабчука,  Валентину Ісакову, Анну Шпарук, Олену Чуйко.

У кабінеті начальника загону відомчої воєнізованої охорони є плакат, на якому у світлинах відтворені етапи служби колишнього техніка з ремонту та експлуатації устаткування інженерно-технічних засобів охорони Павла Богатиренка. Він працював у структурі охорони Чорнобильської АЕС і під час аварії одним із перших долучився до її ліквідації. Павла Богатиренка нагороджено медаллю «За отличие в воинской службе» ІІ ступеня, відзнакою Міністерства внутрішніх справ України « Мужність. Честь. Закон». Під час роботи у загоні відомчої воєнізованої охорони його ставили за взірець.

За період існування загону відомчої воєнізованої охорони основні його функції не змінились, лише збільшилась кількість об’єктів, за збереженням яких постійно слідкують його працівники. У налагодженні ефективної роботи підрозділу Миколі Нечипоруку допомагають його заступники Микола Вознюк, Ігор Літвінчук, начальники команд Галина Троцюк, Наталія Горкун, Надія Дручок, Ніна Зелі­нська. Забезпечення технічного обслуговування інженерно – технічних засобів загону здійснюють інженер  Ігор Ткачук, техніки Юрій Петрук та Леонід Демидюк.

Для повноцінного функціонування підрозділу велике значення має ретельне і своєчасне ведення ділової документації. Цим займається технік першої категорії Наталія Семенюк, вона ж очолює цеховий комі­тет підрозділу.

Для безпечної експлуатації діючих енергоблоків ХАЕС велике значення має надійність гідротехнічних споруд, зокрема, дамби водосховища. Команда з охорони ставка-охолоджувача загону відомчої воєнізованої охорони ВП ХАЕС, якою керує  Микола Решетняк, щоденно проводить патрулювання визначеної території. Охорона проводиться із залученням автомобі­льного та судноплавного транспорту. Працівники загону є також громадськими інспекторами з охорони довкілля, на яких покладені обов’язки з охорони водних живих ресурсів, гідроспоруд, а також контроль санітарного стану берегової зони. Охорона  ставка-охолоджувача здійснюється спільно з державними інспекторами  рибоохорони.

 - Тридцять років існування підрозділу, - каже Микола Нечипорук, - це чималий відтинок часу. Як показує досвід, в нормальній організації роботи будь-якого підрозділу не обійтись без сторонньої допомоги. Багато проблем, які пов’язані з виробничою діяльністю, нам вдалося вирішити завдяки сприянню генерального директора ХАЕС Миколи Панащенка, його заступника з фізичного захисту та режиму Анатолія Бойка та інших керівників підрозділів нашої електростанції. Переконаний, що всім нам вистачить снаги підняти  роботу загону відомчої воєнізованої охорони на більш високий рівень.

З нагоди славного ювілею дозвольте, колеги,  побажати всім вам міцного здоров’я, справжньо­го людського щастя, великих досягнень у житті і творчих злетів на життєвій ниві.

Олександр Шустерук