Творець рідної літератури

У міському краєзнавчому музеї відкрито виставку творів основоположника сучасної української літератури Івана Петровича Котляревського. 175 років тому він пішов у вічність, залишивши нам безсмертні твори «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник» і вершину творчості – «Енеїду». Енциклопедією українського побуту вважають цей твір дослідники, а нащадкам дісталась бурлескна, інтригуюча, весела, багатошарова оповідь про українців та їх характер, звичаї і погляди на життя. Як дивувався Лев Толстой своєю героїнею Наташою Ростовою,  звідки у цієї вихованої у світській атмосфері панянки стільки російського, народного, так і ми маємо звернути увагу, що І.Котляревський, далекий від народно-побутового кола, віддзеркалив українсь­кість в такій повноті і високості, що важко віднайти аналоги у світовій літературі.

Директор музею книги м. Острога Світлана Позіховська  разом із старшим науковим співробітником цього музею Анатолієм Хеленюком у промові про Котляревського знайшли гідні слова, аби присутні збагнули велич митця і його непересічних творів.

До щирої розмови долучились автор цих рядків, редактори місцевого телебачення і газети «Нетішинський віс­ник» Галина Місюк та Ольга Мороз, директор міського краєзнавчого музею Оксана Кононюк, начальник відділу культури міста Іван Михасик та інші. Звучали уривки з «Енеїди», такі природні і для нашого часу. Такі вгадувані типажі предстали перед учасниками заходу!  Разом із «моторним парубком» Енеєм ми промандрували шляхами Трої, «злазили» у пекло, повоювали з ворогами. Головне, більше довідались про самого автора.  Він був учнем духовної семінарії і канцеляристом, домашнім вчителем і військовим, наглядачем «Дому для виховання дітей бідних дворян» і масоном, благодійником, директором Полтавського вільного театру, попечителем «богоугодних» закладів.  За його сприяння викуплено видатного українського актора  М.Щепкіна з кріпацтва.

Насолода для кожного брати у руки твори батька нашої літератури. Кері­вник Острозького музею книги С.Позіховська розі­грала серед присутніх безкоштовні квитки до перегляду оновленої експозиції, в якій серед численних інкунабул та раритетів – перше видання «Енеїди».

Віктор Гусаров

Фото автора