Шана за сумлiнну працю

Нещодавно начальника цеху з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу ХАЕС Володимира Харченка відзначено почесним званням «Заслужений працівник атомної енергетики ДП НАЕК «Енергоатом».

Трудова біографія Володимира Харченка, уродженця села Травлин Шепетівського району, на ХАЕС розпочалась у період інтенсивного проведення пусконалагоджувальних робіт на першому енергоблоці.

У 1985 році на ХАЕС готувались до монтажу турбогенератора, виготовленого Ленінградським металічним заводом. Від виробника надійшла пропозиція направити на стендові випробування турбін спеці­алістів з Нетішина. До Ленінграда було відряджено групу у складі чотирьох чоловік. Її очолив начальник дільниці цеху централізованого ремонту Степан Приходченко. Серед  представників станції був і Володимир Харченко.

Коли на ХАЕС розпочався монтаж турбоагрегата, працівники цеху централізованого ремонту залучались до проведення контролю за основними роботами. Це допомагало досконаліше вивчити принцип роботи турбінного обладнання, яке згодом, після пуску, доведеться виводити в плановий ремонт.

Під час пусконалаго­джувальних робіт Володимир Харченко зі своїми колегами займався набиванням конденсаторних трубок, загальна кількість яких 88 тисяч. Технологічні операції тривали не один місяць.

Перша ремонтна кампанія на нововведеному енергоблоці запам’яталась Харченку на все життя. Своєрідне «бойове хрещення» проходило під ретельним наглядом досвідчених працівників. Володимир розумів, що обслуговування турбіни на багато років стане сенсом його роботи. Саме тоді не знехтував порадою колег продовжити навчання. Знання, набуті у Київському енергетичному технікумі, стали в пригоді молодому спеціалісту. Він швидко із слюсаря третього розряду підвищився до п’ятого. Володимиру Миколайовичу стали довіряти складні ремонтні роботи на допоміжних системах турбіни.

Перед пусконалагоджувальними операціями на другому енергоблоці Харченку довірили посаду начальника дільниці з ремонту турбоустановки. Це був відповідальний період. Турбіна вимагала до себе великої уваги та контролю. Підлеглі Володимира Миколайовича також проводили ревізію обладнання. Часто траплялось, що за проведенням важливих операцій працівни­ки на робочому місці зустрічали ніч. Поряд з ремонтниками постійно були й експлуатаційники.

Після реформування цеху централізованого ремонту на ХАЕС було створено енергоремонтний під­розділ. На посаду начальника цеху з ремон­ту тепломеханічного устаткування турбінного цеху призначили Володимира Харченка. До такої відповідальності він виявився готовим мораль­но, бо вже мав за плечима двадцять років роботи на ХАЕС.

- За час роботи Володимир Миколайович зарекомендував себе технічно грамотним, висококваліфікованим фахівцем, компетентним, принциповим, ініціативним керівником з високою відповідальністю до виконання своїх обов’язків, - розповідає заступник начальника по роботі з персоналом енергоремонтного підрозділу Дмитро Міщенко. - Він постійно приділяє особливу­ увагу безпечному та якісному виконанню робіт, спрямовує зусилля на забезпечення безаварійної роботи устаткування, впровадження прогресивних рішень, спрямованих на поліпшення технічних характеристик і умов ремонту закріпленого устаткування. Важливим є те, що Володимир Миколайович  до виконання поставлених завдань підходить творчо, має хороші організаторські здібності. Не випадково він зараз перебуває в резерві на такі відповідальні посади, як заступник головного інженера з ремонту та головного інженера енергоремонтного підрозділу. Під час відсутності працівників, які обіймають ці посади, він виконує їх обов’язки.

За досягнення в праці та з нагоди пуску енергоблока №2 у 2004 році був нагороджений нагрудним знаком ДП НАЕК «Енергоатом» «Відмінник атомної енергетики»  та знаком «Почесний працівник ВП ХАЕС». У 2010 році з нагоди Дня енергетика за сумлінну працю нагороджений нагрудним знаком ДП НАЕК «Енергоатом» «Почесний працівник атомної енергетики».

Працівники ХАЕС знають Володимира Харченка не тільки як грамотного спеціаліста. Він активно пропагує здоровий спосіб життя, займається фізкультурою та спор­том. Нещодавно Володимир Миколайович зустрів свій полудень віку.

Олександр Шустерук