Стажувалися  білоруські  студенти

На технологічній базі навчально-тренувального центру Хмельницької АЕС відбулось навчання студентів кафедри ядерної і радіаційної безпеки Міжнародного державного екологічного університету імені А.Д.Сахарова. Перед початком навчального процесу майбутні фахівці у галузі ядерної енергетики ознайомились із матеріально-технічною базою, яка використовується для підготовки станційних спеці­алістів. Начальник відділу підготовки оперативного персоналу Володимир Фінчук розповів гостям про основні принципами роботи енергоблоків Хмельницької АЕС, методологію навчання ліцензованого персоналу на повномасштабному тренажері. Пізнавальними стали відвідини посту автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) на території Нетішина.

Аварія на Чорнобильській АЕС - екологічна проблема не окремої держави:  радіаційне забруднення зафіксоване у багатьох районах Республіки Білорусь. Саме цей чинник спонукав до підготовки фахівців з радіаційної медицини, моніторингу навколишнього середовища в сусідній державі. Спеціалістів за такими напрямами зараз готують у Мінську. Кілька років тому було вирі­шено питання про стажування студентів з Білорусії за кордоном, зокрема в Україні та Росії. Прагнення наших сусідів підготовити фахівців у сфері контролю радіаційної обстановки, змін довкілля зумовлено ще й намірами активно розвивати атомну енергетику. За повідомленнями ЗМІ, нещодавно Рада міністрів Білорусії затвердила проектну документацію на будівництво в республіці атомної електростанції з техніко-економічними показниками об'єкту і кошторисом витрат. Документ опублікований на національному правовому інтернет-порталі і набрав чинності з дня його прийняття. Об'єкт "Білоруська АЕС" складатиметься з двох енергоблоків встановленою номінальною потужністю 1194 МВт кожен. Загальна встановлена потужність станції складе 2388 МВт, термін її роботи 50 років, середньорічний відпуск електроенергії при роботі в базовому режимі -  більше17 млрд кВт.ч.

З приводу навчання  на базі  Хмельницької АЕС своїми враженнями поділилась викладач Міжнародного державного екологічного університету ім. О.Д.Сахарова Марія Кадацька. Вона переконана, що на сучасному етапі для Республіки Білорусь актуальним є питання енергозабезпечення.  У цій державі  обмаль енергоносіїв, тому вибір випав саме на ядерну енергетику. Враховано низку чинників, зокрема, економічні та екологічні. Електроенергія, яка вироблена на АЕС, має низьку собівартість. Нормальна експлуатація ядерних енергоблоків не призводить до негативного впливу на довкілля. У цьому керівник групи стажування білоруських студентів переконалась на прикладі Хмельницької АЕС, яка за 26 років діяльності не призвела до збільшення гамма-фону на прилеглій території.

- Я задоволена, що моїм студентам випала нагода познайомитись із основними принципами роботи автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО), - каже Марія Кадацька , - переконана, що під час пусконалагоджувальних робіт на білоруській АЕС буде враховано досвід колег Хмельницької АЕС, аналогічні системи зможуть обслуговувати наші випуск­ники.

Викладач також розповіла, що велике враження на студентів справило ознайомлення з принципами підготовки оперативного персоналу на повномасштабному тренажері. За її словами, зазвичай у вузах багато академічних годин затрачається на теорію, а інструктори навчально-тренувального центру за короткий час дали масу практичних знань, підкріпивши їх наочною демонстрацією виконання технологічних операцій. Варто відзначити змістовні лекції про радіаційну безпеку.

Міжнародний державний екологічний університет імені О.Д.Сахарова напряму не спеціалізується у підготовці фахівців для атомної енергетики. Але до цього навчального закладу прикутий інтерес з боку МАГАТЕ. Його представники тут провели навчальні курси з моніторингу наслідків ядерної або радіологічної аварійної ситуації. Теоретична підготовка складалась із проведення радіаційного моніторингу в ядерних і радіологічних надзвичайних ситуаціях, демонстраційного ознайомлення з основними методиками  відбору проб,  проведення вимірів. Слухачі проходили польову практику на території Полі­ського державного радіоекологіч­ного заповідника.

Це не останній візит білоруських студентів на Хмельницьку АЕС. Незабаром розпочнеться формування нової групи, яка прибуде на навчання у лютому наступного року.

- Якщо мені знову довірять кері­вництво стажуванням наших студентів, то хотіла б ще раз відвідати Хмельницьку АЕС. Мене приємно вразив професіоналізм її фахівців, - сказала Марія.

Олександр Шустерук

Фото автора