Сприяють високим результатам

Високі досягнення спортсменів Нетішина давно відомі і викликають захоплення прихильників не лише в Україні, але й у світі. Олімпійські чемпіони з фехтування, призери та чемпіони світу з боротьби самбо, відомі у світі «залізної гри» пауерліфтингери, значна і яскрава боксерс­ька рать, прекрасна плеяда плавців, вищолігова коман­да гандболістів, гідні волейбо­льна і баскетбольна дружини, прекрасні легкоатлети, футболісти... Одинадцять заслужених майстрів спорту, близько 70 майстрів спорту, сотні розрядників. Це обличчя нетішинського спорту, велика праця самих атлетів та їх тренерів.

Всі ці досягнення великою мірою стались за сприяння такого великого підприємства, як Хмельницька АЕС, структурним підрозділом якої є Спорткомплекс.

Чи часто ми замислюємось над тим, що без гарної спортивної бази подібних успіхів досягти практично неможливо. Приміром, плавання вимагає наявності басейну. На Хмельниччині таких споруд три, одна в Нетішині. І необхідно сказати, що догляд за нею потребує значних коштів. Рахуємо: вода, яку підігрівають, очищають, періодично замінюють, знезаражують реагентами; утримання приміщення, яке знаходиться у доволі агресивному середовищі; плата за землю, електроенергія, штат працівників, що опікується електричним, тепловим та гідрообладнанням, вентиляційне обладнання, лаборанти, адміністративний персонал тощо.

Начальник Спорткомплексу Микола Андрійович Поліщук констатує, що утримання лише басейну обходиться Хмельницькій атомній електростанції, на балансі якої ця споруда, у понад вісім мільйонів гривень в рік.  Ми здійснили екскурсію приміщеннями басейну, про які пересічному користувачу годі й знати. Потрапили, приміром, у приміщення, де здійснюється фільтрація води. Це величезні резервуари, наповнені піском, через який під тиском постійно пропускається вода. У товщі піску вода залишає різні домішки. Цьогоріч вперше за багато років всі елементи фільтрування були замінені. Відтак процес очищення води став кращим. Про це засвідчила нам лаборант хімана­лізу Неля Нікітчук, яка працює в Спорткомплексі з початку від­криття басейну. Вона підтверджує, що якість води покращилась.

 А ще на якість води і, найголовніше, – загальну безпеку вплинула заміна системи знезараження води на значно сучаснішу – розчином гіпохлориту натрі­ю.

Хлор чудово і ефективно убезпечував воду від бактеріологічного зараження, однак з’ясувалось, що, з’єднуючись із різними сполуками, він перетворюється у поступового ворога. До того ж, хлор відноситься до небезпечних реагентів, від яких у випадку аварії можна чекати багато неприємностей. Приміщення хлораторної було потенційно небезпечним об’єк­том і вимагало постійного контролю, додаткових витрат, створювало небезпеку не лише споруді і працівникам, але й прилеглій території. Саме через це у басейні перейшли на гіпохлорит. Ця сполука навіть у невеликій кількості спроможна знищити бактерії, що зазвичай добре розвиваються у теплій воді, якою є вода басейну. Принаймні вона подається у чашу з температурою близько 29 градусів за Цельсієм.

Ще однією новиною поділився з нами Микола Андрійович. У басейні під час ремонту вкладена так звана тепла підлога. Тепер, після перебування у воді, спортсмен виходить на підігріту підлогу, не відчуває дискомфорту, має менше шансів за­хворіти.

Також ремонтники укріпили стіну, де зазвичай збираються уболівальники під час змагань.

«Роботи проведені якісно, покращення помітне і, впевнений, це відчувають відвідувачі басейну», - зауважує М.Поліщук.

Ще ми поцікавились у адміністратора басейну Валентини Мельник про можливість пересічному громадянину відвідувати басейн, що для цього потрібно.

«Насамперед слід мати медичний висновок про відсутність певних хвороб і дозвіл на відвідування, – розповіла Валентина Іванівна.  Далі – визначаєтесь з кількістю ба­жаних відвідувань, можливостями закладу і відтак платите гроші в банк, після чого маєте повне право насолоджуватись водними процедурами, покращувати свій фізичний стан на водних доріжках. Аби зменшити навантаження на фінансову складову Хмельницької АЕС та у відповідності з вимогами Мінфіну про надання послуг, з 2013 року введено платні відвідування спор­тивних споруд. Ми переживали, що це зменшить число відвідувачів, але практика засвідчила, що це тільки дисциплінує відвідувачів і не надто позначається на їх кишенях».

– Можу сказати, що сума від платних­ послуг не сягає 10 відсотків від затрат, які несе станція. Але ці кошти дають нам змогу краще утримувати спортивні об’єкти, – зауважив М.Поліщук.

У ході подальших відвідин Спорткомплексу ми оглянули під­трибунні та інші приміщення стадіону. Там минулоріч також здійснили деякі ремонтні роботи.

Віктор Гусаров

На знімках: адміністратор басейну В.Мельник;  начальник спорткомплексу М.Поліщук; лаборант хіманалізу Н.Нікітчук; у басейні заняття­ з плавання.

Фото  автора