СТАН ДУШІ - БУТИ ЦІКАВИМ

У Нетішинському міському краєзнавчому музеї відкрилась виставка «Світ захоплень працівників Хмельницької АЕС», на якій представлено експозиції різних приватних колекцій.

Нещодавно до наукових працівників Нетішинського міського краєзнавчого музею звернулись члени культурно-масової комісії профкому Хмельницької АЕС з пропозицією організувати нову виставку приватних колекцій працівників електростанції і приурочити її до Дня енергетика України.

Під час презентації виставки «Світ захоплень працівників Хмельницької АЕС» директор Нетішинського краєзнавчого музею Оксана Кононюк розповіла про діяльність очолюваної нею установи, яка спрямована на популяризацію творчих та мистецьких здобутків жителів міста енергетиків. Так, зокрема, сім років тому працівники Нетішинського міського краєзнавчого музею започаткували традицію презентацій приватних колекцій жителів Нетішина. Першими почин місцевих науковців підтримали працівники Хмельницької АЕС, представивши для оглядин монети, банкноти, поштові листівки  та марки, пивні етикетки, туристичні карти, вироби зі скла, металу тощо. Виставка мала позитивний резонанс серед бага­тьох відвідувачів культурно-мистецького закладу. Потім відбулись презентації приватних колекцій. Олександр Добровольський представив добірку монет. Його нумізматична серія складалась із таких напрямків, як флора, фауна, видатні особи, географія, архітектура. У виставковій залі музею відвідувачі мали можливість познайомитись із різними видами сувенірних гральних карт різних країн, які зібрала Наталія Шабаркіна. Поціновувачі образотворчого мистецтва мали можливість заглянути у творчий світ нетішинських художників Наталії Литнянчин,  Олени Балагуріної,  Галини Гончарук, оцінити фотороботи Сергія Ремнякова, Володимира Ващенка.

До організації цьогорічної виставки «Світ захоплень працівників Хмельницької АЕС» долучилось шістнадцять учасників. Серед них відомі колекціонери – начальник відділу соціального розвитку Сергій Ільющенков, провідний інженер цеху теплової автоматики та вимірювань Микола Павленко, колишня працівниця відділу міжнародної співпраці і технічної допомоги Наталія Шабаркіна, інженер хімічного цеху Олександр Добровольський, майстер цеху теплової автоматики та вимірювань Олександр Хоружий. Певним дебютом стали нумізматичні добірки нетішинських збирачів старих та сучасних платіжних засобів Ігоря Рокицького, Олександра Мозоля, Олександра Сахнюка, багато пізнавальної інформації можна побачити на  сувенірних тарілках Михайла Опанасюка.

Як відомо, світ наших захоплень не обмежується одним лише колекціонуванням, приємно і корисно можна проводити час за створенням оригінальних виробів. Інженер з ремонту електроцеху Людмила Лановенко досконало опанувала в’язання гачком. На огляд вона представила оригінальні сукні, які виготовила для доньки. В одній з них вона була найкращою під час шкільного випускного балу.

Працівниці хімічного цеху Тетяна Бернацька та Ольга Гнатів багато років поспіль займаються вишиванням. У творчому доробку майстринь є картини, рушники.  Аналогічні вироби стали надбанням колекції  інженера служби головного технолога Наталії Кошкіної. Вона збирає та оберігає вишиті картини, які створені руками мами її чоловіка.

Взагалі, з чого починаються колекції? Приміром Олександр Добровольський у шкільні роки спочатку захопився збиранням поштових марок. Але трапився випадок, який перевернув його уявлення про звичайне збирання колекцій. Одного разу хлопець навідався у гості до бабусі Марії і побачив монети, які вона знайшла на власному городі. Це були мідні гроші періоду Росі­йської імперії - «деньга» 1753 року випуску та «три копійки» (1813 рік). Вони стали поштовхом не просто до так званого накопичення, а й до систематизації та вивчення металевих платіжних засобів різних країн.

Серйозний підхід до колекціонування у провідного інженера цеху теплової автоматики та вимірювань Миколи Павленка. Основу його колекції складають металеві гроші, які карбуються у нашій державі. Кожен випуск монет присвячується видатним особистостям, ювілеям, географічним особливостям нашої держави. Принаймні номінали «2 гривні», «5 гривень» карбуються з недорогоцінних металів, на виготовлення десятигривенних та двадцятигривенних монет використовується срібло високої проби. Гроші значно більших номіналів – із золота найвищої проби. Колекційна вартість таких сучасних платіжних засобів у десятки разів перевищує встановлену державою їх номінальну вартість. Ювілейні та пам’ятні укра­їнські гроші практично не потрапляють у загальний грошовий обіг, а стають предметом гордості багатьох поціновувачів нумізматики.

У Нетішині  багато людей, які цікавляться дослідженням монет, формують цікаві колекції. Окремі колекціонери є членами Славутського міжрайонного відділення філателістів Асоціації філателістів України, яким керує Петро Смірнов. Вони мають змогу через Хмельницьке відділення Національного банку України одержувати нові випуски металевих грошей,  присвячених культурним, мистецьким, науковим подіям в історії держави. Окремі їх серії можна побачити під час експозиції музейної виставки.

Під час оглядин експозиції паперових грошей мимоволі пригадуються дев’яності роки, коли кожен громадянин нашої держави практично перебував у ранзі мільйонера. Виявляється, що сьогодні існує країна, де живуть лише «мільярдери». Це Зімбабве. Тут в обігу перебувають найдешевші у світі гроші. Вони хоча й називаються доларами, але їх курс до американського тезки принаймні в минулому році становив 642 із… 24 нулями. Щоразу уряд цієї держави проводить деномінацію національної валюти, але вона знову і знову сягає астрономічних показників. На музейній виставці представлено банкноту номіналом 50 мільярдів зімбабвійських доларів. Дехто жартує, що у цій державі живуть великі шанувальники математики.

Вдалу спробу розвіяти певні уявлення про роботу токаря зумів учасник виставки працівник ремонтно-механічного цеху енергоремонтного підрозділу Віктор Степанов. Він представив металеві вироби, які виготовлені за складною технологією і є певними шедеврами токарного мистецтва. Геометричні фігури зроблені із суцільної заготовки за принципом «рухома деталь в деталі» і є нерозбірними. Тонкощами складної обробки металу під час презентації виставки зацікавився співробітник Нетішинського міського краєзнавчого музею художник Валерій Походонько, який є автором оформлення виставки «Світ захоплень працівників Хмельницької АЕС» і напередодні Дня енергетика відзначає 60-річчя.

Під час презентації виставки її учасників привітала голова культурно-масової комісії профкому Хмельницької ВАЕС Олена Романова. Вона наголосила, що енергетики - люди відповідальні та працьовиті, але це не заважає їм розвиватись у творчому напрямку, приємно дивуючи багатьох земляків.

Олександр Шустерук

Фото автора