Шлях у Європу через «Бурштиновий острів»

В Україні розпочалася підготовка до синхронізації вітчизняної Об’єднаної енергетичної системи з європейською ENTSO-E. Хмельницька АЕС є складовою частиною Об’єднаної енергосистеми України, яка на даний час працює паралельно (синхронно) з енергосистемами Росії, Білорусі та Молдови. Автоматично це означає відрив від пострадянської Об’єднаної енергосистеми. Тепер аналогічний режим буде працювати з Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією. Це вигідно насамперед тому, що наша країна може безперешкодно експортувати в європейські країни надлишки потужності, а відтак, при нормалізації ситуації в країні, більш повно завантажити вітчизняні станції. Зараз потужність експорту в ЕС обмежено, оскільки його можна здійснювати лише з «енергоострова Бурштинської ТЕС», що працює паралельно з ENTSO-E, а також через невелику вставку постійного струму на кордоні з Польщею.

Головною відмінністю роботи ENTSO-E від нашої нинішньої енергосистеми є вищі вимоги до стабільності напруги та частоти.

Синхронізація – це тривалий процес, який вимагає досліджень, коштів, реалізації низки технічних та організаційних заходів. Подібну роботу 15 років тому виконала Східна Європа, коли енергосистема CENTREL об’єдналася з західноєвропейською, що на той час називалася UCTE.

Одним з найбільш перспективних етапів переходу до синхронної роботи ОЕС України з ENTSO-E є підключення енергоблока №2 Хмельницької АЕС до «Бурштинського острова». Крім того, експорт електроенергії є джерелом додаткових інвестицій, які можливо залучити для будівництва енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС.

Рішенням наради від 04.09.2014 під головуванням міністра енергетики та вугільної промисловості України визначено потенційну можливість реалізації проекту розширення «острова Бурштинської ТЕС» шляхом включення до роботи в острові енергоблока №2 Хмельницької АЕС через ПЛ 750кВ «Хмельницька АЕС – Західноукраїнська» та «Хмельницька АЕС – Жешув (Польща)» та доручено виконати дослідження впливу такого розширення на безпеку роботи Хмельницької АЕС та отримати необхідні пого­дження з Державною інспекцією ядерного регулювання України.

Для реалізації поставлених завдань НАЕК «Енергоатом» укладено угоду про співробітництво з «Polenergia internatioan» та меморандум про взаєморозуміння з «Kulczhyk Holding S.A.» як інвестором.

Проведено низку нарад за участю зацікавлених сторін таких як НАЕК «Енергоатом», НЕК «Укренерго», ДПІ НДІ «Укренергомережпроект», ПАТ «Енергопроект», Polenergia inter­natioan, Kulczhyk investmens, «Energo­project» (Польща), на яких розроблена концепція роботи енергоблока №2 ВП ХАЕС в «Бурштинському острові». Визначено спільний план дій по проекту «Енергетичний міст Україна – Європейський союз», згідно з яким передбачається проведення низки робіт НАЕК «Енергоатом», операторами енергосистем України та Східної Європи та проектними інститутами щодо юридичної, економічної та технічної складової проекту. Початок виконання фізичного обсягу робіт заплановано на 4 квартал 2015 року.

Вячеслав Семенов,

начальник  електроцеху  Хмельницької АЕС